Această rută legendară traversează Siberia și nordul Mongoliei, în drumul ei spre capitala Chinei. Soarele pârjolește câmpiile Mongoliei. Gonind vijelios prin stepa acoperită cu ierburi, întrezăriți, la un moment dat, un grup de iurte rotunde și maronii – locuințele nomazilor. Câteva cămile se văd prin apropiere. Cu o zi înainte, ați traversat dealurile domoale și satele Siberiei, iar mâine veți trece prin munți împăduriți și veți vedea Marele Zid Chinezesc.

Aceasta este Calea Ferată Transsiberiană, ruta Moscova-Beijing, via Mongolia, faimoasa călătorie de o săptămână cu trenul, care pornește din vechea capitală a Rusiei și are ca punct terminus vechea capitală a Chinei. Veți traversa Siberia, sălbăticia Mongoliei și întinderile deșertului Gobi, călcând pe urmele Hoardei de Aur a lui Genghis Han.

Finalizată în 1956, este cea mai nouă și cea mai impresionantă dintre căile ferate transsiberiene, o rețea care face legătura între opt fuse orare. Petreceți primele patru zile în pustietatea Siberiei, traversând păduri de mesteacăn, zărind pe alocuri cupola în formă de ceapă a vreunei biserici ortodoxe rusești și apele limpezi precum cleștarul ale lacului Baikal.

În ziua a cincea, vă veți trezi într-un peisaj cu totul diferit, în câmpiile prăfuite ale Mongoliei, unde veți putea vedea cămile, ponei și vulturi. Pe parcursul nopții, trenul ajunge la granița mongolo-chineză, unde se oprește câteva ore pentru schimbarea de ecartament. În următoarea zi, va merge de-a lungul Marelui Zid Chinezesc, înainte de a ajunge la Beijing.

Mergeți la sfârșitul lui septembrie pentru a admira coloritul naturii și a vă bucura de zilele călduroase și nopțile reci. Mergeți iarna (din decembrie până în ianuarie), dacă vreți să vedeți zăpadă.

Durata călătoriei este minim șase zile. Atât durează fără oprire drumul de la Moscova la Beijing. Puteți parcurge traseul în etape pentru a vizita principalele puncte de interes.

De știut

Este preferabil să călătoriți împreună cu prietenii ori familia, căci vagoanele de dormit sunt pentru două sau patru persoane. Este foarte important să aveți o confirmare a rezerverii pentru fiecare parte a călătoriei, în ziua precizată.

Pe tren, ora oficială este cea de la Moscova. Cum trenul traversează opt fuse orare, diferența dintre ora oficială, folosită pentru anunțarea opririlor, și ora locală se mărește. Iarna, poate fi atât de frig afară încât să vă înghețe mâna pe barele de metal dintre vagoane.

ATRACȚII

Faceți opriri la Beijing și la Moscova, două capitale istorice și culturale. Vizitați mai ales centrele acestor două mari orașe: Piața Roșie din Moscova și Piața Tiananmen din Beijing.

Așezați-vă la fereastră când trenul înconjoară lacul Baikal – cel ma adânc și mai vechi lac din lume – și admirați peisajul.

Gustați specialități culinare din toate cele trei țări pe care le traverwsați: la intrarea în Mongolia, vagonul restaurant rusesc este schimbat cu unul care oferă specialități mongole; la intrarea în China, mai are loc o scimbare, pentru ca pasagerul să se poată delecta cu deliciile bucătăriei cantoneze.