Când talibanii au pus stăpânire pe Kabul, ultimul oraș liber din Afganistan, în paralel cu evacuările dramatice se mai petrece un fenomen – scumpirea articolelor de îmbrăcăminte „aprobate” de fundamentaliștii musulmani. Pentru cei rămași în Afganistan altă soluție decât acceptarea noii conduceri nu era. Mulți se temeau pentru viețile lor, dar cei mai mulți încearcă să se conformeze. Iată o realitate la care trebuie să se adapteze femeile din Kabul. Femeile de origine musulmană poartă de obicei văl pe față, fiind un simbol al înclinațiilor religioase. Cu toate acestea există țări islamice unde femeile poartă văl indiferent de convingerile lor în materie de religie.

Materialul din care se confecționează precum și modelul diferă de la țară la țară, de la comunitate la comunitate, iar uneori este croit și în funcție de convingerile și valorile individuale. Termenul de voal poartă denumiri diferite în funcție de țară cum ar fi: haik, burka, higiab, nicab, gilbab (gelaba), ciador, dupata, kimar, etc.

Cum a apărut vălul islamic?

Fiecare societate are tradiții și cutume vechi, ancorate bine în istorie. Ideea purtării voalului a apărut la scriitorul Mohamed Kacimi care susține că este vorba despre o foarte veche credință semită care considera podoaba capilară ca fiind o reflexie a părului pubian. Astfel, în secolul 12 înainte de Hristos, regele asirian Teglat Falazar face obligatoriu portul voalului, el stipulând că prostituatele nu trebuie să-l poarte, ca semn al decadenței lor.

Ce spune Coranul despre portul vălului islamic?

Femeile islamice sunt obligat de religie, societate dar și de partenerii lor de viață să poarte văl. Nesupunerea acestui obicei poate aduce, în unele țări, chiar moartea femeii.

Coran, Sura 33, Versetul 59, cunoscut şi sub numele de „Versetul Vălului” pentru femei: „O, Profetule! Spune soaţelor tale şi copilelor tale şi femeilor drept credincioşilor să se învelească în jilbaburile lor, căci astfel vor fi mai bine distinse să fie cunoscute şi să nu li se pricinuiască necazuri!”.

Potrivit notei de subsol din Coran, „jilbabul este un veşmânt cu care se acoperă întreg corpul, cu excepţia palmelor şi a feţei”.

În Cartea Sfântă, acoperirea totală a femeii şi interdicţia de a-i vedea chipul sunt menţionate doar în cazul soţiilor Profetului Mahomed, întemeietorul Islamului: „Iar dacă le rugaţi pe ele pentru un lucru, atunci rugaţi-le de după o perdea. Aceasta este mai curat pentru inimile voastre şi pentru inimile lor.” (Sura Al-Ahzab, versetul 53)

Gradul de libertate a femeii în țările islamice a dus la proteste majore, în lume. Legea islamică privilegiază familia față de alte instituții. Legile de moștenire, care favorizează bărbații, sunt înscrise în Coran alături de alte prevederi discriminatorii, precum inferioritatea testamentară a femeilor în cadrul anumitor proceduri juridice.

Cu toate acestea musulmanii au invadat în ultima perioadă Europa. Din cauza radicalilor islamiști, persoanele de origine musulmană sunt tot mai stigmatizate în societățile occidentale. Până la urmă vălul islamic nu reprezintă altceva decât un simbol al identității religioase.