Cercetările efectuate pe un disc de alabastru, vechi de peste 4.000 de ani, au scos la iveală numele și povestea primului autor literar din istorie. Este de fapt o femeie și a fost una dintre cele mai importante personalități ale unui mare imperiu.

Literatura universală are o istorie de câteva milenii, de la primele povești și legende ale lumii vechi și până la creațiile contemporane. Majoritatea autorilor lumii vechi au rămas necunoscuți, atât datorită trecerii timpului dar și a lipsei unor mărturii scrise privind existența și creațiile acestora.

Una dintre cele mai vechi creații literare este Epopeea lui Ghilgameș, compusă acum peste 4.000 de ani în urmă, în vechea Mesopotamie. Nimeni nu știe care este autorul acesteia. Studiind însă tăblițele de lut ale uneia dintre cele mai vechi civilizații mesopotamiene, cele provenite din timpul Imperiului Akkadian, au fost descoperite însă texte cu caracter literar și religios, mai vechi decât Epopeea lui Ghilgameș.

Este vorba despre imnuri, cântece și poeme akkadiene, în mare parte cu tematică religioasă, închinate zeilor. Un disc de alabastru, găsit în orașul sumerian Ur, aflat sub stăpânire akkadiană, a dezvăluit cercetărilor și numele celui mai vechi autor literar cunoscut. Este de fapt o femeie și se numea Enheduanna.

Marea preoteasă a Zeului Lunii

În 1927, arheologul Leonard Woolley efectua săpături arheologice în vechiul oraș sumerian, Ur. Civilizația sumeriană s-a dezvoltat între Tigru și Eufrat, pe teritoriul de astăzi al Irakului, o zonă fertilă propice agriculturii și creșterii animalelor. Abundența a dus la apariția civilizației.

Sumerienii au inventat prima scriere, cuneiformă, lăsând pe tăblițe de lut primele informații scrise. Tot sumerienii au inventat roata, irigațiile și multe alte. Au ridicat temple înalte numite zigurate și au cunoscut una dintre primele diviziuni sociale complexe.

Civilizația sumeriană a inspirat toate celelalte civilizații care i-au succedat între Tigru și Eufrat, inclusiv marele Imperiu Akkadian, unul dintre primele imperii ale lumii vechi. Este imperiul strălucitorului Babilon și perioada în care a fost creat primul cod de legi scris, dar și prima mare epopee.

În ruinele orașului Ur, Leonard Woolley a descoperit un disc de alabastru vechi de peste 4000 de ani pe care era reprezentată scena unui ritual. Unul dintre personaje, o femeie acoperită în veșminte scumpe este reprezentată mai înaltă decât celelalte, simbol al importanței sale sociale și religioase. Alte trei personaje o asistă în cadrul unui ritual. O inscripție dezvăluie și numele personajului central, cel cu cea mai mare importanță.

Este vorba despre Enheduanna, preoteasa lui Nanna, zeul lunii. Totodată Enheduanna avea și un înalt statut social, fiind fiica regelui akkadian Sargon, cel care-și spunea regele lumii, întemeietorul primului mare imperiu al lumii vechi.  

Primul scriitor cunoscut din istorie, era de fapt femeie

În urma cercetărilor realizate inclusiv de specialiștii în zona mesopotamiană de la Universitatea din Yale, precum Benjamin Foster, s-a ajuns la concluzia că Enheduanna este primul autor de texte literare și religioase cunoscut din istorie.

A trăit acum 4.500 de ani și a fost unul dintre personajele cheie ale Imperiului Akkadian, reușind prin talentul său literar să unească credințe și popoare. Creațiile lui Enheduanna s-au păstrat parțial pe tăblițe de lut, în alfabet cuneiform.

Tânăra preoteasă a Zeului Lunii, scria în dialectul sumerian, vechi și sacru, considerată un fel de limbă cultă în zona mesopotamiană timp de aproape 2.500 de ani.

Acest lucru dovedește că într-o lume în care femeile aveau un rol marginal, casnic, fără acces la educație, Enheduanna reprezenta o excepție, fiind un personaj foarte bine educat, cu acces la cunoștințe de care se bucurau doar marii preoți. Dincolo de texte religioase, imnuri și cântece, Enheduanna a compus numeroase poeme în care exprima sentimente puternice, dar și gânduri lăuntrice, o adevărată revoluție literară pentru acele vremuri.

Enheduanna se bucura de o libertate de exprimare incredibilă, dat fiind și statutul său de fiică a regelui regilor. Enheduanna este autoarea așa numitei colecții de „Imnuri ale Templului”, constând în 42 de poeme, fiecare dedicat câte unui oraș și templului său. 

Femeia-poet, un element cheie al primului mare imperiu

În perioada Imperiului Akkadian, mesopotamienii aveau o multitudine de zeități. Unii spuneau că sunt mai mulți ca stelele de pe cer. Fiecare cetate avea propriile zeități. Imperiul Akkadian ajunsese un conglomerat multi-etnic și cultural, ce avea nevoie de o unitate culturală și religioasă pentru a rezista revoltelor dar și presiunilor din exterior.

În acest proces rolului Enheduannei a fost inestimabil. Prin creațiile sale a reușit să unească credințele mesopotamiene și să mențină în picioare Imperiul Akkadian. A fost și unul dintre principalii sfetnici ai marilor regi akkadieni.

„Ritualurile pe care Enheduanna le făcea, erau esențiale în crearea unei noi structuri de putere, prin reconcilierea orașelor-state și a întregului teritoriu aflat sub stăpânire akkadiană”, precizează Annette Zgoll, specialist la Universitatea din Göttingen pentru archaeology.org.