Situat la doar 270 de km de București, în centrul celei mai importante regiuni turistice a Bulgariei, orașul Varna poate fi el însuși o destinație de vacanță sau de city break. De altfel, stațiunile preferate ale românilor de pe litoralul bulgăresc, Balcic, Nisipurile de Aur, Albena la nord și Obzor, Sunny Beach, Elenite la sud, se află la doar câțiva zeci de kilometri de acest loc. Așa că, dacă intenționați să vă petreceți concediul în această zonă și doriți să aveți parte de ceva mai mult decât de mare și plajă, următoarele 10 obiective turistice nu ar trebui ratate.

1.Muzeul de Arheologie din Varna

Orașul Varna datează din perioada antică ( 570 î.Hr), atunci când grecii din Milet au înființat aici colonia Odessos, însă regiunea era deja în acel moment un centru important al culturii trace. Ulterior orașul a fost cucerit și extins de romani, refăcut de către bizantini, distrus de slavi și reclădit de primii bulgari, pentru ca în perioada otomană și în cea modernă să devină cel mai mare port din această regiune. De altfel, prima cale ferată din țara vecină, inaugurată în anul 1886, făcea legătura între două porturi strategice, Varna (maritim) și Ruse (fluvial). Astfel, vestigiile istorice și arheologice reprezintă unele dintre cele mai importante atracții ale Varnei, iar Muzeul Arheologic se află cu siguranță în top.

Aici veți găsi cea mai veche comoară de aur din lume, ce datează din 4000 î. Hr.. Acesta a fost descoperită accidental în anul 1972, atunci când, în timpul unor lucrări de construcție, au ieșit la lumină rămășițele unei necropole eneolitice. În total, o colecție de peste 3000 de piese din aur pur de 23,5 carate, cu o greutate de aproximativ 6,5 kg, ce cuprinde coliere, brățări, ornamente militare, vase și un sceptru monarhic. Având în vedere datarea timpurie, această descoperire avea să schimbe opinia istoricilor despre dezvoltarea civilizației europene.
Un alt exponat remarcabil al colecției este mormântul, care cuprinde scheletul unui bărbat în vârstă de 40-50 de ani acoperit cu peste 100 de podoabe de aur. Descoperit în centrul necropolei, și mutat integral în muzeu, acesta prezintă imaginea liderului care a deținut funcții religioase, militare și de autoritate.

Trebuie spus că Muzeul Arheologic din Varna este unul dintre cele mai mari instituții de acest gen din țara vecină și adăpostește numai puțin de 100.000 de exponate grupate cronologic în colecții expoziționale. Printre obiectele expuse, merită amintite cele aproape 2000 de monede antice și medievale de aur, argint, bronz și cupru; artefactele din perioada elenistică și romană; dar și inscripțiile de piatră, basoreliefurile medievale și decorațiunile ce datează din perioada țaratelor bulgare.
Un aspect interesant pentru pasionații de artă religioasă, este că, în acest muzeu, se găsește o amplă colecție de icoane, ce acoperă nu mai puțin de 6 săli, elementul central fiind operele pictorilor aparținând Școlii de Iconografie Tryavna.
Clădirea Muzeului Arheologic este amplasată pe strada Maria Luisa nr.41 (în zona centrală a orașului), fiind la rândul ei un monument de arhitectură neobarocă. Programul de vizitare este între orele 10.00 și 17.00, iar prețul unui bilet este de 10 leva, ghidajul fiind realizat și în limba engleză.

2.Termele Romane (Băile Mari și Băile Mici)

Traversând zona veche a orașului înspre gară și portul vechi din Varna, în zona străzilor San Stefano, Han Krum și Bulevardul Primorski veți descoperi ruinele a două clădiri emblematice ale vechiului oraș Odessos, sau mai precis Odessus, după cum îl denumeau romanii. Construite pe o suprafață de 7000 de m2, în secolele II – III d.Hr., băile romane din Varna erau alimentate de un apeduct și erau unul dintre centrele vieții sociale ale locuitorilor de aici. De altfel, pentru romani băile publice nu reprezentau doar un loc pentru scăldat ci și un loc unde erau deseori discutate aspecte politice importante din viața urbei.
Conform inscripțiilor găsite în cele două situri arheologice, deja în perioada împăratului Antonius Pius (138-161), orașul Odessus beneficia de cele mai mari băi publice din întreaga zonă balcanică, ce cuprindea la acea vreme provinciile Moesia Superior și Moesia Inferior, Thracia, Macedonia, Dalmatia și recent cucerita Dacia.
Astăzi din cele trei încăperi principale ale termelor (caldarium, tepidarium, frigidarium) se mai păstrează unele ziduri care pot ajunge până la o înălțime de 18 m, alături de capiteluri, coloane, statui și inscripții.

3. Complexul Istorico-etnografic Fanagoria

Pentru cei pasionați de reconstituiri istorice sau de muzee etnografice în aer liber, complexul istorico-etnografic Fanagoria, situat la extremitatea sudică a orașului Varna în parcul Asparouhov, este o destinație pe care nu trebuie să o ratați. Complexul este o copie a unei vechi tabere de război bulgare din secolele VІ – VІІІ și include ziduri de protecție din lemn cu turnuri de atac, iurte mobilate, ateliere meșteșugărești, costume vechi restaurate, arme, articole de uz casnic și mobilier. De asemenea în cadrul taberei veți găsi un altar șamanic, iurte ale hanilor și ale liderilor religioși, dar și un poligon de tragere cu tribune pentru spectatori, unde veți putea, cu ajutorul unui instructor, să vă exersați aptitudinile de arcaș. Serile sunt animate de spectacole de echitație care redau momente dintr-o veche sărbătoare bulgărească a cailor și luptătorilor tineri.
Întregul proiect muzeal propune vizitatorilor să exploreze stilul de viață al primilor bulgari veniți în Balcani într-un mod dinamic, prin participarea la diverse ateliere meșteșugărești și activități specifice epocii. De altfel, complexul istorico-etnografic Fanagoria este singurul de acest tip din țara vecină, iar o vizită aici cu siguranță vă va oferi o experiență inedită.

4. Muzeul Renașterii Bulgare și Muzeul Etnografic

Dacă preferați totuși să cunoașteți mai multe despre tradițiile și obiceiurile locale într-o manieră clasică, Muzeul Etnografic Varna și Muzeul Renașterii Naționale (Bulgare) vă vor oferi o perspectivă interesantă asupra culturii și civilizației tradiționale bulgare.
Inaugurat în 1974, Muzeul Etnografic din Varna este situat în zona centrală a orașului, pe strada Panagyurishte la numărul 22, și se găsește într-o clădire monument istoric ce datează din anul 1860. La primul etaj al muzeului sunt expuse obiecte care redau principalele activități din spațiul rural; agricultură, creșterea animalelor, apicultură, viticultură, dogărie, fierărie, pielărie și țesătorie. Printre obiectele remarcabile de aici merită menționat „dyolmedzha”, un plug de mici dimensiuni, specific zonei litorale, care a fost folosit până la începutul secolului XX. De asemenea, ustensilele tradiționale utilizate pentru prepararea pâinii, precum chit, kuhel, noshtovi (vas de lemn), vă vor permite să faceți o comparație cu exponatele similare de la Muzeul Țăranului Român sau de la Muzeul Satului.
O altă galerie interesantă a acestui muzeu, se găsește la etajul al doilea al clădirii și cuprinde o amplă colecție de costume tradiționale din regiunea Varna. Trebuie spus că, această regiune se remarcă printr-un mozaic cultural; zona fiind locuită până la începutul secolului XX nu doar de bulgari ci și de turci, armeni, greci și chiar aromâni sau români dobrogeni.
Programul acestui muzeu este între 10.00 – 17.00 iar prețul de intrare este de 4 leva.

La doar două străzi distanțe se găsește Muzeul Renașterii Naționale, un spațiu dedicat mișcării de eliberare a bulgarilor de sub dominația otomană și nu numai. De altfel, după cum menționam în articolul despre Sozopol, arhitectura specifică Bulgariei, cunoscută drept curentul „Renașterea Bulgară”, s-a dezvoltat în perioada războiului Ruso-Turc (1877-1878), cel pe care noi îl denumim Războiul de Independență. În cadrul expozițional al acestui muzeu veți găsi detalii interesante despre apariția acestui curent arhitectural, despre primele mișcări de insurecție împotriva Imperiului Otoman, denumite … Hajduk (haiduci) – nu vă pare cunoscut? – dar și despre intervenția Rusiei și a României în conflictul militar care în cele din urmă a dus la obținerea autonomiei și ulterior a independenței Bulgariei.

5.Muzeul Memorial Vladislav Warnehczyk

Pentru cunoscătorii istoriei medievale Varna are o semnificație aparte, fiind locul în care, la 10 noiembrie 1444 s-a desfășurat ultima „cruciadă” din Europa. Situat în nord-estul orașului, pe bulevardul Yanosh Hunyadi nr. 55, muzeul evocă bătălia dintre trupele creștine, conduse de regele Poloniei și Ungariei – Vladislav III Jagello (poreclit ulterior Warnehczyk – de la Varna), și cele otomane, conduse de sultanului Murad al II-lea.
Trebuie spus că din alianța creștină, alături de polonezi, unguri, cehi, croați și delegați papali, făceau parte și trupe din Transilvania, în fruntea cărora se afla Iancu de Hunedoara, dar și 7000 de oșteni valahi conduși de Mircea al II-lea, fiul lui Vlad Dracul și nepotul lui Mircea cel Bătrân. În total, 20.000-30.000 de creștini (cruciați cum sunt ei denumiți de ghizii muzeului) și 60.000-80.000 de turci s-au confruntat într-una dintre cele mai importante bătălii din Evul Mediu. Moartea regelui Valdislav pe câmpul de luptă și rezultatul nefast al acestei campanii, avea însă să marcheze profund Europa în următoarele secole: Balcanii au fost complet ocupați, zece ani mai târziu era cucerit Constantinopolul, iar până în 1683 (Asediul Vienei) Imperiul Otoman a continuat să se extindă și să reprezinte o amenințarea pentru lumea creștină.
Complexul muzeal actual a fost construit pe locul fostului câmp de luptă și cuprinde colecții de picturi, sculpturi, gravuri, o copie a sarcofagului regal din Castelul Wawel, dar și o expoziție a armelor și echipamentelor utilizate de cele două armate combatante.
Programul de vizitare este între 09.00 – 17.00 iar costul unui bilet de intrare este de 5 leva. Noi vă recomandă fie să mergeți într-un grup mai mare, fie să așteptați la intrarea în muzeu pentru a se forma un grup, astfel încât să puteți beneficia de serviciile unui ghid vorbitor de engleză, care costă 25 de leva.

6.Muzeul Medicinei
Un obiectiv turistic și istoric unicat în zona balcanică, dar mai puțin cunoscut de către turiști, este Muzeul Medicinei/Muzeul de Istorie al Medicinei. Situat în zona centrală a orașului, în vecinătatea Termelor Romane și a parcului Grădina Mării din Varna, acest muzeu vă va oferi o incursiune interesantă în istoria apariției și evoluției științelor medicale. De altfel, clădirea în care se găsește această instituție a fost primul spital public din Bulgaria, construit în anul 1869.
Spațiul expozițional nu este unul amplu, însă cuprinde colecții importante de materiale sanitare și didactice, mulaje ale corpului omenesc, tratamente și instrumente medicale utilizate de vraci, șamani, vindecători și medici din antichitate până în prezent. De la monedele cu efigia zeităților sănătății (Asclepios, Hygeia, Thelesphorus) și instrumentele antice din bronz și fier, la colecția de plante medicinale și alte leacuri populare utilizate în evul mediu, și până la obiectele medicale folosite la început de secol XX, toate arată evoluția medicinei de-a lungul secolelor. Dacă astăzi suntem obișnuiți cu anestezie și medicamente cumpărate de la farmacie, o experiență cel puțin neobișnuită vă va fi oferită de imaginea unui cabinet stomatologic ce datează de la finalul secolului XIX.

7. Muzeul Marinei – Muzeul Naval din Varna

Ultimul obiectiv muzeal din lista noastră este dedicat istoriei marinei, atât cea comercială cât și cea militară . Cum era de așteptat într-un oraș port trecutul și poveștile marinărești nu puteau să lipsească. Fondat în anul 1923, și situat în parcul Grădina Mării, Muzeul Naval pune la dispoziția publicului 12 săli unde veți găsi machete de corăbii, componente ale diverselor nave, ancore, instrumente de navigație dar și uniforme, obiecte personale și de uz cotidian ale marinarilor. „Vedeta” spațiului expozițional este vasul Drazki, un lansator de torpile construit în Franța în perioada 1904-1908 și care a servit în armata bulgară până la finalul Primului Război Mondial.
Programul de funcționare al muzeului este între 10.00 și 18.00, iar prețul unui bilet este de 5 leva. Deși interesant și atractiv pe anumite aspecte, nu putem spune că este un muzeu excepțional, impresia generală fiind similară cu cea de la Muzeul Naval al Marinei Române din Constanța, cu mențiunea că atât spațiul expozițional, cât și diversitatea obiectelor deținute este mai mare la noi decât la ei.

8. Delfinariu

Deși nu este un obiectiv istoric, Delfinariu din Varna este cu siguranță unul dintre obiectivele care merită vizitate în acest oraș, mai ales dacă sunteți în vacanță cu cei mici. Situat în Parcul Primorski, acesta cuprinde un bazin cu diametrul de 12 metri și adâncimea de 6 metri și mai multe tribune. Aici, delfinii special dresați oferă spectacole vizitatorilor, mai ales a celor mici. Cu excepția zilei de luni, când este închis, Delfinariu oferă 3 spectacole pe zi în perioada estivală și unul în afara sezonului.

9. Catedrala Adormirea Maicii Domnului

Simbol al orașului, Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Varna, este
unul dintre cele mai impozante monumente istorice din țara vecină. Construită în perioada 1880 – 1886 de unul dintre cei mai renumiți arhitecți bulgari, Gencho Kunev, biserica se remarcă printr-o combinație armonioasă a mai multor stiluri, atât est-europene cât și occidentale. Cu o structură de bază de tip neo-bizantin, fațadele clădirii adoptă stilul neoclasic de inspirație romanică, iar turlele, acoperite cu foiță de aur, au avut ca model catedralele rusești din Sankt Petersburg. Interiorul este la rândul lui impunător; catedrala are trei altare și adăpostește multe picturi și fresce valoroase.

10. Opera de Stat și Teatrul Dramatic

Construită în perioada 1912-1932, clădirea Teatrului Dramatic și a Operei de Stat din Varna este considerată de localnici drept cel mai frumos imobil neobaroc din Bulgaria. În plus, piața Nezavisimost, acolo unde este situat acest monument, este unul dintre locurile de promenadă preferate ale localnicilor, terasele și restaurantele din zonă propunând meniuri interesante la prețuri mai mult decât rezonabile. Dacă ajungeți aici seară, un loc care s-ar putea să vă atragă atenția sunt fântânile din piață, care, în această perioadă, se află într-un „recital” de muzică și lumini, un spectacol recent inaugurat în oraș.

Surse foto: https://visit.varna.bg/