Pasiunea pentru călătorii montane s-a născut odată cu mine, iar cea prin care pot imortaliza frumusețea naturii s-a manifestat și s-a dezvoltat pe parcurs. Așa am ajuns să vizitez cel mai frumos muzeu natural din România: Muzeul mulinologic din Rudăria.

Cu siguranță cunoașteți morile de apă de la Muzeul Astra din Sibiu, însă doar ca piese de muzeu, pentru că sunt destul de vechi și construcția lor nu mai permite punerea lor în funcțiune. Într-adevăr, sunt foarte frumoase, dar ce ar fi fost să vedem cu ochii proprii cum se macină porumbul transformându-se în făină la o astfel de moară? Acest fapt îl vom vedea în filmulețul de mai jos:

În satul Rudăria, comuna omonimă din județul Caraș-Severin, există cel mai mare complex de mori de apă din țară, însumând un număr de 23 de piese mulinice. Dintre toate acestea astăzi mai sunt  utilizate de către localnici doar trei pentru măcinarea cerealelor celor câtorva familii din localitate. Pentru a rezulta făina, două pietre sunt puse una peste alta și prin puterea apei sunt rotite. Fiecare dintre cele trei mori are un număr de persoane care ocupă postul de morar prin rotație. Această muncă este voluntară și rezultată din dragostea oamenilor pentru localitatea lor și pentru minunatul complex de mori amenajate atât de frumos.

Complexul muzeal de la Rudăria a fost construit la începutul secolului al XX-lea, având în componență 51 de mori de apă. De-a lungul timpului multe dintre aceste piese minunate s-au distrus din diferite cauze, una dintre ele fiind și inundațiile din 1910.  Morile de apă sunt dispuse de-a lungul râului Rudăria, de o parte și de alta a acestuia, dar nu liniar deoarece terenul este stâncos, fragmentat, specific  zonei montane. 

Arhitectura cultural-antropologică poate fi observată și în gospodăriile localnicilor, imaginea surprinsă accentuând preocupările veșniciei de la sat. 

Morile de la Rudăria alcătuiesc un muzeu în aer liber deosebit de frumos și de relaxant care merită vizitat ori de câte ori dorim să ne îmbogățim cu tezaurul geo-cultural al țării noastre.

.

by Niculina Diana Sandu

Foto & Video: Niculina Diana Sandu