Cu peste 500 de terenuri, Scoția este un rai pentru pasionații de golf. Dar numai câteva sunt cu adevărat legendare și atrag vizitatori din toată lumea.

St. Andrews, cu terenurile sale în pantă, bătute de vânturi, mărginit de dune și de plajele lungi și nisipoase ale Mării Nordului, pe care moțăie focile, este adevăratul loc de naștere al golfului. Înființat în 1754, Royal and Ancient Golf Club organizează turneul Open Championship și este principalul arbitru care veghează la respectarea regulilor jocului. Audl Grey Toun trăiește și respiră prin golf, iar ca să joci pe vechiul teren de aici – care a găzduit campionatul de mai multe ori decât orice alt teren de golf din lume – poți să aștepți luni sau chiar ani.

Recompensa este unul dintre cele mai grele terenuri din lumea golfului, cu double-green-uri înclinate și accidentate și gropi de nipis care și-au câștigat denumirea de Hell (Iad) sau Coffin (Sicriu), de la jucători suficient de ghinioniști cât să trimită mingea în nisipurile lor înșelătoare. Tot pe coasta de est, la 48 de kilometri nor de St. Andrews, pe țărmul nordic al estuarului Tay, se află Carnoustie, unde, de obicei, este mai simplu să intri. Și aici, ca și la St. Andrews, jucătorii trebuie să ia în calcul vântul de travers de pe Marea Nordului.

Pentru jucătorii însoțiți de prieteni nepasionați de golf, Edinburgh combină tot ce este mai bun din ambele lumi. La Muirfield, relativ aproape de centrul orașului, se află Compania Onorabilă a Jucătorilor de Golf din Edinburgh, și mai exclusivistă decât clubul de golf de la St. Andrews; în apropiere găsiți și minunatul teren de la Musselburgh. Pe coasta de vest, în Ayrshire, Turnberry și Royal Troon, se află alte terenuri faimoase.

Cea mai buna perioada este primăvara (aprilie – începutul lui iunie) sau toamna (septembrie – octombrie). Se joacă golf pe tot parcursul anului, însă iarna vremea este ploioasă, friguroasă și bate vântul și beneficiați de numai șapte ore de lumină, în timp ce vara, în toiul sezonlui, este foarte aglomerat.

Drumul de la St. Andrews la Turnberry poate fi parcurs în două ore. O săptămână va fi suficientă pentru a juca pe majoritatea terenurilor favorite.

Informații utile

Este foarte important să vă rezervați locurile de cazare dinainte. Cea mai simplă și adesea ieftină modalitate de a aranja un tur al terenurilor de golf este să apelați la o companie specializată.

Chiar și vara, vremea este schimbătoare. Deși vântul bate de pe coastă, epntru adevărații judecători de golf Scoți este, tocmai din acest motiv, o permanentă provocare. Pe Vechiul Teren de la St. Andrews, fiecare gaură vă oferă o experientă memorabilă, însă prima, a unsprezecea, a paisprezecea și a douăzeci și șaptea sunt considerate cele mai dificile. Ultima, Road Hole (Gaura Drumului), este una dintre cele mai impresionante din istoria golfului.

Nu ratati

Minunatul teren de golf, asemănător unui parc, de la Charleton, având vedere spre estuarul Forth, oferă o mulțime de fairway-uri largi și obstacole neprevăzute care îi atrag pe jucători, indiferent de nivelul de pregătire.

Pe promotoriul de la Fife Ness, a fost construit, în 1895, Crail Balcomie Links. Mic, dar plin de farmec, acest teren atrage cei mai buni jucători din lume în timpul campionatului desfășurat la St. Andrews, aflat în apropiere.

Înșelătoarea gaură de la Troon, poreclită Postage Stamp (Timbru poștal), este cunoscută pentru că a făcut mulți oameni în toată firea să plângă de ciudă; Turnberry are propriul său loc în legenda campionatului, acesta fiind terenul pe care s-a desfășurat, în 1977, încrâncenatul „Duel în soare”, dintre Jack Nicklaus și Tom Watson, câtșigat de cel din urmă.

Țărmul stâncos al Fife are o faleză nesfârșită, golfuri și plaje de nipis și poate fi explorat de-a lungul drumului de coastă. Vara, uitați-vă după rechini și delfini. Insulele din largul coastei adăpostesc o mulțime de specii de păsări. Merită vizitate și micile sate pescărești, cu porturile lor construite din piatră – Crail, St. Monans și Pittenweem.