Plecați în căutare unora dintre cele mai rare și mai apreciate delicii culinare – trufele albe.

Cine este pasionat de mâncarea bună și de vinuri nu are nici o scuză să nu viziteze Italia. Cine are timp să facă o mică excursie toamna în vechiul oraș Alba și să se plimbe pe dealurile Langhe, acoperite cu viță de vie, va fi martorul momentului de aur ale calendarului gastronomic italienesc.

Acesta este sezonul în care răsar ciupercile sălbatice – porcini, chanterelle și alte soiuri foarte aromate – pe câmpurile și prin pădurile din nordul Italiei. Este și momentul în care se caută bijuteria rară a ciupercilor – aromata trufă albă – care crește ascunsă printre rădăcinile copacilor și este recoltată cu ajutorul câinilor special antrenați. Există cinci soiuri de trufe, fiecare depinzând de tipul de copac sub care crește – stejar, plop, salcie plângătoare, tei sau vrej de viță de vie – iar culorile variază de la alb la gri și maro.

Când se organizează licitații în Alba și în împrejurimi, bucătarii și gurmanzii bogați oferă sume incredibil de mari pentru aceste „diamante albe”. Trufele sunt greu de găsit dacă vremea este urâtă, iar prețul lor se poate dubla în doar o săptămână. Parfumul lor amețitor se face simțit pe străzile din fața restaurantelor din zonă, de pe ale căror meniuni sunt nelipsite în timpul sezonului.

Perioadă optimă este toamna. Târgul Național de Trufe de la Alba are loc în octombrie. Alte orașe, printre care Asti și Acqui Terme, organizează târguri și piețe de trufe în octombrie și noiembrie. Preparatele cu trufe și cu alte ciuperci sălbatice sunt nelipsite din meniurile restaurantelor, din septembrie până la sfârșitul iernii.

Rezervați-vă între trei și cinci zile pentru a explora în liniște regiunea cu mașina.

De știut

Dacă vizitați alba în timpul Târgului de Trufe, faceți rezervări la hotel din timp.

Trufele albe nu trebuie gătite, ci folosite crude, eventual rase peste mâcare. Nu cumpărați trufe la conservă sau la borcan, pentru că își pierd aroma unică.

Nu ratati

Delectați-vă cu parfumul intens al tajarin – specialitatea locală de paste, foarte untoase, peste care este presărat un strat fin de trufe albe crude, rase cu atenție.

Savurați aroma suculentă și textura ciupercilor porcini proaspete într-un risotto preparat ca la carte.

Plimbați-vă prin târgurile și piețele pline de delicii gastronomice locale: salam aromat cu vin Barolo, miere de castan și brânzeturi, precum bruz și ricotta piemontese.