O carte împrumutată de la o bibliotecă din oraşul scoţian Dunfermline a fost returnată după 73 de ani.

Volumul „Stately Timber”, de Rupert Hughes, a fost împrumutat de la Biblioteca Centrală din Dunfermline şi ar fi trebuit să fie returnat pe 6 noiembrie 1948, scrie BBC.

Echipa Carnegie Library and Galleries din Dunfermline a fost uimită să o primească, prin curier, săptămâna trecută, după 73 de ani.

Cartea a fost găsită de fiica celui care a împrumutat-o şi ea a trimis-o înapoi.

„Am izbucnit în râs când am deschis pachetul, nu îmi venea să cred”, a spus Donna Dewar de la Dunfermline Carnegie Library and Galleries. „La sediul nostru din Rosyth a fost returnată o carte după 14 ani, ceea ce ni s-a părut suficient de uimitor, dar asta a depăşit orice ştiam”.

Echipa bibliotecii a făcut un exerciţiu pentru amuzament, a adăugat ea, şi a calculat penalităţile care ar fi trebuit aplicate pentru întârziere – 2.847 de lire sterline.

Bibliotecile din regiunea Fife au renunţat să aplice penalităţi pentru întârziere în contextul pandemiei, pentru a-i încuraja pe abonaţi să returneze cărţile.

Pachetul cu volumul în cauză a venit împreună cu o scrisoare în care erau oferite câteva detalii. Fiica celui care a împrumutat-o a spus că tatăl ei a trăit în Thornton din Fife în 1948. Ea nu a ştiut dacă el a uitat pur şi simplu să returneze cartea sau a ales să o păstreze.

Recordul Guinness pentru cartea care a fost înapoiată cel mai târziu unei biblioteci este de 288 de ani. Este vorba despre un volum împrumutat de la Sidney Sussex College de la Cambridge University în 1668.