Iulius Caesar este un personaj istoric cunoscut pentru cucerirea Galiei și victoria obținută în războiul civil între anii 45-49 î.e.n, în urma căreia a devenit dictator pe viață în Roma. A rămas în mintea oamenilor ca unul dintre cei mai mari generali din Roma Antică.

Iulius Caesar a fost un conducător politic și general roman. El a făcut parte din primul triumvirat din Roma alături de Pompei și Crasus, a cucerit Galia și a devenit dictator pe viață după ce a câștigat războiul civil împotriva lui Pompei.

Pe 12 iulie 2022, s-au împlinesc 2122 de la naștera lui Iulius Caesar, un personaj important din istoria Republicii Romane.

Gaius Iulius Caesar, cunsocut ca Iulius Caesar s-a născut în iulie în anul 100 î.e.n la Roma, în Republica Romană într-o familie de patricieni (oameni care dețineau pământ și aveau drepturi politice depline).

Viața lui Iulius Caesar

Iulius Caesar și-a petrecut copilăria într-o locuință modestă în Suburba, un cartier al clasei mijlocii din Roma.

Deși s-a născut într-o familie de patricieni, părinții lui Iulius Caesar nu erau înstăriți.

Mătușa sa, Iulia a fost căsătorită cu Gaius Marius, un general roman, care ulterior a devenit de șapte ori consul și este considerat reformatorul armatei romane.

În anul 86 î.e.n. în Republica Romană existau două partide politice: Populares, din care făcea parte Gaius Marius, și Optimates, din care făcea parte Lucius Corenlius Sulla.

Din cauza confruntărilor dintre cele două partide a avut loc un război civil care a fost câștigat de Sulla. După victorie, cel din urmă a ordonat uciderea a sute de oameni, apropiați ai lui Marius. 

Iulius Caesar a reușit să supraviețuiască acțiunii de epurare a lui Sulla datorită intervenției unor prieteni de-ai săi și faptului că era extrem de tânăr și nu a fost văzut ca o amenințare. 

În plus, Sulla i-a cerut lui Iulius să divorțeze de soția sa, Cornelia Cinna Minor, dar acesta a refuzat și a decis să se ascundă, plecând din Roma.

Cu toate că, după un timp, a primit iertare de la Sulla, Caesar nu s-a întors la Roma ci și-a continuat drumul către Asia și mai apoi în Cilicia (denumire antică din sudul Anatoliei) pentru a se implica în diferite operațiuni militare.

În aceste lupte, Iulius Caesar a contribuit la salvarea vieții unor legionari, iar ca răsplată a fost decorat cu corona civica (celebra coroană de lauri cu care apare pe cap în toate statuile sale), unul dintre cele mai înalte onoruri acordate unui militar care nu deținea nici un rang.

În anul 78 î.e.n după moartea lui Sulla, Iulius Caesar s-a întors în Roma și a devenit avocat. În această calitatea sa a avut deosebit de mult succes și a fost apreciat chiar de Cicero pentru calitățile sale oratorice. 

Războaiele Galice

Între anii 51-58  î.e.n Iulius Caesar a desfășurat campanii militare împotriva triburilor galice.

Apogeul războaielor galice a fost lupta de la Alesia în 52 î.e.n, în care romanii conduși de Caesar au învins și au transformat Galia în provincie romană.

În această campanie, Caesar a scris celebra sa carte De Bello Gallico (n.r. Războaiele Galice). Sub conducerea lui Caesar, romanii au invadat Britania și Germania, însă nu au reușit să-și impună autoritatea.

Războiul civil

În anul 50 î.e.n, membrii Senatului în frunte cu Pompei i-au ordonat lui Caesar să se întoarcă la Roma și să renunțe la dreptul de a conduce armata, odată cu încheierea proconsulatului său.

Pentru că a refuzat să asculte ordinul Senatului, Caesar a fost acuzat de insubordonare și trădare.

Pe 10 ianuarie 49 e.n, alături de trupele sale, Caesar traversează râul Rubicon, granița dintre Italia și Galia, și atacă propria patrie, începând un război civil.

După o serie de lupte purtate cu trupele senatoriale, conduse de Pompei, cel din urmă a fost înfrânt, pe teritoriul Greciei și a fugit în Egipt, sperând să reușească să câștige timp pentru a se regrupa. Odată ajuns în Alexandria, Pompeius Maximus a fost prins de egipteni și executat, iar capul său i-a fost oferit lui Caesar. 

În Alexandria, Iulius Caesar s-a implicat în războiul civil intern, purtat de Ptolemeu al XIII-lea și sora acestuia, Cleopatra a VII-a, de partea tinerei.

Cezar înfrânge armata lui Ptolemeu și îi oferă Cleopatrei titlu de faraon. De asemenea, începe o relație amoroasă cu tânăra de 17 ani, care i-a oferit un fiu nelegitim, Caesarion.

Asasinatul lui Iulius Caesar

Iulius Caesar a murit pe 15 martie 44 î.e.n, după ce a fost  asasinat în timpul unei ședințe a Seantului, la care inițial se gândise să nu participe.

Când a intrat Caesar în sală, senatorii s-au rdicat în semn de respect, iar cei care aveau să comploteze la ucidera lui stăteau aproape de el. La un moment-dat au năpustit asupra lui și l-au înjunghiat de mai multe ori. 

În timul luptelor, Caesar a pimit 22 de lovituri, dintre care una singură fost letală.

De ce a primit luna iulie numele după Caesar

În anul 46 î.e.n, Iulius Caesar a introdus calendar iulian.

Calendarul a fost ales după numeroasele consultări pe care Caesar le-a avut cu astronomul Sosigene din Alexandria.

Numele lunii iulie, vine de la Iulius, având în vedere că el s-a născut în această lună. 

Înainte de nașterea lui Iulius Caesar, luna iulie se numea Quintilis, pentru că era a cincea lună din calendarul roman.

În calendarul roman dinainte de Caesar, nu existau lunile ianuarie și februarie.

Iulius Caesar a dat numele și operației de cezariană, potrivit tradiției, el a fost adus pe lume prin acest tip de intervenție chirurgicală.

Citate celebre din Iulius Caesar

Iulius Caesar a lăsat în urma sa o serie de expresii folosite frecvent și în zilele noastre.

Mai jos, amintim o parte dintre expresiile folosite de Caesar în timpul unor evenimente istorice.

„Zarurile au fost aruncate”

„Alea iacta est”, traducere din latină-„zarurile au fost aruncate” este o expresie pe care Iulius Caesar a folosit-o pe 10 ianuarie 49 î.e.n, când a trecut cu trupele râul Rubicon, granița dintre Galia Cisalpină și Italia.

„Veni, vidi, vici”

„Veni, vidi, vici”, traducere din latină – „Am venit, am văzut, am învins” – este o altă frază cunoscută pe care a folosit-o Iulius Caesar.

Potrivit istoriei, în momentul în care Caesar a obținut victoria în anul 47 î.e.n împotriva armatei lui Farnace din Pont a folosit această expresie pentru a exprima rapiditatea cu care a reușit să învingă.

„Prefer să fiu primul om aici, decât al doilea la Roma!”

„Experiența este mama învățăturilor.”

„Cel mai mare duşman se ascunde acolo unde vei căuta mai puţin.”

„Atâta timp cât a mai rămas ceva de făcut, socoteşte că n-ai făcut nimic.”

„Bărbaţii cred în ceea ce-şi doresc.”

„Nu trebuie să ne fie teamă decât de teamă.”