Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, dar unii cred şi că este cea mai comună. Britanicii consideră o aventură clătita sau croissantul francezilor. Românii consideră ciudată carnea de ren pusă artistic pe o clătită cu un ou ochi lângă, dar în statul american Alaska, acest mic dejun este la ordinea zilei.

Iată o listă cu unele dintre cele mai ciudate alimente care se consumă la micul dejun peste tot în lume. Din Japonia până în Australia, vom afla cu ce se delectează oamenii la cea mai importantă masă.

Micul dejun în Alaska
După cum spuneam, micul dejun constă într-o bucată de carne de ren prăjită, pusă pe o clătită pufoasă, iar alături un ou ochi. Săracu\’ Rudolph!
Micul dejun în Japonia
O alegere populară în Japonia este tofu, însoţit de peşte şi orez. Totul este înmuiat în sos de soia.
Micul dejun în India
 
Aici se servesc cartofi copţi cu rozmarin, linte, cârnat vegetarian, o omletă din tofu şi pâine prăjită cu banane şi piper. Micul dejun variază foarte mult, de la zonă la zonă, dar se păstrează, totuşi, calea vegetariană.
 
 Micul dejun în America
 
O alegere care poat duce la artere îngroşate şi la riscul unui atac de cord: clătite pufoase făcute în casă, cu sirop din belşug şi afine, câteva feliuţe de şuncă şi, eventual, omletă.
Micul dejun în Ghana
 
Cel mai popular fel de mâncare în această ţară africană este „waakye“, un fel de orez gătit cu fasole, care se găseşte şi de cumpărat la orice colţ de stradă.
 
Micul dejun în Thailanda
 
Pentru europeni, ţările asiatice servesc cele mai nebuneşti mic-dejunuri. În Thailanda se mănâncă peşte picant gătit împreună cu porc dulce-picant, totul garnisit cu orez. Masa de dimineaţă nu se deosebeşte cu mult (adică mai deloc) de prânz sau de cină.
 
Micul dejun în Australia
 
Aici există un singur ingredient principal: „Vegemite“. Cel mai bine este descris de turişti ca fiind „o chestie lipicioasă, sărată, de culoare maro“. Niciun australian care se respectă nu pleacă la drum fără un borcan din această „chestie“ care se întinde pe pâine (prăjită sau nu).
 
Micul dejun în Turcia
Tratamentul complet din Turcia implică o varietate de brânzeturi, unt, măsline, ouă, roşii, castraveţi, gem, miere şi carne picantă (nu foarte diferit de România, doar că mai adăugăm crenvuştii şi muştar din belşug).
Micul dejun în Mexic
 
Platoul pentru micul dejun din Mexic cuprinde bucăţele de carne de vită, nachos, brânză şi fasole.
Micul dejun în Polonia
 
Pe plan local felul de mâncare este cunoscut sub numele de „Jajecznica“, micul dejun polonez tradiţional, care conţine omletă acoperită cu kielbasa (un cârnat special) şi însoţită de clătite din cartofi.
Micul dejun în Germania
 
Cârnaţi, brânzeturi locale şi pâine proaspăt coaptă constituie un mic dejun obişnuit pentru nemţi. Totul este scăldat de o cafea delicioasă.
Micul dejun în Franţa
 
 Croissant, croissant, croissant. Totul acoperit cu alte feluri de patiserie: cu migdale, cu unt, cu ciocolată sau cu smântână. Totul este de-a dreptul nesănătos de gustos.
Micul dejun în Filipine
Fructe şi legume, totul pentru o masă de dimineaţă foarte sănătoasă. Mango, orez şi mici cârnăciori. Dar… se adaugă ouă, diverse cărnuri şi fasole.
Micul dejun în Columbia
 
Aici se mănâncă o supă specială, „changua“ făcută din lapte, praz şi caşcaval. Plus un ou fiert în ea.
Micul dejun în Marea Britanie
 
Micul dejun la britanici trebuie să conţină, neapărat, cârnaţi, şuncă, ouă, ciuperci şi pâine prăjită, însoţite de o ceaşcă de ceai negru. Şi fasole.
Micul dejun în Scoţia
 
Seamănă cu cel din Marea Britanie (doar sunt tot din zonă), dar pe lângă felurile obişnuite britanice se mai serveşte şi o porţie de „haggis“ (un fel de budincă ce conţine organe de oaie amestecate cu ceapă, ovăz, condimente şi sare, fierte şi tocate; seamănă cu drobul românesc).