Arheologii au dezvăluit mormântul Sfântului Nicolae și pardoseala pe care acesta a pășit în interiorul Bisericii care în prezent îi poartă numele din orașul antic Myra, actualul Demre, situat în sudul Turciei de azi.

Mormântul Sfântului Nicolae se află în biserica din orașul antic Myra, în care acesta a slujit ca episcop, relatează livescience.com.

Actuala biserică Sfântul Nicolae a fost construită de împăratul Teodosie al II-lea, în anul 520, pe locul bisericii în care Sfântul Nicolae slujise ca episcop. Moaștele Sfântul Nicolae, iar rămășițele lui Nicolae au fost mutate într-un sarcofag al noului locaș de cult.

În 1087, grecii creștini din regiune au fost subjugați de turcii musulmani selgiucizi nou sosiți, iar, la scurt timp după aceea, un grup de negustori din orașul italian Bari a scos fără autorizație oasele principale ale scheletului lui Nicolae din sarcofagul său și le-a adus în orașul lor natal.

În prezent sunt păstrate la Basilica di San Nicola (Bari, sudul Italiei). Fragmentele de oase rămase din sarcofag au fost ulterior scoase de marinarii venețieni și transportate la Veneția în perioada Primei Cruciade (1096–1099).

Sfântul Nicolae a fost un episcop creștin care a trăit în secolele III-IV. Slujind în calitate de episcop de Myra, se știe despre el că luat parte la primul Conciliu de la Niceea din anul 325, convocat de împăratul roman Constantin cel Mare. Cu ocazia acelui prim sinod a fost adoptat Crezul de la Niceea, care stă la baza sistemului de credință al creștinilor.

Episcopul a fost aruncat în închisoare în timpul persecuției lui Dioclețian, dar a fost eliberat după ascensiunea lui Constantin.