Biserica de lemn din Căpăt, Racoviţa, aflată într-o avansată stare de degradare, a va fi protejată până la reabilitare de un eşafodaj de protecţie reversibil şi reutilizabil, ridicat peste peste biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului”, monument istoric.

Eşafodajul de protecţie a fost conceput de Hi Struct ca fiind o structură din lemn reutilizabilă prin demontare şi remontare peste alte obiective similare. Fundaţiile de beton pe care se montează eşafodajul sunt prefabricate şi aşezate deasupra terenului, pentru a nu distruge straturile arheologice şi pentru a putea fi mutate odată cu întreaga structură.

„E o structură din lemn, montată cu tije filetate, care stă pe nişte fundaţii prefabricate din beton, care se pot extrage şi muta la alte structuri. Inclusiv înveitoare din prelata specială foate fi folosită din nou”, spune arhitectul Vladimir Obradovici.Zilele trecute, structura din lemn a eşafodajului  a fost finalizată şi arată spectaculos. Urmează acoperirea sa cu o prelată specială croită după acesta, rezistentă la UV. Această prelată va proteja biserica până după viitoarea intervenţie de restaurare şi va permite ventilarea spaţiului interior. 

Proiectul “Amplasarea unui eşafodaj de protecţie reversibil şi reutilizabil, peste biserica de lemn, monument istoric “Adormirea Maicii Domnului” din Căpăt, com. Racoviţa, jud. Timiş.” este implementat de  Parohia Căpăt, prin finanţarea câştigată prin concurs în cadrul Timbrului Monumentelor Istoric 2020, al Institutul Naţional al Patrimoniului (INP).