Sub pretextul că vin să admire frumuseţile ţării noastre, zeci de străini au organizat, ilegal, o cursă de off-road în pădurile din cinci judeţe din România. Sportivii au intrat cu maşinile în zone protejate, fără autorizaţii, şi au distrus un sit arheologic. În cele din urmă au fost prinşi de jandarmi şi amendaţi. Concursul a fost oprit, iar străinii şi-au văzut de drum în ţările lor. 

Sportivii străini au intrat cu maşini echipate şi modificate pentru trasee off-road în pădurile protejate de la noi din țară, sub pretextul organizării unei excursii turistice. Străinii s-au plimbat prin cinci judeţe din România, au intrat în arii protejate şi în parcuri naturale. În Bihor, au fost amendaţi cu 60.000 de lei, după ce au distrus cu maşinile un sit arheologic. În cele din urmă, au fost opriţi de jandarmi, în Maramureş.

Foto: https://baiamare.net/

Cursă off-road în zonă protejată

“Au fost verificate 31 de autovehicule şi au fost aplicate un număr de 27 de sancţiuni contravenţionale pentru pătrunderea în fondul forestier şi pentru circulaţia în scop de agrement fără autorizaţie”, a declarat Radu Vasile, purtător de cuvânt IJJ. 

Firma care a organizat cursa off-road în pădurile din România este din Austria. Astfel de competiţii sunt complet interzise la ei în ţară. La noi, însă, se pot face pe trasee stabilite şi doar cu autorizaţii. Austriecii nu şi-au bătut însă capul şi au acoperit întreaga expediție sub o umbrelă ecologică: ar fi vrut să observe fauna şi flora. 

“Noi am intrat în contact cu ei încă de acum un an. Le-am adus în vedere faptul că trebuie să îşi ia toate autorizările pentru a putea organiza o competiţie în România. Ei au decis să ignore legea”, susţine Bogdan Constantinescu, vicepreședintele FRAS. “Este extrem de grav. Aceste acţiuni se fac cu respectarea legii. Se cere un acord de la Ministerul Mediului, după care se obţin anumite avize, de la Romsilva”, spune şi Rudolf Stauder, prefectul judeţului Maramureş.

Evenimentul, considerat ilegal

Romsilva recunoaşte că există un protocol încheiat cu firma austriacă încă din 2016, care prevede posibilitatea folosirii unor drumuri forestiere, însă doar în anumite condiţii, pe care organizatorul nu le-a respectat.

“Noi considerăm evenimentul ca fiind organizat ilegal, în afara protocolului. Întrucât nu şi-au respectat obligaţiile, iar evenimentul este organizat în afara protocolului, inclusiv organizarea siglei Romsilva este ilegală. În perioada imediat următoare, Romsilva va denunţa protocolul încheiat”, declară Ion Codruţ Bîlea, director Departamentul Fond Forestier Romsilva.

Imediat după ce au fost prinşi de jandarmii români, competiţia la care participau zeci de pasionaţi de off-road din nouă ţări a fost suspendată.