Preparate din carne tocată, la care se adaugă pesmet, ceapă, ouă, legume și condimente, chiftelele sunt o mâncare care aparține lumii asiatice și arabe, dar care s-au împământenit și la noi. Chiftelele sunt prăjite în ulei, coapte sau fierte în diverse sosuri.

Asiatice sau arabe?

Atât chinezii, cât și arabii susțin că ei au fost cei care au preparat pentru prima dată delicioasele chiftele. Chinezii spun că chiftelele provin din bucătăria Shadong, una din cele 8 bucătării bucătării tradiționale. Istoria lor începe în Asia în timpul dinastiei Qin, cu 207 ani înainte de nașterea lui Hristos.

Pe de altă parte, arabii spun că rețeta de chiftele se află în primele cărți de bucate arabe, fiind preparate din carne de miel tocată. De alfel denumirea cunoscută azi vine din arăbescul kufta. Libanezii ii spun kafta, In Bangladesh și India este kofta, iar in toată penisula balcanică variatiuni de acelasi fel: Albania – qofte, Turkey – köfte, Macedonia – kjofte, Greece – keftés, Croatia – ćufta, Bulgaria – kyufte, Bosnia and Herzegovina – ćufte

Chiftele turcesti

Chiftele turcesti

Primele chiftele aveau mărimea unor portocale, erau unse cu gălbenuș și, uneori, presărate cu șofran. Și în cartea de bucate Apiscius, cu rețete din vechiul Imperiu Roman, apare o rețetă de chiftele.

Ingrediente, în funcție de țară

 În Europa, chiftelele sunt un preparat întâlnit aproape în toate bucătăriile, însă rețeta și numele lor diferă de la o regiune la alta. De exemplu, în Albania ele au în compoziție brânza feta. În Belgia, ele se numesc „ballekes sau bouletten„ și se prepară dintr-un amestec de carne tocată de vită sau de porc, la care se adaugă ceapă feliată și legume tocate. Croații le numesc și „polpete„ și sunt foarte populare în regiunea Dalmației. Sunt făcute din amestec de carne de vită și porc și se servesc cu orez, piure de cartofi sau cu sos de roșii.

În bucătăria finlandeză, chiftelele se cheamă  „lihapullat„, adică găluște din carne„, și se fac din carne de vită, de porc sau de ren, la care se adaugă pesmet înmuiat în lapte, supă de legume și ceapă tocată. În Germania, „frikadellele„ se prepară cu hering afumat sau anghinare și se servesc cu sos de capere. Grecii preferă chiftelele mai aromate și pun în ele ceapă, pătrunjel și frunze de mentă, în timp ce turcii adaugă în compoziția lor și orez.

Condimentate în Asia

Dacă în Europa gustul de carne este cel mai puternic, asiaticii aleg să le adauge condimente din belșug sau să le facă doar din legume. Iranienii preferă să le facă precum o tocăniță și să le servească cu pâine sau orez. Ei adaugă ierburi aromate, ouă fierte și fructe uscate. Chifteluțele chinezești sunt din carne de porc condimentată cu sos de soia, se fierb sau se prăjesc. În Indonezia se servesc într-o supă cu tăiței, brânză tofu și ouă fierte.

Chiftele in India

Chiftele in India