În Israel este o nouă dispută unde un grup dedicat conservării terenurilor și bogățiilor țării vrea să aducă Vaticanul în fața justiției. Catolicii sunt acuzați că au construit, în secret, un tunel într-o zonă în care se află vestigii arheologice importante.

Mișcarea Regavim, un grup de cercetare și lobby dedicat conservării terenurilor și bogățiilior din Israel, a depus recent o plângere la Curtea Districtuală din Ierusalim. Reprezentanții mișcării cer să se ia măsuri în ceea ce privește lucrările subterane organizate ilegal.

Potrivit petiției depuse la Judecătoria Ierusalimului, mișcarea susține că Biserica Romano-Catolică a ascuns existența tunelului lung de 100 de metri, săpat într-o zonă cunoscută, care adăpostea o mulțime de artefacte antice.

Tunelul leagă Muntele Sion de orașul vechi

Petiția spune că tunelul leagă Biserica Adormirii de pe Muntele Sion din orașul vechi al Ierusalimului. „Când detaliile au început să iasă la iveală am cerut din nou ca municipalitatea din Ierusalim să facă publică documentația tunelului, așa cum prevede legea privind libertatea informației. Am cerut în continuare ca procedurile de supraveghere, inspecție și aplicare a legii să înceapă imediat pentru a restabili situl la starea sa anterioară fie prin închiderea, fie prin demolarea tunelului“, au declarat pentru The Jerusalem Post avocații Avi Segal și Yael Cinnamon din Mișcarea Regavim.

„Am depus această petiție numai atunci când solicitările noastre repetate către Municipalitatea Ierusalimului nu au primit răspuns”, au spus avocații.

Naomi Kahn, directorul Diviziei Internaționale a Regavim, a declarat pentru Jewish News Syndicate, „faptul că statul Israel nu a protejat antichitățile despre care știm că există și modul în care săparea tunelului este scandalos”.

Tunelul trece printr-o zonă bogată în vestigii străvechi

Să sapi un tunel într-o zonă atât de sensibilă fără nici o supraveghere, inspecție sau acces la public este o nebunie”, a adăugat Kahn. „Nu au avut dreptul să facă acest lucru”

Potrivit unei declarații a Regavim, anul trecut „ancheta lor a dezvăluit că de-a lungul cărării tunelului, camerele subterane conțin artefacte antice, iar tunelul în sine intră într-o măsură semnificativă în proprietatea publică”, notează site-ul regavim.org.

Există multe întrebări despre motivul pentru care Vaticanul ar fi dispus construirea în secret a unui tunel printr-un teren cunoscut pentru artefacte antice. Unii spun că adevăratul scop al tunelului nu este a nu este legat de transportul de diverse bunuri sensibile între cele două obiective, ci mai degrabă că unuii oficiali ai Vaticanului ar căută ceva anume.