Un simplu tweet postat de Elon Musk a inflamat Bulgaria: de la miniștri la internauți, unii și-l imaginează deja pe cel mai bogat om din lume pășind pe stâncile de la Belogradcik, care se înalță deasupra celei mai sărace regiuni a Uniunii Europene.

O fotografie cu fortăreața impresionantă, sub nori amenințători, l-a făcut pe Elon Musk să reacționeze în noiembrie: „Eram sigur că este din Elden Ring”, a scris el referindu-se la unul dintre jocurile sale video preferate. Fără să bănuiască unda de șoc pe care urma să o provoace în această țară est-europeană, rareori aflată în lumina reflectoarelor, relatează Agerpres.

„Dragă Elon, este în Bulgaria. Te invit să vii să vizitezi acest sit”, a reacționat Ilin Dimitrov, ministrul Turismului, imitat rapid de un alt membru al guvernului.

Bucătarul unui restaurant modern din satul Stakevtsi, situat la 20 de kilometri de Belogradcik, a pus gaz pe foc publicând un așa-zis e-mail de la echipa SpaceX privind un sejur al lui Elon Musk în aprilie 2023.

Pe rețelele sociale, zvonurile au trezit creativitatea internauților. Numaidecât au apărut colaje care îl înfățișează pe miliardar în haine tradiționale bulgare sau bând rachiu, un aperitiv popular.

Alții sunt îngrijorați: „O să vină să ne cumpere pământul”, a comentat o femeie.

Frenezia îl bucură pe autorul fotografiei, surprinsă în urmă cu mai bine de cinci ani și republicată recent.

„Se întâmplă rareori ca veștile bune din Bulgaria să trezească atât de mult interes”, a reacționat Vladislav Terziiski, salutând „valul de reacții, glume, anecdote, expresie a mândriei naționale”.

În ceea ce privește o vizită a lui Elon Musk el a mărturisit pentru AFP: „Sunt destul de sceptic, dar îmi mențin speranța”.

Cetatea Belogradcik

Cufundată în ceață, într-o zi rece de la sfârșitul lunii noiembrie, cetatea Belogradcik își așteaptă „Mesia”, după cum a spus ironic la televizor analistul Dimitar Ganev.

Departe de efervescența de pe internet, o mică echipă de filmare și o mână de turiști cutreieră situl natural care se întinde pe mai bine de 300 de hectare.

Printre cei 5.500 de locuitori, domină mai degrabă sarcasmul. Ca și Bulgaria, depopulată după perioada comunistă, acest frumos oraș și-a pierdut jumătate dintre locuitori comparativ cu 1991.

La primărie, se visează mai degrabă la o politică guvernamentală reală decât la manifestări de interes trecătoare. În 2007, înscrierea acestor stânci în controversata competiție „Cele șapte noi minuni ale lumii” a provocat un aflux brusc de vizitatori.

„Au plecat dezamăgiți de lipsa infrastructurii și a capacității de primire”, își amintește viceprimarul Rossen Mladenov.

Primarul Boris Nikolov regretă, la rândul său, „absența unei strategii naționale”. O vizită a antreprenorului „ar fi doar un miracol de trei zile, dacă nu investește în turism”.

Elon Musk a ignorat până în prezent numeroasele tweet-uri care i-au cerut să-și confirme sau nu sejurul.

Foto sus: Elon Musk (© Daniel Oberhaus / Flickr)