Vă propunem să vizitați un circuit al masivului Mont Blanc prin trei țări, șase pasuri montane și nenumărate pajiști cu flori.

Tour du Mont Blanc prin Alpi este un circuit clasic, de tradiție, care leagă șapte văi ce înconjoară masivul muntos cu cel mai înalt vârf al Europei – Mont Blanc, care se înalță la 4807 metri peste nivelul mării. Veți trece prin trei țări – Franța, Elveția și Italia – fiecare având propria arhitectură, limbă și cultură… dar și propria panoramă asupra Mont Blanc. Punctul de plecare al traseului este stațiunea franceză Chamonix.

De aici, înaintați în sensul acelor de ceasornic, intrați în Elveția, treând prin Col de Balme, primul dintre cele șase pasuri montane înalte de pe traseu, îndreptându-vă spre satul Champex, aflat pe malul unui lac.

Traversând cel mai înalt punct de pe traseu, Grand Col Ferret (2 580 de metri), pătrundeți în minunatul Valle dʼAosta, Italia, după care intrați din nou în Franța, prin Col de Seigne. Drumurile bune, care urmează vechile cărări ale animalelor de povară, vă permit să parcurgeți traseul relativ ușor, trecând prin păduri de conifere și pajiști alpine presărate cu azalee roz, cu sovârf mov și cu gențiane de un albastru-închis.

Deasupra amenință umbra stâncilor ascuțite, a ghețarilor cu crevase turcoaz și a piscurilor înalte ale Alpilor de vest. Singurele lucruri pe care le auziți sunt tălăngile vacilor, susurul cascadelor și fluieratul marmotelor care se ascund printre stânci.

Perioadă optimă este de la sfârșitul lui iunie până în septembrie.

Sunt circa 160 km. Traseul poate fi parcurs între 10 și 11 zile, în care veți merge între cinci și opt ore pe zi, înnoptând în adăposturi montane, hoteluri din văi sau campinguri.

Informații utile

Să aveți echipamentul folosit de regulă pentru escaladă, inclusiv o busolă. Deși traseul trebuie, de obicei, parcurs în sens invers acelor de ceas, dacă schimbați sensul veți evita aglomerația, în special în august.

Cei 30,5 km dintr Courmayeur, Italia, și Les Chapieux, Franța, care presupun și traversarea unui pas la mare altitudine, pot fi parcurși în două etape, dacă înnoptați la Rifugio Elisabetta. Puteți scurta traseul traversând cu autobuzul prin Val Veni, Italia.

Atracții

Urcați-vă până la Fenêtre dʼArpette, dintre Trient și Champex. Veți urca printr-o trecătoarea îngustă (fenêtre sau fereastră) și veți trece pe lângă ghețarul Trient.

Simțiți adrenalina escaladând Mont Blanc: traseul nu este dificil, dar s-ar putea să aveți dureri de cap din cauza înălțimii. Angajați un ghid de la Chamonix sau Courmayeur, Italia, care să vă însoțească pe munte.

Mergeți cu telecabina de la Chamonix până la Aiguille du Midi pentru o panoramă superbă asupra întinderilor de gheață de pe Mont Blanc și asupra muntelui Matterhorn.

Luați trenul de la Chamonix până la Montenvers pentru o priveliște incredibilă a Mer de Glace (Marea de Gheață), cel mai lung ghețar al Europei.