Dacă ești la pas pe strada George Enescu din sectorul 2 al Capitalei, probabil vei trece pe lângă străduța Nicolae Crețulescu, fără a observa că, în spatele impunătoarei Biserici Albe, se află o altă clădire, cea care găzduiește din 2017 Muzeul Național al Literaturii Române.

Deși impresionanta expoziție culturală a fost mutată din Casa Scarlat Kretzulescu, unde a fost păstrată timp de 60 de ani, nu putem nega faptul că aceasta și-a găsit în cele din urmă locul perfect. Noua locație, o clădire cu aspect arhitectonic de început de secol XX, dovedește că eleganța și discreția fac echipă bună. În mod paradoxal, intrarea în muzeu se face pe Intrarea Sibioara, acolo unde se află și Corner Shop, magazin de artă stradală, alăturare ce sugerează parcă acceptare și deschidere la nou din partea instituției. Și, într-adevăr, actualul spațiu al tezaurului literaturii române nu este destinat doar simplei vizionări de manuscrise, documente și fotografii, ci și unei serii vaste de evenimente menite să completeze experiența de culturalizare a vizitatorilor.

Strada Nicolae Crețulescu

Teatru, proză, critică, eseistică și poezie reunite în deplină armonie

Muzeul este constituit pe niveluri, fiecărui gen literar fiindu-i atribuit câte un etaj. Astfel, la parter, după zona de recepție și garderobă, se pătrunde în sălile de poezie unde vizitatorii au ocazia să vadă fragmente originale din operele celor mai mari autori români, dar și obiecte personale precum tocul de peniță al lui Mihai Eminescu sau creionul de argint al lui Vasile Alecsandri. Trebuie precizat că organizarea nu s-a oprit doar la genuri literare, ci fiecare sală are o tematică, existând, de pildă, una care îi reunește pe cei trei mari creatori de limbaj poetic și anume Mihai Eminescu, Tudor Arghezi și Nichita Stănescu.

Etajul este închinat prozei și criticii și abundă de diversitate. Vitrinele iluminate alternează cu tablouri, poze și obiecte inedite ale prozatorilor. Mașinile de scris păstrate intact, tabla de șah din Sala Marilor Povestitori, aparatul radio cu pick-up și fragmentele de ziar îngălbenite de timp alcătuiesc un tablou autentic al veacurilor trecute. În mod unic, tehnologia și-a găsit loc în sânul atmosferei istorice, fără a perturba însă vraja în care ești prins. Tabletele informaționale și ecranele suspendate dotate cu căști pe care rulează filme ori piese de teatru sunt foarte utile în cazul în care nu deții foarte multe informații despre un anumit autor sau vrei pur și simplu să știi mai mult. Nu în ultimul rând, mansarda și demisolul sunt în așteptarea pasionaților de teatru sau de fotografie alb-negru. Mașină de scris. Sursa:arhiva personală

Fragment Jurnalul Literar. Sursa: arhiva personală

Evenimente cu intrare liberă

Muzeul Național al Literaturii Române aduce la un loc toate generațiile în cadrul diverselor evenimente susținute gratuit aproape în fiecare seară. Astfel, muzeul își deschide porțile pentru festivale de literatură, spectacole de folk, sesiuni de lectură sau programe de educație. Agenda culturală este alcătuită cu atenție pentru a mulțumi și a se ridica la standardele de calitate ale fiecărui participant.

Dacă v-am stârnit interesul și doriți să aflați mai multe înainte de a vizita expoziția, aflați că Muzeul Național al Literaturii Române deține un site actualizat periodic cu viitoarele evenimente și informații de interes general. În plus aveți posibilitatea de a face un tur virtual complet atât în actuala clădire, cât și în Casa Kretzulescu, fosta clădire a instituției culturale.