Specialiștii Muzeului Castelul Corvinilor au făcut o nouă descoperire spectaculoasă, în timpul lucrărilor de restaurare, care sunt în plină desfășurare. De data aceasta, este vorba de o scară datând din secolul al XVII-lea (foto jos).

Scara în cauză (zidită la sfârșitul secolului al XIX-lea), a fost amenajată prin lărgirea unei guri de tragere a Turnului vechi de poartă, construit de Ioan de Hunedoara, și permitea accesul la etajul Bastionului Alb, ridicat în vremea principelui Gabriel Bethlen, anunță Muzeul Castelul Corvinilor.

Foto: Muzeul Castelul Corvinilor

După cercetare și documentare, scara va fi restaurată și introdusă în circuitul turistic.

Foto: Muzeul Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor a intrat în șantier în octombrie 2019, iar odată ce lucrările de reabilitare a monumentului medieval au avansat, arheologii au avut parte de tot mai multe surprize.

În anul 2020, au fost descoperite încăperi secrete, împodobite cu fresce din secolul al XV-lea, care uimesc prin starea excelentă de conservare, un etaj de apărare astupat în întregime cu moloz, de asemenea necunoscut. Tot atunci au fost descoperite și rămășițele unei porți carosabile, vechi din vremea tatălui lui Ioan de Hunedoara, voievodul medieval care a transformat fortificația de pe Dealul Sânpetru într-un castel impresionant.

De la începutul secolului XX, când Castelul Corvinilor a fost restaurat de colectivul de specialiști conduși de Istvan Moller, nu au mai avut loc astfel de descoperiri, susțin reprezentanții Castelului Corvinilor.

Turnul Alb este locul în care s-au concentrat o parte din lucrările de restaurare efectuate începând cu anul 2019. Acesta este un turn masiv, semicircular, cu patru niveluri de apărare, sprijinite pe platforme de lemn. Data finalizării construcției acestuia a fost anul 1621, marcat vizibil în partea superioară a acestuia. Acest turn putea fi înzestrat cu arme de foc, fiind, de asemenea, dublat de terasa de artilerie. El întărea sistemul de apărare al Castelului Corvinilor, pe laturile de est și nord. Aici a fost scos la iveală încă un etaj de apărare a Castelului Corvinilor, necunoscut până în prezent.