Pentru prima oară în aproape nouă decenii, un imam a recitat o sura din Coran în bazilica Sfânta Sofia din Istanbul, un patrimoniu al umanităţii pe care preşedintele islamo-conservator turc Recep Tayyip Erdogan dorește să-l transforme în moschee.

Turcia lui Erdogan a celebrat de curând împlinirea a 567 de ani de la cucerirea Constantinopolului de către sultanul Mehmet al II-lea, numit „Cuceritorul”. Festivităţile au început cu ieşirea unei flotile în strâmtoarea Bosfor, a cărei apă a devenit turcoaz după mai mult de două luni de restrângere a navigaţiei din cauza noului coronavirus. În cursul serii, un eveniment neobişnuit a avut loc la Istanbul. Pentru prima oară în ultimii 87 de ani, un imam a recitat o sura din Coran din interiorul bazilicii Sfânta Sofia, relatează „Le Monde”.

Limitată la două persoane, imamul şi ministrul Turismului Mehmet Nuri Ersoy, rugăciunea a fost urmărită cu emoţie de Recep Tayyip Erdogan, care a asistat la eveniment prin videoconferinţă. Puţin mai târziu, un spectacol de lumini a fost proiectat pe pereţii exteriori ai bazilicii. Ceremoniile au fost transmise în direct pe toate canalele de televiziune din Turcia.

Este un mod al lui Erdogan de a răspunde aşteptărilor taberei mai conservatoare a electoratului său, care cere de mai mult timp transformarea edificiului impunător din centrul istoric al Istanbulului în moschee.

Pe de altă parte, evenimentul nu a fost apreciat de elita laică locală, care deplânge o atingere la moştenirea lui Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Republicii Turce. El este cel care a decis, în 1935, ca Sfânta Sofia să fie muzeu.

Cu fiecare criză politică, Erdogan avansează ideea de a transforma această bazilică din secolul VI în moschee, aşa cum a fost între 1453, anul căderii Constantinopolului, până în 1935. În 2017, el a evocat această eventualitate ca răspuns la recunoaşterea de către preşedintele american Donald Trump a Ierusalimului drept capitală a Israelului. A reluat ideea acum un an, când partidul său Justiţie şi Dezvoltare se confrunta cu dificultăţi în alegerile municipale.

Grecia nu a apreciat cele întâmplate vineri la Istanbul. Într-o intervenţie pe această temă, purtătorul de cuvânt al Guvernului grec,  Stelios Petsas, i-a amintit liderului turc că „Sfânta Sofia este un monument mondial al patrimoniului cultural” şi nu trebuie folosită în alte scopuri.