Un tunel misterios descoperit sub un templu egiptean ar putea duce la mormântul ascuns al Cleopatrei. Pasajul care măsoară aproape un kilometru și jumătate a fost descoperit de un grup de arheologi care l-au denumit un „miracol geometric”, scrie The Sun.

Descoperirea face parte din misiunea arheologică egipteană dominicană a Universității din San Domingo, condusă de dr. Kathleen Martinez.

Săptămâna trecută, Ministerul egiptean de Turism și Antichități a anunțat succesul misiunii, transmițând că Martinez și echipa sa au descoperit tunelul.

A fost descoperit sub pământ „în timpul unor săpături arheologice în zona Templului Tapozeries Magna”, la vest de Alexandria.

Arheologii cred că sunt pe cale să facă o descoperire uriașă

Timp de mai mulți ani, Martinez a crezut că ultimul faraon al Egiptului, Cleopatra, ar putea fi înmormântată în templu.

„Este locul perfect pentru mormântul Cleopatrei. Dacă există și 1% șanse ca ultima regină a Egiptului să fie îngropată aici, atunci este datoria mea să o caut. Dacă descoperim mormântul…va fi cea mai importantă descoperire a secolului 21. Dacă nu descoperim mormântul…am făcut totuși descoperiri majore aici, în interiorul templului, dar și în afara lui”, a spus dr. Martinez pentru Heritage Key.

Cleopatra VII a fost născută în 70 sau 69 înainte de Hristos și a fost liderul Egiptului pentru aproape 30 de ani.

În urma morții ei, Egiptul a fost anexat de conducătorii romani, punând astfel capăt Imperiului Egiptean Antic, vechi de 3.000 de ani.

De ce Cleoptra nu a avut o piramidă?

Faraonii au construit adesea morminte uriașe unde să fie îngropați, însă, în cazul Cleopatrei, având în vedere statutul de prizonieră a Romei la momentul morții ei, este posibil să fi fost vorba despre o înmormântare într-un loc auster.

Cleopatra, ultima regină a Egiptului, este una dintre cele mai cunoscute femei din istorie, însă locul mormântului ei rămâne un mister.

Unii experți cred că ea a fost îngropată în Alexandria, acolo unde s-a născut și de unde a condus aproape toată viața. Alții sugerează că a fost înmormântată pe locul antic Taposiris Magna.