Afganistan este una dintre cele mai mari țări din Asia Centrală și una dintre cele mai sărace din lume. 75% din suprafață este acoperită cu munți stâncoși. Statele Unite ale Americii și-au retras trupele din Afganistan după 20 de ani de conflicte și astfel, talibanii au preluat puterea. Site-ul thefactfile.org și îți prezintă 20 de curiozități despre Afganistan.

Cel mai mare oraș din Afganistan este Kabul, capitala țării.

Deși are o suprafață de 652230 de km pătrați, țara nu are ieșire la mare. aceasta este înconjurată de Iran, Pakistan, Uzbekistan, Turkmenistan, Tajikistan și China.

„Buzkashi” este considerat sportul național în Afganistan. Jucătorii din două echipe încearcă să prindă o capră în timp ce fiecare jucător călărește un cal. Acest joc se joacă de secole și este un sport dur.

Afganistan este cel mai utilizat nume de țară din știrile ultimilor douăzeci de ani.

Estimările indică faptul că 90% dintre afgani trăiesc cu mai puțin de doi dolari pe zi.

Plata cu cardul este aproape imposibilă în Afganistan. Majoritatea magazinelor acceptă doar plata cash și puținele care acceptă cardul sunt în capitală.

Deși este considerată cea mai săracă țară din lume Afganistan are în subsol fier, cupru, cobalt și aur, are și pământuri rare extrem de scumpe (de exemplu neodim) și dispune și de litiu, metal necesar pentru construcția bateriilor viitoarelor mașini electrice. Dincolo de asta sunt și resursele de pietre prețioase și semiprețioase, precum și lapis lazuli, care este o piatră albastră scumpă și foarte căutată.

În Afganistan, anul nou se celebrează pe 21 Martie.

În ciuda faptului că are un relief muntos (multe vârfuri depășesc 6100 m înălțime) și este o țară săracă, există semnal la telefon în peste 90% din suprafața țării.

Până de curând exista un singur evreu care trăia pe teritoriul Afganistanului. Numele lui este Zablon Simintov și este un restaurator și un comerciant afgan de covoare. Acesta s-a născut în anul 1959, dar în cele din urmă a decis să părăsească țara de teama ISIS.

În 2004, Hamid Karzai a devenit primul președinte ales în mod democratic al Afganistanului.

În traducere liberă „Afganistan” înseamnă „țara afganilor”. Numele Afganistan a fost folosit pentru prima oară în 1801 în tratatul de pace dintre Anglia și Persia referitor la regiunile în care trăiau paștunii.

În majoritatea cazurilor, familia locuiește împreună în aceeași casă. La căsătorie, fiul și soția sa locuiesc separat într-o cameră diferită din casă, dar sub același acoperiș.

Contactul vizual direct între bărbați și femei nu este acceptat și trebuie evitat.

În vremea în care talibanii dețineau puterea în Afganistan, amputările, lapidarea și executarea publică a infractorilor erau practici frecvente în Afganistan.

În Afganistan, trenurile sunt o raritate. Țara are doar două căi ferate cu o lungime totală de 85 de km.

În familiile afgane mâncarea se servește, de obicei, pe podea și fără tacâmuri. Cu toate acestea a deține un restaurant în Afganistan poate fi o afacere profitabilă, în special datorită nunților care adună mii de participanți.

Poligamia este permisă în Afganistan, totuși este destul de rară. Multe dintre căsătorii au loc între veri primari.

Limbile oficiale în Afganistan sunt Dari și Pashto.

Sunt foarte multe familii in Afganistan care nu au acces la electricitate.

Homosexualitatea, alcoolul, carnea de porc și narcoticele sunt ilegale în Afganistan.

Cu toate acestea Afganistan este sursa a peste 90% din opium produs în întreaga lume.

În Afganistan, Ziua Națională este sărbătorită pe 19 August.

Speranța de viață în această țară este de doar 53,25 de ani.