De pe o coastă pe alta a Angliei, de la Marea Irlandei la Marea Nordului, puteți face un traseu unde peisajele  rurale impresionante și sălbatice par rupte din filmele vechi.

Pornind din orașul St. Bees, pe țărmul roșiatic al coastei de nord-vest a Angliei, această rută traversează trei parcuri naționale – Lake District, Yorkshire Dales și North York Moors – ajungând până la golful Robin Hood, de pe coasta de nord-est.

Traseul poartă numele lui Alfred Wainright, legendarul călător care l-a conceput. Cel mai înalt și mai greu de escaladat punct al traseului se găsește în Lake District: vârful Kidsty, de 803 metri altitudine, parte a masiviului High Street, de-a lungul căruia mărșăluiau soldații romani până la avanpostul reprezentat de Zidul lui Hadrian, din nord. Această reprezintă ultima bucată de pământ stăpânită de romani. Dincolo de zid, romanii au ales să nu se aventureze prea mult.

De la vârful Kidsty, drumul începe să coboare brusc, la poalele lui așteptându-vă liniștitul lac Haweswater. În fața ochilor se întinde luxuriantul ținut Yorkshire Dales, cu frumoasa vale Swaledale, traversată de ziduri de piatră, unde pasc oi cu coarne răsucite. După ce treceți de platoul acoperit de iarbă neagră al Parcului Național North York Moors, ajungeți la golful Robin Hood – faimos nu numai datorită asocierii cu legendarul haiduc, dar și pentru faleza sa magnifică și pentru plaja scăldată de apele Mării Nordului.

Ce aveți de vizitat și ce merită să nu ratați? 

Ennerdale, cel mai vestic lac din Parcul Național Lake District, este și cel mai izolat, unde nu puteți ajunge decât pe jos. Chiar și în toiul sezonului turistic, este un loc plin de liniște și pace.

Pe malul lacului Haweswater cuibăresc păsări și, dacă aveți noroc, veți putea vedea faimoșii vulturi aurii. Aruncați o privire înapoi pentru a admira frumusețea piesajului pe care tocmai l-ați traversat.

Dacă vă plimbați pe malurile pline de iarbă ale râurilor, veți ajunge la abația Shap, aflată la 6 km este de Haweswater, unde încă vă puteți bucura de liniștea atât de apreciată de călugării de la sfârșitul secolului XII.

Minele dezafectate de plumb de la Swinner Gill, Gunnerside, și Hard Level din Yorkshire Dales vă poartă înapoi, în vremurile în care această regiune era una industrială.

Puteți face oricând acest traseu, totuși primăvara și vara sunt cele mai potrivite pentru că puteți parcurge drumul pe lumină. Este un drum lung de 306 km, iar majoritate călătorilor parcurg traseul în 14 zile.

De asemenea e bine să rezervați cazarea din timp, mai ales vara. Puteți parcurge pe jos întregul traseu; găsiți peste tot campinguri și hanuri în care puteți înnopta.

Informații utile

Cea mai mare parte a traseului este bine marcată, dar unele porțiuni sunt mai izolate, iar drumul traversează mlaștini deschise, unde ceața și ploaia sunt obișnuite. Chiar și vara, vremea poate fi foarte schimbătoare. Luați haine pentru ploaie și pentru vreme frumoasă.