Traseul Dingle din Irlanda este o plimbare pe lângă stânci și plaje, pe lângă vechi ruine celtice și cătune pitorești din sud-vestul sălbatic. Traseul  încercuiește peninsula din extremitatea vestică a Irlandei, o zonă a falezelor sălbatice și a dealurilor abrupte, a regiunilor agricole presărate cu sate și a plajelor scăldate de valurile Atlanticului.

Începeți traseul la Tralee, apoi înconjurați peninsula în sensul acelor de ceasornic, urmând calea boreen-urilor – drumuri înguste de țară. De la Tralee, veți trece prin Blenneville, după care veți urca pantele munților Slieve Mish, de unde puteți vedea golful Tralee. După ce treceți prin șaua munților Corrin, veți intra într-o regiune împădurită, deluroasă, după care veți ajunge în partea de sud a peninsulei, la est de Anascaul.

La vest de orașul Dingle se întind plaje cu nisip pe care le puteți explora înainte de a pătrunde în vestul peninsulei, pe pantele muntelui Eagle. Singuraticele insule Blasket se zăresc în depărtare, iar dărăpănatele clochian-uri din piatră – colibe în formă de stup de albine – împânzesc colinele.

Pasajul de 953 de metri de pe muntele Brandon este punctul cel mai înalt al traseului, de unde puteți admira coasta de nord a peninsulei și golful Brandon. Porniți pe acest drum numai dacă vremea este favorabilă, pentru că faleza este abruptă și trebuie să aveți grijă la prăpăstii.

După acest punct, traseul este mai ușor, dar la fel de spectaculos. Vă puteți plimba pe cea mai lungă plajă din Irlanda, o fâșie de 11,3 kilometri, între Fermoyle și Castlegregory, înainte de a parcurge ultima porțiune a traseului și a ajunge înapoi la Tralee.

 Traseul are179 km, iar cea mai bună perioadă ar fi din mai până în septembrie. Rezervați-vă între opt și zece zile – astfel veți putea parcurge traseul în opt etape, a câte 17-29 km fiecare, respectiv 6 până la 9 ore pe zi.

Poate să plouă și să bată vântul în orice perioadă a anului. Din acest motiv dacă vă gândiți să vă aventurați pe acest traseu să aveți încălțăminte adecvată, haine groase și o jachetă impermeabilă.

Principalele atracții… 

Printre ruinele antice se numără menhire preistorice, pietre cu inscripții în gaelică, în scrierea ogham, și colibe în formă de stup de albine ale pustnicilor creștini.

Ruinele castelului Minard, de secol XV, aflat pe o plajă izolată de lângă Anascaul, sunt o emblemă a zonei.

Vara puteți înota în portul Ventry, la vest de Dingle.

Oratoriul Sfântului Gallarus, de lângă Ballydavid, construit în Evul Mediu timpuriu, este unul dintre cele mai vechi monumente creștine din Irlanda.

O atracție specială este o halbă rece de bere Guinness într-un pub din zonă, după o zi de mers pe jos, sau să mergeți la un caleigh – o seară cu muzică și dansuri tradiționale.

Informații utile Traseul trece prin nenumărate sate și orășele, la câteva ore unul de celălalt. Cazarea nu este o problemă, dar e bine să faceți rezervări din timp.