Tavanul bisericii evanghelice fortificate din Alţâna, monument istoric construit în secolul al XVI-lea, s-a prăbuşit, a anunțat Biserica Evanghelică.

Biserica Evanghelică C. A. din România a anunţat într-o postare pe pagina oficială de Facebook că miercuri, tavanul bisericii fortificate din Alţâna, s-a prăbuşit.  „Au venit veşti despre prăbuşirea tavanului, în zona navei centrale, la inceputul lunii noiembrie 2020. Stranele, steagurile de breaslă şi orga au fost grav avariate. Zona corului cu altarul şi frescele expuse au rămas intacte. Clădirea bisericii din Alţâna a fost închisă vizitatorilor din cauza fisurilor din tavan. Datorită acestui fapt, nimeni nu a fost rănit în accident”, arată reprezentanţii Bisericii Evanghelice. Biserica evanghelică fortificată din Alţâna, judeţul Sibiu, a fost construită în secolul XVI, pe locul unei bazilici romanice mult mai vechi, fiind monument istoric.  

Istoria monumentului

Iniţial, bazilică romanică de secol XIII, actuala biserică evanghelică, a suferit multiple transformări gotice târzii şi păstrează una dintre cele mai valoroase piese liturgice atribuite acestui stil din Transilvania: o cristelniţă datată în anul 1404, cu inscripţia „Anno domini millessimo CCCCIIII tempore regis Sigismundi”. Este fortificată cu o incintă ovală, prevăzută cu patru turnuri de apărare exterioare, plasate în cele patru puncte cardinale, iar pe latura estică a fost construit un zwinger, conform informaţiilor publicate pe site-ul Consiliului Judeţean Sibiu. Alţâna este locul unde s-a refugiat în 1574 un urmaş al împăraţilor bizantini, Iacobus Paleologus, care a scris aici opera „Disputatio scholastic”.