Henley & Partners a publicat lista sa a celor mai puternice paşapoarte din lume care permit accesul liber sau cu viză emisă la intrare în cât mai multe ţări. Clasamentul nu ia în considerare restricţiile temporare de călătorie din cauza pandemiei.

Potrivit raportului Henley, cetăţenii asiatici continuă să fie în fruntea listei cu cele mai puternice paşapoarte, în capul listei fiind Japonia, urmată de Singapore. 

Topul 10 arată astfel: 

1. Japonia (191 destinaţii);

2. Singapore (190);

3. Coreea de Sud, Germania (189);

4. Italia, Finlanda, Spania, Luxemburg (188);

5. Danemarca, Austria (187);

6. Suedia, Franţa, Portugalia, Ţările de Jos, Irlanda (186);

7. Elveţia, Statele Unite, Regatul Unit, Norvegia, Belgia, Noua Zeelandă (185);

8. Grecia, Malta, Republica Cehă, Australia (184);

9. Canada (183);

10. Ungaria (181). 

Dominanţa regiunii Asia-Pacific este un fenomen relativ nou în cei 16 ani de istorie de când se face clasamentul. SUA, Marea Britanie şi statele membre ale Uniunii Europene au fost de regulă fruntaşe, însă aşa cum arată Henley & Partners în comunicatul lor, „experţii sugerează că poziţia de putere a regiunii Asia-Pacific se va menţine deoarece lista cuprinde unele din primele ţări care au început procesul de recuperare după pandemie”. 

Ţinând cont de restricţiile temporare de călătorie legate de răspândirea noii tulpini a coronavirusului din Marea Britanie în toată lumea şi de numărul crescut de cazuri de infecţie cu coronavirus în SUA, în realitate, aceste două ţări, deşi situate pe poziţia a şaptea, sunt limitate acum la mai puţin de 75 de destinaţii (SUA), respectiv 70 (Marea Britanie). 

Emiratele Arabe Unite sunt excepţia în 2020 în privinţa încheierii mai multor acorduri reciproce privind vizele waiver, între care şi cu Israelul, după stabilirea legăturilor diplomatice dintre aceste ţări cu medierea SUA. EAE au ajuns pe poziţia a 16-a, cu un scor de 173, un salt mare în raport cu anul 2006 de când se măsoară indexul şi când se situa abia pe locul 62, cu 35 de destinaţii. „Cu doar un an în urmă toate semnele sugerau că ratele mobilităţii globale îşi vor continua creşterea, că libertatea  de a călători va fi mai mare şi că posesorii unor paşapoarte puternice se vor bucura de un acces şi mai mare”, spune Christian H. Kaelin, preşedintele Henley & Partners şi cel din spatele conceptului de măsurare a puteriil paşapoartelor. „Lockdown-urile instituite la nivel global au respins aceste proiecţii luminoasă iar pe măsura ridicării restricţiilor rezultatele din ultimul index sunt o reaminture a ceea ce înseamnă de fapt puterea paşaportului într-o lume dată peste cap de pandemie”. 

Potrivit lui  Parag Khanna, autorul cărţii „Viitorul este al Asiei” şi fondatorul firmei de consultanţă din Singapore FutureMap, nu ar trebui să ne aşteptăm ca cetăţenia în sine să fie suficientă pentru a deschide uşi post-pandemie. „Chiar şi în cazul paşapoartelor puternice precum cele din Japonia, Singapore, Coreea de Nord  şi cele din UE, protocoale suplimentare vor fi impuse în vederea unei mobilităţi relativ fără obstacole. Tinerii din ziua de azi au o conştienţă socială ridicată, sunt conştienţi de mediu şi mai puţin naţionalişti, toate aceste elemente făcându-i cea mai mobilă generaţie din istoria umanităţii. Ei anunţă o transformare a mobilităţii de la fiecare ţară pentru sine la fiecare persoană pentru sine”. 

Cele mai slabe paşapoarte din lume

103. Coreea de Nord (39 de destinaţii)

104. Libia, Nepal (38)

105. Teritorii palestiniene (37)

106. Somalia, Yemen (33)

107. Pakistan (32)

108. Siria (29)

109. Irak (28)

110. Afganistan (26).

 Clasamentul Henley & Partner face parte din cele câteva măsurători create de firmele financiare în scopul de a clasifica ţările în funcţie de accesul în alte ţări oferit cetăţenilor săi. Henley Passport Index se bazează pe date furnizate de Autoritatea de Transport Aerian (IATA)  şi are în vedere 199 de paşapoarte şi 227 de destinaţii, acestea fiind actualizate în timp real pe  parcursul anului.