Coordonată de un japonez specialist în ecologie, o tânără din Iordania a reușit o adevărată minune în câțiva ani după ce a împădurit o parte a orașului Amman.

O tânără din Iordania, Demma Assaf, a reușit un lucru uimitor. Fata a crescut într-o grădină din Amman, capitala acestei țări, o pădure ce este compusă din arbori de câțiva metri. Metoda folosită a fost dezvoltată de un botanist japonez și a fost utilizată, în premieră, într-o țară din Orientul Mijlociu.

Minune reușită de o tânără din Iordania, care a plantat o pădure

După 10 ani în care și-a clădit o carieră de arhitect în Amman, Deema a început să se simtă vinovată din cauza profesiei pe care o practica. În anul 2017 a început să lucreze la un proiect într-o rezervație naturală din nordul Iordaniei. Atunci, a decis să-și asume tentativa de a salva speciile native din Iordania, iar pentru asta a făcut echipă cu specialistul japonez în ecologie Nochi Motoharu. Cei doi și-au propus să experimenteze un model unic de împădurire, metoda Miyawaki, în Amman, oraș ce se află în plin deșert.

„Aveam păduri dense în Iordania, cu o biodiversitate uimitoare, inclusiv elefanți, rinoceri și leul asiatic; diferite animale care obișnuiau să coexiste cu oamenii de aici. Asta m-a făcut să văd peisajul într-o altă lumină și potențialul acelui peisaj dacă intervenția umană nu îl afecta în mod negativ”, a spus iordanianca.

Descoperirea a condus-o pe Deema într-o nouă călătorie, în care era hotărâtă să contracareze urbanizarea prin crearea de păduri. „În Iordania, suntem martorii impactului schimbărilor climatice și a efectelor secundare ale pierderii biodiversității. Cred cu adevărat că cel mai important și urgent lucru pe care îl putem face este să restaurăm ecosistemele native”, a mai afirmat arhitecta, conform euronews.com.

Metoda revoluționară a fost dezvoltată în Japonia

Metoda de creștere a fost dezvoltată în anii ’70 de către botanistul japonez Akira Miyawaki. Astfel, se plantează speciile indigene aproape unele de altele, astfel încât acestea să crească mai repede într-un mediu protector. În esență, aceasta imită modul în care funcționează natura, permițând ca o pădure de 100 de ani să crească în doar 10 ani.

Chiar dacă metoda Miyawaki a fost utilizată peste tot în lumea, ea nu fusese încă testată în Orientul Mijlociu. „Am încercat să abordăm botaniști și ecologiști, dar mulți dintre ei au fost foarte sceptici în legătură cu toată treaba asta și au spus că nu ar funcționa pentru Iordania”, a explicat japonezul.

„Dacă una dintre aceste specii ar dispărea, întregul ecosistem”

Timp de zece zile, cei doi au excavat terenul, au amestecat solul pentru a crea o structură optimă și au plantat 380 de puieți din 23 de specii native, printre care s-au numărat arborele de căpșuni, stejarul Alep, stejarul Muntele Tabor și fisticul palestinian. Proiectul a fost un succes: în doi ani, puieții s-au transformat într-o pădure deasă, cu copaci de trei și patru metri. Astfel, grădina a devenit prima pădure Miyawaki din lumea arabă.

Apoi, cei doi au plantat arbori în capitala Iordaniei. „A fost uimitor să asistăm la succesul metodologiei și la ceea ce poate oferi Iordaniei. Dacă una dintre aceste specii ar dispărea, întregul ecosistem s-ar prăbuși, așa că pentru a menține viața în Iordania, avem nevoie de aceste specii native”, a precizat Demma Assaf.