Reteta de clătite de la Casa Regala a Marii Britanii este atât de faimoasă, încât a traversat Atlanticul, fiind inclusă în meniurile de la Casa Albă. În urma unei vizite în Marea Britanie, Presedintelui Eisenhower i-a plăcut atât de mult desertul cu care a fost servit, încât Regina Elisabeta i-a trimis rețeta de clătite printr-o scrisoare.

Întâmplarea face ca în august 1959, Regina Elisabeta a II-a l-a invitat pe președintele american Dwight Eisenhower la Castelul Balmoral, lângă Edinburgh, unul dintre locurile favorite ale Casei Regale a Marii Britanii. În meniu a fost un grătar tradițional scoțian, iar la desert însăși Majestatea Sa Regina a făcut niște clătite pentru președinte american, folosind o rețetă veche a familie. Dincolo de complimentele primite atunci Majestatea sa a primit o cerere mai puțin obișnuită – să fie trimisă către Casa Albă rețeta de clătite.

Scrisoare Majestatii Sale

Anul următor, într-o scrisoare către președinte american, Regina Elisabeta a inclus o copie adnotată a rețetei sale, care este poate fi găsitîă și azi la Arhivele Naționale ale SUA.

INGREDIENTE

 280 g faina 

4 linguri zahar 

250 ml lapte 

2 oua 

2 lingurite bicarbonat de sodiu 

3 lingurite de crema tartar, un aditiv ce nu e usor disponibil in Romania, dar se poate inlocui cu succes cu 2 lingurite zeama de lamaie 

2 linguri unt topit

MOD DE PREPARARE:

  1. Bate ouale cu zaharul si 1/2 din cantitatea de lapte, apoi adauga faina si bicarbonatul si restul de lapte.
  2. Incorporeaza untul topit cu o spatula. Aluatul obtinut trebuie sa fie unul gros.
  3. Incinge putin ulei intr-o tigaie si formeaza clatitele, luand aluat in lingura si impingandu-l cu o alta lingura in tigaie. Rumeneste clatitele pe ambele parti pentru 1-2 minute, apoi scoate-le si serveste-le, dupa gust, cu zahar pudra, gem sau fructe si frisca.

Poftă bună