În weekendul 11-12 februarie, la Prejmer, în județul Brașov, a avut loc celebrarea unuia dintre cele mai populare obiceiuri săsești – Sărbătoarea Fasching, care a avut ca principală atracţie Festivalul Clătitelor.

Așa cum în Occident, din vremuri uitate, există o sărbătoare a clătitelor în februarie, legată de Întâmpinarea Domnului și de Sfințirea Lumânărilor, numită ”La fête de la Chandeleur”, în zona Țara Bârsei există obiceiul mâncării de clătite înaintea intrării în post, printr-o sărbătoare numită Fasching, care este specifică sașilor luterani, scrie Muzeul de Etnografie Brașov, pe pagina de Facebook a instituției.

Această sărbătoare amintește cumva de ”Lupercalia”, fiind o sărbătoare menită să sperie iernile aprige și spiritele rele prin intermediul tinerilor mascați care cutreieră satul într-un fel de paradă și fac zgomot, cântă la diverse instrumente, bat în cutii de tablă.

Celebrarea Faschingului în satul Hălchiu, în anul 1980 (foto: Muzeul de Etnografie Brasov)
Celebrarea Faschingului în satul Hălchiu, în anul 1980 (foto: Muzeul de Etnografie Brasov)

Termenul de Fasching vine din germană, Fastschank, în traducere ”ultima băută”, adică ultima petrecere înainte de Lăsatul Secului. Sărbătoarea este un fel de carnaval care începe cu parada mascaților pe ulițele satului, continuă cu oferirea de clătite participanților și spectatorilor și culminează cu balul de seară la care participă întreaga comunitate. Obiceiul este, cu siguranță, moștenit de sași de la înaintașii lor din vremurile de dinainte de Reformă, când sașii erau catolici, nu protestanți.

În zilele noastre, obiceiul este în continuare păstrat și organizat în unele comunități rurale din Țara Bârsei. În satul Prejmer de lângă Brașov, Faschingul este însoțit de un festival al clătitelor.

Sursa: ”La masă cu strămoșii. Savoare, eleganță și rafinament”, dr. Alexandru Stănescu