Echipament militar din timpul celui de-al Doilea Război Mondial aparţinând Statelor Unite ale Americii a fost „descărcat” în Pacific. “Deşeuri” în valoare de milioane de dolari, transformate într-unul dintre cele mai curioase situri subacvatice din lume, cunoscut sub numele de “Million Dollar Point”.

Buldozere, jeep-uri, camioane, stivuitoare, rezervoare, îmbrăcăminte, geamantane şi chiar sticle de Coca-Cola sunt doar câteva dintre “relicvele” care zac de peste 75 de ani pe fundul oceanului, în faţa coastei Espiritu Santo, cea mai mare insulă a Republicii Vanuatu, situată la vest de Fiji.

Imaginile subacvatice dezvăluie acest cimitir suprarealist, acum colonizat de alge şi peşti. Armata SUA a folosit insula Espiritu Santo ca bază pentru a lansa atacuri împotriva japonezilor, dar a părăsit baza fără să repatrieze echipamentul, care a fost scufundat în perioada august 1945 – decembrie 1947.

După ce vânzarea echipamentelor a eşuat, armata a considerat mai ieftin să arunce totul în mare, creând o nouă structură a fundului mării. O comoară acum irecuperabilă, transformată într-un muzeu subacvatic: echipamentele nu sunt la adâncimi prea mari şi chiar şi cei care nu sunt familiarizaţi cu scufundările cu tuburi de oxigen pot vizita situl echipaţi cu o simplă mască pentru snorkeling.

În aceeaşi insulă Espiritu Santo se află, de asemenea, o altă relicvă subacvatică fascinantă. Este vorba despre transatlanticul President Coolidge – cu o lungime de peste 200 metri şi o lăţime de 25 metri – scufundat la 26 octombrie 1942; acesta se află la o adâncime cuprinsă între 20 şi 60 de metri iar pentru a-l vizita în întregime este nevoie de cel puţin 20 de scufundări.