Plimbându-ne pe strada Dimitrie Racoviță am întâlnit o casă care în primă instanță te duce cu gândul nu la Capitala României, ci la Barcelona lui Gaudi. În trecut casa a împărțit odinioară curtea cu cea de la numărul 18, însă timpul le-a separat și le-a oferit o identitate total aparte.

Se zice că cele două case de la numerele 16 și 18 au aparținut aceleași familii. Un negustor de zahăr de la Cernăuți le-a construit pentru cei doi copii. Inițial casele aveau o arhitectură similară, apropiată de cea de la numărul 18, și au rămas așa câțiva zeci de ani.

Vremurile au separat curțile și le-au umplut de tot felul de chiriași, până când casa de la numarul 16 a ajuns în proprietatea unui căruia vecinii îi spun „arhitect”.

Partea cea mai interesantă este legată de emblema uriașă de pe fațada casei. Aceasta ar avea o însemnătate „aparte” și reprezintă, cică, o scenă numită „Procreația”. Asta deoarece ea reprezintă un simbol falic, din care se revarsă un fluviu de semințe bărbătești, așteptate cu grație de două dive. Și gardul are motive similare.

Concret renovarea a avut loc nu mai devreme de 2009, iar multe dintre detalii sunt din păcate doar niște copii realizate azi, din ciment, după motivele din capitala Cataluniei, care mai degrabă au distrus identitatea originală a clădirii, în schimbul unor importuri doar de dragul proprietarului…