. „Picturile murale care decorează biserica din Strei sunt picturi a căror expresie stilistică nu s-ar putea explica fără participarea unui artist format în ambianţa italo-adriatică. În dorinţa de a ridica lăcaşuri reprezentative, ctitorii autohtoni erau nevoiţi să recurgă şi la serviciile unor artişti străini, aşa cum s-a întâmplat şi la Strei”, relata istoricul de artă Vasile Drăguţ, în volumul Arta gotică în România, apărut la Editura Meridiane, în 1977. În ultimii ani, monumentul istoric de categoria A şi operele sale de artă au fost neglijate, susţin iniţiatorii unei campanii de salvare a monumentului. Dovada o oferă imaginile acoperişului de şindirilă, ciuruit, prin care se scurge apa de ploaie. Pe lângă acestea, specialiştii susţin că au apărut crăpături în bolta altarului, care ar putea duce la prăbuşirea acesteia.

„Cei care se află în zonă şi sunt interesaţi de soarta unuia dintre cele mai vechi şi valoroase monumente de arhitectură transilvăneană (sec. XIV), biserica Adormirea Maicii Domnului din Strei, judeţul Hunedoara, sunt aşteptaţi duminică, 9 iulie, ora 12.30, în faţa monumentului. Ne întâlnim să discutăm cu preotul pentru a vedea care sunt paşii de urmat pentru a ajuta acest monument, care necesită intervenţii urgente, în primul rând înlocuirea învelitorii de şindrilă a acoperişului”, informează Fundaţia Dacica, iniţiatoarea unei campanii civice cu privire la Biserica Strei.

Aşezământul datează din secolul al treisprezecelea, potrivit unor istorici, şi este unul dintre cele mai vechi lăcaşe de cult creştine din România. Biserica a fost construită din piatră pe ruinele unei aşezări romane, o „vila rustica”, iar din anii 1940 aici nu s-au ţinut slujbe decât ocazional.

O situaţie generalizată
Lipsa de îngrijire acordată bisericii medievale Strei, dar şi mai multor biserici vechi din Ţara Haţegului, reprezentative pentru istoria românilor, a fost reclamată de istorici şi arheologi. Adrian Andrei Rusu, doctor în istorie şi specialist în cercetarea monumentelor istorice medievale si premoderne, a declarat că Biserica Strei este un caz între multiple alte monumente neglijate, care se aglomerează, dar pe care lumea nu le bagă de seamă şi nu se ia atitudine faţă de situaţia în care au ajuns. La fel se întâmplă şi cu biserica medievală din Streisângerogiu şi cu lăcaşurile vechi din Ţara Haţegului. „Reprezentanţii Bisericii nu se ocupă de aceste monumente şi aşa continuăm cu distrugerea sistematică a unora dintre cele mai valoroase monumente de patrimoniu pe care le are nu numai judeţul, ci România. Responsabilitatea este a Bisericii, dar nu putem sta cu mâinile în sân, să acceptăm ca domnii din Biserica Ortodoxă să mişte ceva, ci trebuie să le atragem atenţia că aşa ceva nu se poate. Sunt cele mai vechi biserici din Ţara Haţegului şi sunt într-o stare mizeră, de ani de zile”, a declarat istoricul.

La Biserica din Strei, bolta altarului a suferit nişte deteriorări grave care ar putea duce la prăbuşirea ei, dacă se continuă în acest regim de lipsă de protecţie, susţine Adrian Andrei Rusu. „Ne vom trezi atunci cu toată pictura făcută bucăţele, o pictură din secolul al XIV-lea şi cu inscripţii chirilice”, a precizat acesta.

Preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, susţine că există interes din partea Episcopiei de a rezolva problemele cu care se confruntă biserica, aflată în patrimoniul ei, a reparaţiilor de urgenţă necesare. Lucrările ample de reabilitare necesită proiecte complexe şi au costuri extrem de ridicate, mai spune preotul.