Lubéron, lanț muntos și parc regional, vă oferă unele dintre cele mai frumoase peisaje naturale din Provence.

Orașe și sate splendide, înconjurate de ziduri care stau să se prăbușească, împânzesc colinele din Parcul Național Regional Lubéron. Puteți ajunge foarte ușor cu bicicleta dintr-un loc în altul, la fel de ușor ca atunci când trasați cu creionul o linie care unește satele de pe munte; urmați rețeaua extinsă de drumuri liniștite de țară din interiorul parcului.

Dacă începeți de la Roussillon, veți traversa pante multicolore și movile roșiatice de pământ, tipice zăcămintelor de ocru care se extrage de aici încă din vremea romanilor. Apoi vă îndreptați spre vest, trecând prin satul Gordes, așezat pe un vârf de deal, la extremitatea sudică a Plateau de Vaucluse, unde veți admira și un castel de secol XII. Dacă doriți un drum mai ușor, începeți de la Cavaillon, din vestul parcului, și urmați pista specială pentru bicicliști lungă de 100 de kilometri, Lubéron en Vélo, până la Forcalquier, la est.

Veți trece pe lângă nenumărate locuri de o frumusețe incredibilă, precum Ménerbes, un alt sat din vârful muntelui, unde se află ruinele abației de secol XIII Sf. Hillaire. Dacă aveți timp, întoarceți-vă la Cavaillon de-a lungul secțiunii sudice a pistei pentru bicicliști, traversând circuitul de 237 de kilometri care înconjoară parcul și trecând prin Manosque, Lourmarin și Mérindol.

De la mijlocul lui aprilie până la mijlocul lui octombrie este perioada optimă în care puteti desfășura acest traseu. Regiunea nu este aglomerată precum Côte dʼAzur, din apropiere, dar cel mai bine este să mergeți de la mijlocul lui aprilie până în iunie și din septembrie până la mijlocul lui octombrie, ca să vă puteți plimba cu bicicleta.

Dacă vă întrebați de durată, credem că 3 nopți într-un oraș din centrul regiunii ar trebui să fie suficiente ca să explorați cu bicicleta întreaga zonă.

De știut

Cel mai apropiat aeroport se află la Marsilia, iar cele mai apropiate gări sunt la Aix-en-Provence și Avignon. Cele mai frumoase sate au hoteluri mici, gîtes (case de țară care pot fi închiriate cu săptămâna) și chambres dʼhôtel (pensiuni).

Circulați pe partea dreaptă a drumului, chiar și pe traseele mai puțin umblate: există posibilitatea ca o mașină care circulă cu viteză foarte mare să se ivească de nicăieri. Cele mai bune sunt, adesea, și foarte înguste.

Principalale atracții 

La Gordes vizitați o veche așezare, la 3,5 km de satul actual. Aici puteți vedea construcții rotunde de piatră, numite bories, tipice regiunii Provence, folosite, la un moment dat, ca adăposturi, hambare sau chiar locuințe.

Atât Ménerbes, cât și Lourmarin au primit titlu de cel mai frumos sat din Franța.

Dacă doriți să parcurgeți cel mai palpitant traseu cu bicicleta, încercați Mont Ventoux, la nord de Lubéron. Acest masiv de 1912 m a fost inclus, de multe ori, în Turul Franței. Aveți grijă la vântul de travers și nu refuzați prăjiturile pe care le veți primi odată ce veți ajunge sus – le-ați meritat!