Clădirea care este situată în Sinaia, pe strada Mihail Kogălniceanu, este locul ce a găzduit până în anul 1898 cazarma societăţii, care s-a ocupat cu paza la Castelul Peleş, iar după mutarea ei, clădirea a fost renovată şi amenajată în şcoala generală cu patru clase. Câțiva ani mai târziu, în anul 2008, clădirea s-a transformat în Centrul Cultural „Carmen Sylva”.

Autor: AnneMarie Iliescu

Detaliile despre construcția clădirii și evoluția ei au avut o mare importanță în desfășurarea activităților de astăzi.
Terenul clădirii specifice a fost donat de Eforia Spitalelor Civile printr-un act semnat de doctorul Cantacuzino, pe o suprafaţă de 2940mp. Înainte de anul 1898 s-a construit pe acest teren o clădire, care a deținut societatea ce s-a ocupat de paza Castelului Peleş. După înfiinţarea Batalionului Vânătorilor de Munte din Sinaia, aceasta s-a mutat în spaţiile cele noi construite, astfel clădirea ce a rămas liberă a fost restaurată şi s-a deschis prima şcoală generală din Sinaia. Şcoala, la început, a avut patru clase, ateliere de lucru şi o locuinţă pentru învăţătorul de atunci. Un an mai târziu, școala îşi schimbă numele în Şcoala Primară ,,Carmen Sylva’’, care recruta elevii care până atunci au învăţat în camerele mânăstirii, chiliile de altfel, iar cursurile au fost predate de doi învăţători, unul din ei fiind directorul şcolii, domnul Sever Badea.

Drumul ce duce la Centrul Cultural “Carmen Sylva”.

 Reabilitarea şi modernizarea clădirii a avut loc, urmând ca la data de 10 aprilie 2008 să se inaugureze Centrul Cultural ,,Carmen Sylva’’.

Înțelegerea structurii clădirii Centrului Cultural din Sinaia “Carmen Sylva” are la bază următoarele camere și detalii care influențează pozitiv turiștii astăzi.


Centrul Cultural „Carmen Sylva” deține o bibliotecă cu peste 45.000 de volume de cărți, literatură română, literatură universală, literatură pentru copii, albumele de artă, dar şi cărți de specialitate. Centrul Cultural “Carmen Sylva” are în componența sa Clubul Seniorilor, la care locuitorii din Sinaia, dar şi turiştii sosiți în concediu îşi pot petrece timpul liber. În holul de primire a clădirii este o recepţie unde localnicii și turiştii pot primi informaţii utile despre subiecte precum geografia, istoria, cultura şi învăţământul oraşului. Legătura dintre parterul clădirii şi etajul său este făcută de o scară interioară autentică, la etaj Holul ,,Carmen Sylva’’ se află o sală unde sunt piesele de mobilier vechi care au fost refăcute și care au aparținut Casei de Cultură şi Şcolii „George Enescu” din Sinaia. În partea de răsărit a clădirii Centrului Cultural “Carmen Sylva” este situată Sala „George Enescu” care este gazda concertelor, audiţiilor muzicale și conferinţelor. Personalităţile, artiștii, se pot întâlni în partea de sud a clădirii Centrului. Clubul Tinerilor se prezintă ca o cameră generoasă şi cu un mediu vesel, un mediu potrivit pentru cercul de artă al Centrului de Cultură “Carmen Sylva” din Sinaia.

Biblioteca care aparține Centrului Cultural “Carmen Sylva”.

La Centrul Cultural “Carmen Sylva” se desfășoară diverse activități culturale care îndeamnă localnicii orașului Sinaia și turiștii să i-a parte la ele pentru o deschidere mai mare asupra culturii și înțelegerii ei.


Centrul Cultural „Carmen Sylva” este deschis pentru localnici şi turişti cu motivul promovării culturii, astfel ei pot vizita expoziţiile ce au loc în clădire, cum sunt expozițiile de pictură și goblenuri, lansări de carte, întâlnirile cu scriitori, workshop-uri, concursuri cu diferite teme, dar şi cursuri de pictură, muzică și dans modern sau sportiv. În afară de Clubul Seniorilor, cel de Gastronomie, a fost cel care s-a înfiinţat în 2010, Clubul Doamnelor, în cadrul căruia se desfăşoară diverse activităţi.

Centrul Cultural “Carmen Sylva”.

În ultimele luni ale acestui an au avut loc mai multe evenimente culturale la Centrul Cultural Carmen Sylva, ținându-se cont de perioada pandemică în care ne aflăm, cum sunt următoarele:

  • Vernisajul de Pictură intitulată „Emoție și Culoare” autor Doamna Rodica Scarlat din 25 August 2021
  • Concert de promenadă susținut de Fanfara ,,Țara Bârsei,, din Brașov din 28 August
  • Concert aniversar al Fanfarei ,,Țara Bârsei,, din Brașov din 4 Septembrie 2021
  • Evenimentul de lansare a cărții ”Sinaia – Armura de cuvinte”, o antologie amplă, în două volume, a Cenaclului Literar ,,Lucian Blaga,, din 1 Octombrie 2021

Dacă ajungeți în Sinaia și ați dori să vizitați și alte obiective turistice decât celebrul Castel Peleș, îți propunem să vizitezi Centrul Cultural “Carmen Sylva” deoarece aici te poți bucura în siguranță de o mulțime de evenimente culturale, concerte, expoziții, etc.

Concertul Aniversar de 30 de ani al Fanfarei “Țara Bârsei” din Brașov.

Eu îndrăgesc acest loc, în special biblioteca și camera de primire a reginei care dă o notă elegantă asupra activităților susținute în această clădire, cât și ultima amintire din toamna acestui an când am participat la Concertul Aniversar de 30 ani al Fanfarei “Țara Bârsei” din Brașov care îl are dirijor pe Domnul Liviu Săvuță, susținut la Grădina de Vară a Centrului Cultural “Carmen Sylva” ce se află chiar în spațiul special amenanjat lângă clădire, de unde poți de asemenea admira peisajul muntenesc ce o înconjoară. Fanfara “Țara Bârsei” a aniversat 30 de ani de existență printr-un concert dat chiar la Grădina de Vară de lângă clădire, la care s-au auzit interpretări de cântec internațional cât și românesc, de altfel, cântecele s-au auzit cu o mare bucurie, încântare a auzului urechilor celor prezenți la concert.