Veneția a fost inundată de o maree de aproape un metru și jumătate, după ce sistemul de protecție MOSE, inaugurat acum două luni, nu a fost activat. 

Apele au năvălit pe străduțele orașului și au acoperit complet Piața San Marco. Nivelul apelor a atins o maximă de 138 de centimetri marţi după-amiază, potrivit autorităţilor locale.

Sistemul de protecție care ar trebui să apere Veneția de inundații nu a fost activat din cauza prognozelor meteo eronate.

Sistemul, care a costat 6 miliarde de euro și a fost gata după decenii de întârzieri, este format din 78 de bariere instalate pe fundul mării.

Acestea se ridică și formează un baraj în funcție de mărimea mareei care, acum, a fost subestimată.

Veneţia este vizată de un nivel de alertă portocalie, în continuare

Luca Zaia, preşedintele regiunii Veneto, a spus că valoarea pagubelor s-ar putea ridica la 500 de milioane de euro (606 milioane de dolari).

Riscul alunecărilor de teren şi al avalanşelor rămâne ridicat în urma ploilor abundente şi ninsorilor care au afectat Italia, regiuni din Tirolul de Sud aflându-se la al doilea cel mai înalt nivel de risc, au precizat marţi autorităţile.

Provincia Bolzano din Tirolul de Sud este una dintre cele două regiuni în care miercuri a fost instituit cel mai înalt nivel de alertă – roşu. Cealaltă regiune vizată este Campania, în sud, au afirmat oficiali ai serviciilor de urgenţă. Şcolile din regiunea Friuli Venezia-Giulia, nord-est, au fost închise miercuri din cauza riscului de avalanşe, în condiţiile în care nivelul de alertă a fost ridicat la portocaliu.