Cu o populaţie de circa 1,5 milioane de locuitori, Milano este considerat capitala nordului Italiei – oraş aflat în zona câmpiilor Lombardiei, pământ fertil care asigură de secole bunăstarea localnicilor. În afara bogatului patrimoniu cultural, oraşul este centrul economic al ţării şi unul din cele mai dezvoltate regiuni urbane ale Italiei, motiv pentru care Milano poate să ofere celor dornici de un city break o experiență inedită și complexă.

Autor: Tudor-Cristian GONGU

După căderea Imperiului Roman de Apus, lombarzii, o populaţie germanică, au venit în aceste ţinuturi, cucerind nordul Italiei în secolul VI. Regiunea a fost dominată de-a lungul secolelor de francezi, germani, spanioli şi austrieci, pentru ca în 1859, în timpul războiului de unificare a Italiei, armatele franceze şi italiene să înfrângă trupele austriece la Magenta, oraş aflat la 25 de kilometri vest de Milano. Lupta a fost atât de sângeroasă, încât cuvântul „magenta” a început să desemneze o nuanţă de roşu aprins. Astăzi, patima, latinitatea și dinamismul respiră pe străzi,iar oraşul este plin de culoare şi vibraţii ce te îndeamnă la viaţă.

Domul din Milano punctul central al orașului

Indiferent unde vă veți caza, vizita trebuie să înceapă din Piazza del Duomo, unde se află celebra catedrală. Până acolo cel mai uşor ajungeţi cu metroul pe linia roşie M1 până la staţia Duomo. Odată ce ieşiţi la suprafaţă este imposibil să nu fiţi copleşiţi de măreţia edificiului. Situat în mijlocul unei piețe, Domul inspiră putere și aproape te intimidează prin atmosfera sa impunătoare și maiestuoasă. Piaţa şi împrejurimile freamătă sub apăsarea catedralei, sunt turişti peste tot care fotografiază, care stau la terase sau pur şi simplu se minunează privind. Numai să fii în acest loc – este suficient pentru a extrage din seva istoriei, care respiră prin ziduri povestea fascinantă a orașului.

Realizată la iniţiativa arhiepiscopului Antonio de Salluzzo, construcția edificiului a durat din 1386 până în 1813, respectându-se cu tenacitate stilul gotic. Cu peste 3500 statui exterioare şi susţinută de 52 coloane masive la interior, catedrala are o suprafaţă de 12000 mp și este a cincea cea mai mare biserică din lume. Faţada neogotică, cu uşi şi basoreliefuri din bronz a fost realizată spre sfârşit, în perioada 1805 – 1813, fiind opera sculptorului milanez Ludovico Pogiliaghi. Senzația de liniște și aspectul întunecat din interiorul lăcașului de cult sunt străbătute de insule de lumină create de zeci de vitralii. Însă, adevărata provocare este să urcaţi pe acoperiş, unde vă aşteaptă un traseu panoramic. În timpul plimbării prin labirinturile acoperişului, puteţi admira atât detalii ale sculpturilor, cât şi priveliştea asupra pieţei, la care se adaugă imaginea de fundal a Alpilor, ce se pot vedea clar într-o zi senină. Pentru aproximativ 25 euro de persoană, aveţi acces cu liftul la cele 2 niveluri ale acoperişului și puteți vizita muzeul și interiorului catedralei. După vizita în Dom, care poate dura până la două ore, și după explorarea pieţei, respectiv a străduţelor adiacente, dacă aveţi noroc să găsiţi o masă liberă puteţi zăbovi câteva zeci de minute la una dintre terasele din faţa catedralei. Preţurile sunt foarte piperate, dar experienţa este unică!

Din evul mediu la marii compozitori

După ce vă veţi încărca cu energie din ceea ce aţi văzut şi simţit, mergeţi agale pe via Dante spre Piazza Castello, unde veţi întâlni impunătorul Castello Sforzesco – un complex de castele, fortăreţe şi turnuri, construit de Francesco Sforza în secolul 15 și restaurat substanţial după daunele suferite în cel de-al doilea război mondial. La interior puteţi descoperi colecţii de artă şi sculptură de la începutul Evului Mediu, artă decorativă, instrumente muzicale, artă orientală.

Înapoi către Dom, faceţi stânga pentru a vizita celebrul Teatru Scala. Pentru 5 euro de persoană, puteţi vizita muzeul teatrului. Expozițiile muzeului sunt bine întreţinute şi aduc aminte de marile personalităţi care şi-au purtat paşii în aceste spaţii, precum Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini sau Luciano Pavarotti. Puteţi descoperi aici o colecţie de picturi, statui, costume, documente şi afişe ale vremii. Întrucât atunci când am fost noi, pe scenă se desfăşurau repetiţii pentru un spectacol de balet, nu ni s-a permis şi vizitarea sălii, dar am putut privi prin geamul unei loje eleganța strălucitoare a renumitului teatru. Inaugurarea oficială a avut loc la 3 august 1778, prima operă pusă în scenă fiind „Europa ricunosciuta” a compozitorului Antonio Salieri.

Galeria Vittorio Emanuele II – cel mai vechi centru comercial activ din Italia

Încărcaţi de pulsul teatrului unde a cântat şi românca noastră Angela Gheorghiu, intraţi în Galeria Vittorio Emanuele II – cel mai vechi centru comercial activ din Italia, şi un reper important în Milano. Structura este formată din două arcade bolţite din sticlă, care se intersectează într-un octogon, care leagă Piazza del Duomo de Piazza della Scala. În interiorul Galeriei sunt numeroase magazine ale brandurilor de top din industria modei, restaurante, fiind un loc important şi prin faptul că reprezintă un punct de întâlnire pentru diferite mese comune, afaceri, dar şi de distracţie. Încercând să ne integrăm în atmosfera locului, am procedat şi noi la a lua masa într-un astfel de restaurant, unde nu am reţinut neapărat preţurile foarte mari, cât atitudinea personalului, servirea impecabilă, curăţenia, zâmbetul şi gustul clasicei pizza, pe care nu l-am mai întâlnit nicăieri. De notat şi vinul autentic italian, care ne-a delectat simţurile.

Spre seară am făcut ceva cumpărături dintr-un supermarket aflat în vecinătatea locului de cazare, ocazie cu care am văzut şi preţuri ceva mai domestice, dar am avut ocazia să subliniem diferenţa de servire, bunăvoinţa, calmul, relaxarea oamenilor.

Alte atracții

A doua zi puteţi alege să faceţi un tur turistic cu vestitele autocare cu 2 etaje, ocazie cu care se mai pot vizita şi alte puncte de interes. Noi am văzut Acquario şi Arena Civica pe dinafară, dar și un amfiteatru în interiorul căruia se desfăşura un eveniment privat în acel moment. Însă, vis a vis de stadion am descoperit un părculeţ superb, în care toamna se juca neglijent pe alei, un loc plin de frunze şi romantism.

Probabil ar fi fost nevoie de 3-4 zile pentru a vedea tot ce oferă important Milano, sau o săptămână, pentru a vă putea bucura şi de apropiatele lacuri Como sau Maggiore, cu vilele lor luxoase, cu peisajele idilice, de basm. Una din cele mai mari atracţii ale oraşului care, însă, necesită programare online cu câteva luni înainte, având reguli drastice de vizitare, şi pe care vă sfătuiesc să nu o rataţi dacă ajungeţi aici este biserica Santa Maria delle Grazie. În interiorul acesteia, pe o frescă ce ocupă un zid, se află „Cina cea de taină” creată de Leonardo da Vinci la sfârşitul secolului XV, care este un reper important al picturii renascentiste.

Savuraţi fiecare clipă petrecută în Milano, vă veţi îmbogăţi spiritul şi veţi oferi sufletului mângâieri pe care le credeaţi uitate. Oamenii sunt prietenoşi, veseli, pe străzi veţi găsi muzică, râsete şi bucurie.