Turnul Craniilor este un monument de piatră, decorat cu cranii umane și construit de soldații Imperiului Otoman după Bătălia de la Čegar în 1809.

Bătălia de la Čegar, numită și Bătălia de la Kamenica, a fost un conflict din timpul Primei Răscoale Sârbe, între revoluționarii sârbi și forțele otomane pe dealul din Čegar, în apropiere de orașul Niš din Serbia.

Înainte de bătălie, revoluționarii sârbi au construit șase poziții defensive vaste pentru a forța forțele otomane din fortăreața de la Niš să capituleze, însă otomanii au folosit negocierile pentru a amâna conflictul până când 20.000 de ajutoare să ajungă de la Rumelia.

Turnul a fost decorat pe toate laturile cu peste 950 de cranii

Bătălia a durat o zi întreagă, rezultând în mii de pierderi pentru ambele tabere și sfârșindu-se cu revoluționarii sârbi forțați să se retragă în orașul Deligrad.

Ca un avertisment pentru următorii revoluționari din regiune, otomanii au strâns capetele sârbilor uciși pe câmpul de luptă și le-au jupuit de piele. Capetele au fost apoi umplute cu paie și trimise la sultanul otoman Mahmud al II-lea la Palatul Imperial din Istanbul pentru a celebra victoria.

Craniile au fost apoi returnate la Niš și folosite pentru construirea unui turn de 4,5 metri înălțime, decorat pe toate laturile cu peste 950 de cranii.

Monumente culturale de importanță excepțională

În timpul ultimilor ani de domnie otomană în Niš, guvernatorul Midhat Pasha a ordonat înlăturarea craniilor pentru că a simțit că turnul răspândea indignare în rândul localnicilor și nu mai servea drept o metodă eficientă pentru descurajarea revoltelor, potrivit Heritage Daily.

Odată cu retragerea otomanilor în 1878, Armata Regală a Serbiei a căutat craniile prin oraș, găsindu-le îngropate în apropiere și doar unul amplasat adânc în zidurile turnului. Apoi, turnul a devenit un monument pentru rezistența sârbă și a fost acoperit cu un baldachin și o cruce pentru a onora morții.

Mai târziu, o capelă a fost construită în 1892 în jurul turnului, ce conține acum 58 de cranii zidite în zidurile turnului. În 1948, Turnul Craniilor și capela din jurul său au fost declarate monumente culturale de importanță excepțională și au fost plasate sub protecția Republicii Socialiste a Serbiei.