Admirați tablourile lui Rembrandt, Frans Hals, Vermeer și ale altor pictori neerlandezi ai Epocii de Aur. Cu toate că Olanda este o țară mică, în secolul XVII conducea un imperiu vast, stăpînind colonii din întreaga lume, și cunoștea o Epocă de Aur în comerț, știință și arte.

Nenumărați artiști s-au făcut remarcați în această perioadă, însă cel mai cunoscut a fost Rembrandt van Rijn. Începeți turul în Amsterdam, unde Rembrandt și-a croit drumul în tinerețe și vizitați casa lui, acum muzeu. În încăperile restaurate sunt expuse multe dintre desenele și schițele sale. Dacă vă îndreptați, spre vest, înspre Haarlem, puteți vedea cerul nesfârșit și peisajul plat care a inspirat artiști precum Jacob van Ruisdael și Aelbert Cuyp.

În Haarlem, vizitați Muzeul Frans Hals, construit în azilul în care portretistul și-a petrecut ultimii ani; aici pot fi pictori ai școlii din Haarlem. Apoi, îndreptați-vă spe sud, treceți pe lîngă cîmpuri de lalele, care vă amintesc de importanța florilor în viața și arta olandeză. La Haga, la Muzeul Mauritshuis, puteți admira tabloul Vedere din Delfi al lui Vermeer. Vermeer nu a pictat foarte mult, însă tablourile sale luminoase și liniștitoare sînt unice în arta flamandă. Canalele mărginite de copaci și casele cu frontoane triunghiulare din Deft evocă universul calm al acestui artist enigmatic.

De stiut

Pe tot parcursul anului puteti efectua acest traseu. Mauritshuis este închis în zilele de luni.

De la Amsterdam la Deft sunt 64 km. Rezervați-vă cinci zile pentru a admira toate obiectivele și a face popasuri pe drum. Dacă mergeți cu bicicleta, rezervați-vă și mai mult timp.

Autobuze și trenuri circulă pe toate rutele. În Olanda se circulă mult cu bicicleta, așa că și aceasta este o opțiune bună. Este foarte simplu să călătoriți și cu mașina.

Achiziționați un Museumjaarkaart (bilet pentru muzee valabil tot anul). Astfel, veți avea acces la 400 de obiective din toată țara, plătind o singură dată.

Ce este de văzut

La Rijksmusem, în Amsterdam, puteți admira o colecție impersionantă de tablouri, inclusiv Rondul de noapte al lui Rembrandt, Femeie citind o scrisoare al lui Vermeer și Băutorul fericit al lui Hals.

Cea mai bună modalitate de a vedea canalele din Amsterdam, pe malurile cărora se ridică casele negustorilor, este o plimbare cu barca.

Beți o bere în unul dintre localurile „bruin cafe” din Amsterdam, unde gresia și lambriurile de lemn vă aduc aminte de interioarele pictate de maeștri.

Colecția de la Mauritshuis include Lecția de anatomie a doctorului Tulp (Rembrandt), Vânătoarea de păduchi (Gerard ter Borch) și Fata cu cercel de perlă (Vermeer).