Parcul Carol din București va fi reabilitat şi restaurat de Primăria Capitalei, prin Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement. În şedinţa de miercuri, 31 august, consilierii generali au aprobat Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie (DALI) şi indicatorii tehnico-economici aferenţi acestui proiect.

Astfel, în Parcul Carol vor fi efectuate o serie de lucrări care presupun: revitalizarea şi refacerea fondului dendrologic şi spaţiilor verzi, reabilitarea aleilor, a podurilor, a scărilor din interiorul parcului, dar şi consolidarea malurilor lacurilor şi reabilitarea debarcaderului, informează un comunicat al Primăriei Capitalei.

De asemenea, vor fi reabilitate instalaţiile şi reţelele de iluminat public şi monumental, terenul de sport, locurile de joacă şi va fi înlocuit mobilierul urban.

Totodată, vor fi reabilitate şi restaurate construcţiile care sunt în administrarea ALPAB.

Potrivit indicatorilor tehnico-economici, valoarea totală a lucrărilor este estimată la 47.627.248,87 lei, cu o durată de realizare de 36 de luni.

Parcul Carol este unul dintre cele mai cunoscute parcuri din București. Deși la început, locul unde este amplasat acum parcul a fost doar o câmpie mlăștinoasă, acesta a început să prindă contur datorită lui Ion N. Lahovari. Cu ocazia a celor 40 de ani de domnie a lui Carol I, Ion N. Lahovari dorea să organizeze o expoziție națională, intitulată „Expoziția Generală a României, cu prilejul celor 40 de ani de domnie glorioasă a Majestății Sale, Regele Carol I”. Așa a apărut acest loc de promenadă.

Istoria Mausoleului din Parcul Carol

Cel mai impunător și mai cunoscut monument din Parcul Carol este Mausoleul. Totuși, acesta nu a existat de la începutul Parcului. Cu ocazia expoziției din 1906 a fost inaugurat și Palatul Artelor unde se puteau găsi bustul lui Traian, o copie a Lupoaicei de pe Capitoliu (acum se află lângă Pasajul Latin, București) și încă două statui comandate de la Roma.

În 1919, Palatul Artelor este donat Ministerului Războiului pentru a adăpostii expozițiile și patrimoniul viitorului muzeu militar. Patru ani mai târziu, în 1923, în fața Muzeului Militar se amplasează Mormântului Ostașului Necunoscut, loc pentru pelerinaj și de reculegere pentru soldații români care și-au dat viața pentru realizarea idealului unirii neamului românesc.

Din cauza unui incendiu în anul 1938 muzeul și-a redus activitatea, urmând ca în 1940 să fie grav avariat de cutremur. În timpul comunismului, Mausoleul a existat sub alt nume: „Monumentul eroilor luptei pentru libertatea poporului și a patriei, pentru socialism”, iar mormântul soldatului necunoscut a fost mutat la Mausoleul de la Mărășești.

După revoluția din 1989, în cadrul unei mari ceremonii soldatul necunoscut, acest simbol al tuturor militarilor care s-au jerfit in Primul Razboi Mondial a revenit în Parcul Carol I.