Dacă doriți o experiență extraordinară puteți să încercați vinurile din Napa Valley. Combinați plăcerea de a vă plimba sub soarele Californiei și sărbătoarea de culori oferită de natură, cu vizite în crame și restaurante selecte.

Întunericul de dinaintea zorilor este străpuns de o lumină puternică îndreptată spre mâinile muncite care caută pe pipăite ciorchinii grei de struguri ascunși printre frunze.

În anotimpul culesului, reflectoarele luminează viile din întreaga regiune, de la câmpia Carneros, de deasupra golfului San Pablo, în sud, până la muntele St. Helena din Calistoga, spre nord. Este o cursă contracronometru, pentru că viticultorii se grăbesc să culeagă strugurii copți în ultima parte a verii, la momentul precis de coacere, în orele răcoroase dinaintea răsăritului. În această perioadă a anului, valea Napa își dezvăluie misterele.

În timp ce priviți peste balustrada terasei sălii unde se fac degustări dintr-o cramă de munte precum Sterling, nu vă lăsați furat de priveliștea din jur și uitați-vă în jos, la camioanele pline-ochi cu struguri Cabernet sau Pinot Noir, aduși pentru a fi zdrobiți. Sucul țâșnește de sub pielița spartă și dă naștere mustului indigo, din care, câteva săptămâni mai târziu, va rezulta vinul.

Fiecare anotimp este o bucurie în Napa Valley. Iarna, când vițele sunt dezgolite de frunze, iar sălile de degustare sunt goale, puteți purta o discuție serioasă despre ce aveți în pahar. Odată cu venirea primăverii, via înmugurește, iar dealurile strălucesc, pline de florile gălbui, degustările de la canea fiind mai dese pentru a încerca vinul nou. Iar vara, când valea se încinge, vă puteți refugia în cramele răcoroase ascunse pe coastele dealurilor.

Câteva tips and tricks

Perioadă optimă: Sălile de degustare, restaurantele și alte puncte de atracție sunt deschise tot anul. Valea capătă culoare în perioada culeseului, de la sfârșit de august și până la început de noiembrie.

Durata călătoriei: Rezervați-vă cel puțin trei zile pentru a vă odihni papilele gustative și alegeți mijlocul de săptămână pentru a evita aglomerația.

De știut: Multe dintre podgoriile mai bune organizează degustări și tururi doar cu programare. La restaurantele trecute în ghidul Michelin, precum The French Laundry, rezervările se fac cu două luni înainte.

Informații utile: Pentru a evita traficul aglomerat, alegeți un drum spre est, către Yountville, Oakville sau Rutherford sau Zinfandel Lane din St. Helena. După câțiva kilometri, ajungeți în latura estică a văii și la Silverado Trail, unde se află câteva dintre cele mai distinse vinării.

Atracții

Napa Valley are multe izvoare termale. În pauzele de degustări de vinuri, bălăciți-vă într-un lac cu apă minerală dintr-un hotel din Calistoga ori faceți o baie de nămol cu cenușă vulcanică.

Vizitați podgorii din secolul XIX, precum Rubicon Estate, proprietatea lui Francis ford Copppola și Beriger, care are un conac în stil victorian, înconjurat de sequoia californieni.

De pe o culme de deasupra orașului Calistoga, unde ajungeți mergînd pe Palisades Trail, vă bucurați de o vedere panaroamică asupra a mai bine de 16 000 de hectare de vii în haine de toamnă, și puteți vedea șoimi cu coadă roșie și șoimi călători.