Piramida „plutitoare” din Egipt a fost prezentată într-un nou documentar, decodificându-i secretele blocate timp de 4000 de ani. Piramida „plutitoare” a fost construită în timpul domniei faraonului Senusret al II-lea. A fost al patrulea faraon al dinastiei a XII-a din Egipt. El a ordonat construirea piramidei din Lahun înainte de moartea sa.

În documentarul „Unearthed” de la Science Channel a explicat de ce piramida sa era „ca nimeni alta”. De ce era înconjurată de o șanț ciudat? Se presupune că aceasta este singura piramidă construită vreodată care a plutit pe apă. „Acum am primit acces exclusiv pentru a ne aventura în această bizară megastructură pentru prima dată”, se spune în documentar.

„Explorăm tuneluri ascunse adânc sub pământ. Folosim dronele pentru şi experţi pentru a decoda secretele unui faraon. Vom deconstrui digital scheletul în formă de stea al piramidei. Vom dezvălui tunelurile ascunse. Îi vom dezvălui caracteristicile inginerești uimitoare. Şi vom descoperi comorile pierdute pentru a rezolva misterul celei mai ciudate piramide”.
Piramida „plutitoare”: În noul documentar, experții au obținut o privire unică asupra trecutului

Se crede că piramida arăta odată ca plutind

„Construit în jurul anului 1870 î.Hr., este un monument îmbrăcat în calcar strălucitor, care se ridică la 160 de metri deasupra deșertului.

„În partea de sus, o piatră de granit negru face o legătură cu cerurile. „Alături, este o piramidă mai mică – pentru regina faraonului. Totul era închis de un zid imens de cărămidă. Se spune că complexul este înconjurat de apă, plutind parcă în deșert. Se află în vastul deșert vestic al Egiptului. Aceasta este o zonă fertilă cunoscută sub numele de Oaza Faiyum”.

Experții au cercetat monumentul vechi de 4.000 de ani

Arheologul principal Salima Ikram și-a dezvăluit teoria despre modul în care faraonul a creat iluzia că piramida lui plutea. Ea a spus: „Ce priveliște trebuie să fi fost pentru oameni, să se uite la așa ceva – această piramidă înconjurată de apă. Suntem în mijlocul unui deșert, dar, în depărtare, puteți vedea că există multă vegetație. Faptul că exista o oază luxuriantă aici înseamnă că avea o alimentare constantă cu apă”.

Un șanț a fost săpat în jurul nucleului care a fost umplut cu pietre pentru a acționa ca o scurgere. Învelișul de calcar stătea în acest canal, indicând faptul că Senusret II era preocupat de deteriorarea apei.

Cu prilejul lucrărilor de renovare, arhologii egipteni au descoperit măşti funerare, amulete şi statuete. În piramidă s-au găsit şi obiecte din aur, aparţinând faraonului şi familie sale, care nu au ajuns pe mâna hoţilor de morminte datorită măsurilor de precauţie luate de constructori.

Salima Ikram a apărut în documentar

Aceştia au făcut nu doar intrări secrete, ci şi un fals mormânt
Era menit să îi deruteze pe hoţi şi să asigure astfel odihna veşnică a lui Senusret al II-lea. Abilitatea arhitecţilor de acum 4 milenii face ca aceasta piramidă, mai puţin spectaculoasă decât cele de la Giza, să fie printre cele mai misterioase din Egipt. Arheologii cred că vor mai face descoperiri în interiorul ei şi în viitor, scrie Express.