Vă place whisky-ul? Atunci faceți un pelerinaj prin Scoția și apoi în insulele Hebride Interioare, pentru a vizita izvoarele „apele vieții”.

În Scoția există sute de sortimente minunate de whisky din malț, iar caracteristice specifice ale acestora se datorează zonei din care provin. Insulele Islay și Jura, cu țărmurile lor modelate de ocean și cu mlaștinile de turbă, sau landele acoperite cu iarbă neagră și lacurile izolate din zona muntoasă.

Un tur al impozantelor distilerii este o adevărată călătorie în inima băuturii de chihlimbar. Whisky-ul din malț este produs în mai multe regiuni din Scoția, însă două dintre acestea îi vor mulțumi negreșit atât pe cei care adoră whisky-ul de calitate, cât și pe amatorii de peisaje deosebit de romantice.

Regiunea Speyside, din nord-estul țării, și micile insule Islay și Jura, aflate la mică distanță de coasta de vest, sunt cunoscute pentru distileriile lor faimoase pentru două soiuri clasice și diferite de malț: malțul Speyside, din care se produce un whisky mai dulce, cu aromă bogată, de fructe, și malțul de pe insulele Islay și Jura, care tinde să fie mai sec, cu miros de turbă și cu o aromă aparte. Cele două regiuni pot fi vizitate separat sau împreună, explorând pe îndelete una dintre cele mai frumoase țări din lume.

Perioadă optimă: În Scoția vremea este mai mereu schimbătoare, dar, în general, perioada cea mai bună este din aprilie până în septembrie.

Durata călătoriei Rezervați-vă cel puțin două sau trei zile pentru fiecare regiune. Pentru a combina ambele trasee, opriți-vă o zi sau două la Edinburgh, capitala istorică a Scoției, sau în  animatul Glasgow, aflat la mai puțin trei ore de mers cu mașina de bacul care vă duce pe insula Islay.

De știut Pentru a vizita unele distilerii, trebuie să faceți rezervare. Puteți ajunge în Speyside cu mașina sau cu trenul de la Glasgow sau Edinburgh. Puteți ajunge pe insula Islay cu avionul de la Glasgow sau cu bacul de la Kennacraig, peninsula Kintyre. Pe insula Jura puteți ajunge cu bacul de pe Islay.

Informații utile Legislația rutieră scoțiană privind alcoolul este foarte strictă, așa că asigurați-vă că aveți un șofer nebăutor printre membrii grupului.

Atracții

Admirați uriașele alambicuri din cupru de la distileria Glen Grant din Rothes, Speyside, și savurați un pahar de whisky la sfârșitul turului.

Sorbiți dintr-un extraordinar whisky local într-un han din Speyside, în lumina aurie a amurgului de vară, privind umbrele alungindu-se deasupra munților Grampian.

Explorați micile distilerii care vă întâmpină cu porțile deschise și cu prietenie, de-a lungul țărmului stâncos al insulei Islay care tronează deasupra castelelor în ruine, a coloniilor de foci și de păsări de mare.

Dacă la finalul turului doriți să aveți o perspectivă mai largă luați în calcul alte două destinații celebre pentru această băutură: Statele Unite ale Americii și bineînțeles, Irlanda.