Hotelul Athénée Palace Hilton este unul dintre cele mai sofisticate şi prestigioase repere ale oraşului Bucureşti. Construit în 1914 şi situat în inima oraşului, hotelul oferă vedere spectaculoasă către Piaţa Revoluţiei, Ateneul Român şi Palatul Regal.

În peste 100 ani de existenţă, Hotelul Athénée Palace a văzut, a găzduit şi a fost martorul multor evenimente istorice, dar a reprezentat şi un magnet pentru personalităţile timpurilor pe care le-a traversat.

Atât înaintea războaielor mondiale, cât şi în perioada interbelică, Athénée Palace a găzduit lumea mondenă a Bucureştiului şi a Europei. Regi, regine, prinţi şi prinţese, preşedinţi şi vedete, cu toţii au trecut pragul somptuoasei clădiri. Era locul preferat pentru organizarea de recepţii şi ceaiuri dansante. Sala „Le Diplomate” şi „English Bar” şi-au clădit reputaţia de top încă din anii 30, când erau unele dintre cele mai populare locaţii din Capitală.

Ecaterina Caradja (născută Kretzulescu), a fost una din cele mai respectate şi remarcabile femei ale vremii, care frecventa des Athénée Palace, unde se bucura de o deosebită consideraţie. A devenit foarte cunoscută pentru ajutorul oferit prizonierilor de război englezi şi americani de la noi, care au botezat-o „Îngerul de la Ploieşti”.

Una din cele mai atrăgătoare „domnişoare” care îşi făceau apariţia la Athénée Palace era Elena Prodan. Era o femeie frumoasă care ştia să se pună în evidenţă. La recepţii venea ultima, după ce soseau toţi invitaţii, şi îşi regiza intrarea. Era generoasă, caldă şi în general veselă, cu o viziune mai libertină despre viaţă.

English Bar-ul atrăgea de asemenea scriitori, poeţi şi noua elită intelectuală a vremii. Scriitorii interbelici, dar şi cei postbelici petreceau ore în şir la braseria hotelului. Ion Barbu, Păstorel Teodoreanu, Geo Bogza, Octavian Goga, Camil Petrescu sau Nicolae Grigorescu sunt doar câteva dintre numele celebre care au trecut pe aici.

Păstorel Teodoreanu, celebrul epigramist şi totodată iubitor de preparate rafinate, a intrat în istorie cu o poveste amuzantă. Într-o seară, acesta a ieşit mai vesel decât de obicei din bar şi s-a îndreptat spre un personaj galonat, în uniformă, pe care l-a crezut portar. A scos o bancnotă de 5 lei şi l-a rugat “Adu-mi te rog, un taxi.” Poetul făcuse o confuzie şi l-a crezut portar pe un amiral, ieşit de la o recepţie din cadrul hotelului. Indignat, acesta şi-a declinat identitatea, ameninţându-l pe poet cu arestarea. Păstorel a ripostat fără să stea pe gânduri: „Atunci cheamă-mi un vapor”.

La Athénée Palace, Păstorel l-a cunoscut şi s-a bucurat de bucatele fără seamăn ale celebrului bucătar Nicolae Colea Olexiuc, care a rămas şi favoritul său, şi ale cărui reţete le-a preluat şi publicat ulterior. Rămân celebre aspicul, ghiveciul măcelăresc, batogul, salata boeuf şi multe altele.

Mulţi au venit la Athénée Palace îndrumaţi sau seduşi iremediabil de reputaţia gastronomică a locaţiei. Un exemplu este preşedintele american Richard Nixon. În 1968, cu ocazia vizitei sale în România, i-a gătit maestrul în arta culinară Iulian Stanciu, care era pe atunci bucătar la Athénée Palace.

Fastul culinar s-a păstrat pe toată perioada anilor 60 şi 70. Dumitru Burtea, unul dintre seniorii artei culinare româneşti, a fost atunci ucenic practicant la Athénée Palace. „Clienţii erau primiţi şi conduşi la mese după protocolul marilor case hoteliere. Ei erau serviţi într-o atmosferă ce emana eleganţă, iar personalul din restaurant servea purtând papion şi mănuşi albe. Fastul culinar se păstra, iar noi putem spune că am avut o şcoală de artişti bucătari care s-au format şi datorează enorm acestui hotel emblematic” îşi aminteşte Dumitru Burtea.

30 de ani mai târziu, personalităţi ale sportului şi muzicii treceau pragul hotelului ca să doarmă în luxoasele apartamente ale renumitului Hotel Athénée Palace: Prinţul Albert de Monaco, Marco Van Basten, Edwin Van der Saar, Messi, Joe Cocker, trupa The Rolling Stones, Nicholas Cage, Lady Gaga, Brigitte Bardot, Tom Jones, Paris Hilton sau Paolo Coelho, numeroase oficialităţi politice.

În anul 2020, compania „ANA Hotels”, proprietar al hotelului, a început cea de-a patra mare renovare a clădirii-monument. Proiectul de modernizare a hotelului se derulează în două etape: prima cuprinde actualizarea designului şi a infrastructurii celor 132 de camere ale „Aripii Noi”, construită în 1965, iar cea de-a doua vizează renovarea faţadei hotelului şi a camerelor din „Aripa Veche”, construită în 1914. Noul design al camerelor are la bază un concept de amenajare actual, elegant, dar complementar cu istoria de peste 107 ani a hotelului.