Românii obișnuiesc să meargă în concedii la vecinii bulgari, dar prea puțini cunosc cu adevărat care sunt mâncărurile specifice acestei țări. Ar trebui să știm că afară de murături, zarzavaturi și salată bulgărească, vecinii noștri au și ei preparate culinare cu adevărat gustoase.

Salata Shopska sau adevărata salată bulgărească

(Shopska salata) este salata care defineste Bulgaria. Nu numai ca este cea mai populara salata din Bulgaria, dar este, de asemenea, numita dupa un grup mare de oameni numiti Shopi care locuiesc în capitala Bulgariei, Sofia. Salata Shopska este facut din rosii tocate, castraveti, ceapă si ardei presarate cu branza alba bulgareasca. Se mananca insotita cu un rachiu dublu, refrigerat.

Shkembe Chorba sau ciorba lor de burtă

Traducerea este ciorba de burta … Condimentata cu usturoi, otet si ardei rosu, te va surprinde cu aroma unica si gust. Este dovedit stiintific că Shkembe Chorba ajuta la atenuarea mahmurelii atunci când este consumata imediat dupa trezire. Merge alaturi cu rachiu sau bere.

Tarator, un fel de tzatziki mai lichid

Tarator este o supă rece din iaurt, castraveti, si usturoi. Acesta se consuma, bucurandu-se de mare succes în timpul verii, când soarele arzător va loveste capul. Puteti mânca in orice alt moment, dar o veti aprecia mai mult, servita rece, atunci când temperaturile din jur sunt ridicate. Am descoperit că o puteti asezona un rachiu sau bere, fara efecte secundare negative, dar stati departe de combinarea cu vin.

Banitsa
Produs de patiserie traditională bulgară, pregătita din straturi de foi aluat de patiserie, amestec de oua batute si bucăti de brânză bulgară, date apoi la cuptor până când devine prinde crusta aurie. Serviti acest produs cu un pahar de Ayran sau Boza.

Lukanka
Lukanka este vărul bulgar al specialitaii italienesti sopresatta. În esentă, acesta este un cârnat picant din carne tocată cu curry, cu o multime de mirodenii aromate si jumătate uscate într-un loc rece, cu vant pentru cel putin două luni. De fapt, acesta trebuie să se afe pe fiecare masa unde se serveste rachiu. Excelent, alaturi de un pahar de vin, bere, rachiu, whisky sau orice altă băutură.

Kebapche

O perisoara sau chiftea din carne tocată si condimenta insai avand o formă de cârnat. La fel ca si kyufte, dar nu contine ceapă. Trebuie să fie la gratar altfel nu este un adevarat kebapche (kyufte de exemplu poate fi de asemenea, prăjit). Se consuma cu salata Shopska si cartofi prajiti presarati cu branza bulgareasca.

Meshana Skara
O altă masă clasic bulgareasca – meshana Skara (sau grătar mixt/mixed grill) constă dintr-un kebapche, un kyufte, o friptură de porc si un băton de carne de porc. Toate acestea vin alaturi cu cartofi prajiti, salata de fasole cu ceapa tocata si lyutenitsa.

Musaca
Unul dintre cele câteva feluri de mancare bulgăresti confundate în Occident ca fiind de origine greaca.
Musacaua se face cu cartofi, carne tocată si rosii, apoi este acoperit cu un sos alb cu dafin si coapta. Se poate servi cu cateva linguri de iaurt peste.