Oraşul Covasna, numit şi „staţiunea mofetelor şi a celor 1000 de izvoare de apă minerală” este cunosscut pentru aerul puternic puternic ozonat, bogat în aerosoli răşinoşi şi ioni negativi.

Printre staţiunile balneare europene, Covasna se remarcă prin caracterul său unic datorită bogăţiei sale în resurse naturale (apele minerale naturale, mofetele şi aerul puternic ionizat) care sunt utilizate de câteva decenii în prevenirea şi tratarea bolilor sistemului cardiovascular. 

Ape minerale

Datorită activităţilor post-vulcanice de-a lungul lanţului estic al Carpaţilor Răsăriteni, în judeţul Covasna izvorăsc sute de izvoare de apă minerală cu compoziţie chimică şi proprietăţi fizice diferite, băi cu ape minerale încălzite şi băi uscate cu gaz (mofete), utilizate mai ales în tratamentul afecţiunilor cardiovasculare, afecţiunile aparatului locomotor, tulburări metabolice şi ale sistemului nervos. Acestea pot fi folosite atât pentru cură internă, cât şi pentru cură externă, sau pot fi băute ca simplă apă de masă. Hidroterapia şi electroterapia, terapia prin mişcare, precum şi terapia climatică sunt folosite ca terapii complementare.

Apele minerale se găsesc sub formă de ape carbogazoase, bicarbonatate, feruginoase, clorurosodice, iodobromurate, arsenicale sau uşor sulfuroase, bogate în acid carbonic de origine vulcanică. În funcţie de conţinutul lor chimic, tipurile de ape minerale amintite mai sus pot avea culori diferite (gălbenii, maronii, albicioase), miros diferit (feruginoase, miros de ouă stricate), gust diferit (sărat, acru, sulfuros).

Unde găsim ape minerale

Dacă vei vizita zona Covasnei, vei observa ape minerale izvorând de-a lungul drumului, sau în staţiunile Covasna, Balvanyoş; ape medicinale îmbuteliate (Malnaş – Aqua Telluris, Regina – Benkő, Vâlcele); captate în bazine mici din lemn, numite „băi tradiţionale secuieşti”, în care te poţi răcori în timpul verii (Băile Apor, Băile Csiszár la Băile Balvanyoş, Baia lui Moş Martin la Băţanii Mici, Baia Sütei din Olteni, Baia Fortyogó din Peteni, Baia Csókás din Cernat, Baia Bugyogó din Valea Zălanului, baia Puturosu (Büdös) din Belin, sau la Ozunca Băi; sau folosite la Centrele Drumul Apelor Minerale (Belin, Olteni, Malnaş-Băi, Vâlcele, Şugaş), şi în staţiunea Covasna, folosite în balneoterapie. Tot în centrul oraşului se află Balta Dracului, o groapă adâncă cu noroi şi cu emanaţii carbogazoase- sulfuroase, care a devenit simbolul oraşului.

Mofetele

Acestea reprezintă unul dintre cele mai mari atuuri ale zonei. De altfel, Covasna este oraşul mofetelor şi al apelor minerale. Aici funcţionează unul dintre cele mai mari centre de boli cardiovasculare, la nivel naţional, în cadrul căruia zilnic se fac 450–500 de tratamente în mofetă.

Mofetele din zona Covasna sunt unice în Europa, prin concentraţia de CO2 din gazele de mofetă. Terapiile cu mofetă sunt benefice pentru circulaţie, sprijinind funcţia intelectuală, renală, sexuală şi ţinând departe bolile cardiovasculare. Cele mai recente observaţii arată că mofetele ajută inclusiv în curele de detoxifiere.

Termenul provine din latinescu „mephitis” care înseamnă „emanaţie puturoasă”, astfel că mofetele sunt emanaţii de gaze naturale dintr-o sursă vulcanică cu un conţinut de 95 – 98 % bioxid de carbon. Acestea pot apărea prin crăpăturile scoarţei terestre în fazele finale ale activităţii vulcanice, prin foraje, prin degazeificarea apelor minerale, sau pot fi făcute artificial.

Atuurile mofetelor

Deşi mofete se mai găsesc şi în Franţa, Italia, Insula Java sau în Parcul Naţional Yellowstone (SUA), cele din România sunt unice prin emanaţiile de gaz uscat, foarte bogat în dioxid de carbon (cum deja am amintit), un factor terapeutic foarte eficient. 

Gazul mofetic este produsul activităţii post-vulcanice, fiind o emanaţie de gaze, compusă mai ales din dioxid de carbon (CO2), folosită în tratamentul balnear. Fiind mai dens decât aerul, CO2 este captat într-o încăpere amenajată în trepte, unde pacienţii fac baie uscată în gazul vindecător. În plus, pe lângă CO2, gazul mofetarian mai conţine şi alte gaze de emanaţie vulcanică: amoniac, sulf, heliu şi radon, în cantitate mică, care sporeşte pătrunderea în tegument a moleculelor de CO2. Deşi efectul curativ este atribuit dioxidului de carbon, mai multe studii au observat efectele pozitive ale radonului asupra sănătăţii oamenilor care trăiesc în medii cu radiaţii de fond ridicate, demonstrând un efect potenţial asupra sistemului imunitar (Pratzel, 1997).

Mofetele din zona Covasna sunt unice în Europa prin concentraţia de CO2 din gazele de mofetă. Acţiunea gazului mofetarian este directă asupra musculaturii netede a vaselor de sânge mai ales la nivelul arteriolelor, şi este considerată superioară medicamentelor vasodilatatoare periferice. Terapiile cu mofetă sunt benefice pentru circulaţie, sprijinind funcţia intelectuală, renală, sexuală şi ţinând departe bolile cardiovasculare. Iar cele mai recente observaţii arată că mofetele ajută inclusiv în curele de detoxifiere.

Baza de tratament de la Turism Covasna este singura care deţine 3 mofete situate direct pe sursa primară de gaz cu concentraţie de 98 % CO2, cu efect vasodilatator asupra tegumentului în zona cufundată în gaz. În plus, sporeşte creşterea fluxului circulator periferic, la care se adaugă creşterea circulaţiei musculare (prin dizolvarea CO2 în plasmă) determinând o scădere a rezistenţei periferice, scăderea tensiunii arteriale, refacerea ţesuturilor ischemice după procese trombotice, permiţând astfel dezvoltarea circulaţiei colaterale.

Cum acţionează tratamentul prin mofetă

Mecanismul de acţiune al mofetelor constă, în primul rând, în vasodilataţia periferică, prin acţiunea directă a dioxidului de carbon asupra vaselor foarte mici (arteriole), acţiune care este considerată superioară medicamentelor vasodilatatoare periferice. Această acţiune duce la încălzirea tegumentului, dar şi la vasodilataţia sistemică (musculară, cerebrală). De asemenea, are loc şi inhalarea unei mici părţi din dioxidul de carbon din mofetă. Se execută în poziţie ortostatică, pentru jumătatea inferioară a corpului timp de 5 – 20 minute progresiv.

Ce efecte produce mofeta

În special, prin băile de gaz se pot trata afecţiunile cardiovasculare. De asemenea, în scop profilactic, mofetele sunt recomandate persoanelor cu risc cardiovascular, pentru cei care suferă de hipertensiune, la cei cu nivel crescut al colesterolului, fumătorilor, persoanelor care au probleme cu circulaţia precum şi celor care lucrează în frig. Foarte interesant de menţionat este faptul că în straturile superioare ale gazelor, concentraţia de dioxid de carbon este mult mai scăzută. Fapt care stimulează transportul de oxigen către ţesuturile organismului, inclusiv către creier, ceea ce duce la creşterea randamentului intelectual. Se ştie că mulţi scriitori şi pictori celebrii veneau pentru băile de gaz pentru că acestea le generau adevărate explozii de inspiraţie.

Cea mai mare mofetă din Covasna o întâlnim la Spitalul de Cardiologie, unic în ţară prin profilul său de cardiologie şi de recuperare cardiovasculară, deservind întreaga ţară.  De asemenea, mofeta amintită este una dintre cele mai mari din lume: ocupă o suprafaţă de 100 mp şi poate deservi în acelaşi timp pană la 100 de persoane. Mofeta spitalului este recunoscută ca fiind şi una dintre cele mai frecventate din lume deoarece aici, la spital, se efectuează zilnic până la 500 de proceduri de tratament.

„Metoda Covasna”

Au trecut 61 de ani de la înfiinţarea Spitalului de Cardiologie din Covasna. De atunci spitalul poartă numele doctorului Benedek Géza, fondatorul instituţiei, şi timp de 26 ani şi directorul acesteia. Şi tot aici se practică o metodă de tratament recunoscută în lume: „Metoda Covasna”, elaborată de acelaşi dr. Benedek Géza.  Pe cât de celebră, pe atât de simplă. Această metodă îmbină mai mulţi factori terapeutici naturali, respectiv ape minerale, mofete şi aer puternic ionizat şi este utilizată cu succes în tratamentul a peste 10.000 de bolnavi anual.

În ce constă această metodă? Reţeta este cât se poate de simplă: aer curat, cura cu ape minerale şi tratament cu mofete, toate aceste elemente fiind specifice staţiunii Covasna.

Metoda funcţionează prin eliminarea principalilor factori de risc în diverse afecţiuni, cu rol în reducerea hipertensiunii arteriale, a nivelului de lipide din sânge şi a greutăţii corporale, cât şi renunţarea la fumat.

Acestă metodă combină tratamentul medicamentos, în cazul afecţiunilor cardiovasculare, cu elementele specifice oraşului Covasna (mofete, cură de apă minerală, aerul specific). Prin această metodă, un regim de viaţă ordonată (inclusiv renunţarea la fumat), o dietă sănătoasă şi mişcarea zilnică stau la baza tratării bolilor cardiovasculare.

Elementele specifice metodei sunt: baia cu CO2, mofeta, aerul specific,  bioclimatul de depresiune intramontană.

Care sunt paşii de urmat şi ce presupun aceştia

Aeroterapie: Mobilizarea toracelui; Modificarea tipului, ritmului respiraţiei, creşterea capacităţii vitale; Combaterea proceselor obstructive şi a durerii, a hipoxiei, hipercapniei; Creşte metabolizarea catecolaminelor la nivelul plămânilor; Echilibrarea s.n.c. şi a celui vegetativ; Stimularea peristaltismului combaterea constipaţiei, balonării; Refacerea stratului de surfactant (film de căptuşeală) al aparatului respirator în prezenţa aeroionilor negativi în care Covasna este extrem de bogată; Creşterea echivalenţei respirator scăzut. Efectele se obţin în 7 zile

Factor carbogazos – băi şi mofete: Reducerea rezistenţei periferice, vasodilataţiei arteriorale, creşterea tonusului venos şi a întoarcerii venoase; Scăderea frecvenţei şi a tensiunii arteriale; Creşterea rezistenţei faţă de stresuri; Adaptarea mai rapidă la efort; Creşterea temperaturii cutanate a extremit; Efect anestetizant şi analgetic; CO2 (bioxid de carbon) reprezintă un stres pentru organism; Produce o nouă repartizare a sângelui în organism, golind viscerele şi acumulând sângele în piele şi organisme vitale. Efectele se obţin în 30 zile.

Antrenament fizic: Creşterea toleranţei faţă de hipoxie, hipercapnee, rezervei de H2CO3, O2, glucoză, enzime în mitocondrii; Creşterea toleranţei de muncă; creşterea nivelului h.d.l. colest.Adaptarea aparatului cardio-pulmonar la efort şi activitate mai economicoasă; Rezistenţă faţă de stresuri, efort. Efectele se obţin în 120 zile.