The Handmaid’s Tale – cartea și filmul de pe HBO – au ajutat la readucerea autoritarismului și a drepturilor femeilor pe scena publică, precum și la influențarea unor ținute de protest destul de ciudate din întreaga lume – de exemplu actrita Corinne a aparut pe scena imbracata intr-un costum de magar pe care l-a dezbracat la premiile Cesar de anul acesta sau numeroase manifestari in care femeile poarta pelerine roșii protestând împotriva legilor ce interzic avortul. Filmul și cartea portretizează o lume fictivă numită „Gilead” similară din punct de vedere tehnologic cu a noastră, dar datorită evenimentelor din trecut, acum este condusă de un guvern teocratic totalitar. Femeile sunt supuse și împărțite între diferite clase, inclusiv „Slujitoare”, al căror singur scop este să poarte copii pentru cupluri infertile.

Romanul a apărut în 1985 și a fost inspirat de multe evenimente din istorie, inclusiv apariția islamului radical în Iran și în alte părți ale Orientului Mijlociu în acea perioadă, persecuția vrăjitoarelor în secolul al XVII-lea și renașterea dreptului creștin în diferite părți ale Statele Unite din anii ’70 și ’80. În mod surprinzător, o mulțime de comentarii sociale sunt încă destul de relevante astăzi. Multe părți ale lumii moderne sunt la fel de rele – și, uneori, mult mai rele – decât lumea fictivă descrisă în film. Iată zece astfel de locuri.

Republica El Salvador

În ultimul timp, în Statele Unite, dar și în unele state civilizate din Europa, sunt discuții și comentarii cu privire la impunerea unor restricții prin legile avortului, deși este departe de a fi cel mai rău scenariu. Chiar dacă există unele state care încearcă să includă cazuri de viol și incest în interdicție, este încă departe de a deveni o realitate larg răspândită. Din păcate, acest lucru nu este cazul în multe țări din întreaga lume, cel mai restrictiv dintre ele fiind El Salvador.

A existat o interdicție totală a avortului din 1998 fără excepții, precum și accesul restricționat la contraceptive. Femeile sunt trimise în mod regulat la închisoare pentru acuzații de omucidere în cazurile de avort, uneori chiar și în caz de avort spontan. Situația a fost similară și în România lui Nicolae Ceaușescu după apariția celebrului Decret – Lege 770 din 1966 prin care avorturile erau interzise.

El Salvador se confruntă de asemenea cu cele mai grave cazuri în cee ace priveste violența de gen. Potrivit unor rapoarte, aproximativ 67% dintre femeile din El Salvador au suferit violențe de orice fel.

Republica Democrata Congo

Republica Democrată Congo trece printr-un conflict aproape constant de la genocidul din Rwanda. În timp ce războiul dintre națiunile vecine s-a încheiat în mare parte, în regiune există multe grupuri rebele active. Din cauza tensiunilor etnice, multe dintre aceste grupuri vizează în mod activ populațiile civile rivale. Ținta principală a multora dintre aceste pogromuri și violențe sunt femeile, care – datorită naturii genocide a conflictului – au trecut prin violență încă de la izbucnirea conflictului.

Membrii organizatiilor umanitare din zonă raportează în mod regulat cazuri de sarcini forțate, răspândirea intenționată a bolilor cu transmitere sexuală și viol pe scară largă. Cu toate acestea, luptătorii nu sunt singurii vinovați. Cazurile de violență sexuală în RD Congo sunt, în general, în creștere și comise de civili obișnuiți. Sistemul juridic lax al țării și conflictul continuu fac situația și mai gravă pentru civili, în special pentru femei.

Republica Islamică Iran

Revoluția islamică din Iran și modul în care aceasta a afectat drepturile femeilor în epoca postrevoluției a influențat masiv romanul, deoarece Atwood, autoarea, ar fi fost lucrat la cartea sa atunci când se întâmplau revolutia islamică avea loc. Peste noapte, Iranul s-a transformat într-un stat teocratic bazat pe legea islamică. Multe libertăți civile au fost pierdute atunci, însă cele mai stricte dintre noile legi au fost impuse femeilor.

Pentru prima dată, în lumea contemporană, pedeapsa capitală prin lapidare era o pedeapsă prescrisă pentru adulter prin lege. O mulțime de oameni – în special femei – au fost executați astfel până când autoritățile iraniene au decis că poate este prea mult. Deși nu mai este recomandat de legile țării, rămâne o posibilă metodă de execuție în cărți. Violența sexuală împotriva femeilor este o mare problemă în Iran, fiind înrăutățită de legile ce favorizează în mod covârșitor făptașii bărbați.

Iranul este o țară deosebită pentru că, spre deosebire de toate celelelate tări aflate în această listă, are un segment tot mai mare de activiști care protestează împotriva celor mai restrictive legi ale statului. Din păcate, acesta rămâne un stat totalitar și mulți dintre acești activiști riscă să fie arestați sau chiar torturați.

Republica islamică Pakistan

Pakistanul este, de obicei inclus în imaginația colectivă printre celelalte țări din Orientul Mijlociu aflate în conflict. Totuși lucrurile sunt destul de diferite acolo. Este de fapt o democrație funcțională, cu o cultură mai asiatică decât în Orientul Apropiat sau Orientul Mijlociu.

Cu toate acestea, condițiile pentru civili din multe părți ale Pakistanului – în special pentru femei – sunt rele. Chiar dacă legile există pentru a face față cazurilor de violență sexuală, atitudinile profund patriarhale și lipsa de guvernare în multe dintre regiunile sale de frontier, fac destul de dificilă locuirea acolo. Crimele de onoare sunt o parte obișnuită a multor regiuni rurale din țară, iar violența sexuală este intensă, dar încă nu este raportată.

În timp ce femeile au dreptul la vot, Pakistanul are cea mai mică participare a femeilor la alegerile din întreaga lume. Deși niciunul dintre ceilalți omologi din Asia de Sud – India și Bangladesh – nu are un record deosebit în ceea ce privește drepturile femeilor, Pakistanul se află într-o situație deosebit de cumplită.

O economie slabă, un conflict aproape continuu în regiunile nord-vestice, lipsa autorităților centrale în părți mari ale teritoriului său și creșterea islamismului radical în zonele sale rurale au făcut ca țara să fie una dintre cele mai nesigure pentru femei. Deși există un segment important de activiști și ONG-uri dispuse să lucreze pentru schimbare, în special în zonele sale mai urbane, acestea se confruntă cu un sistemul de gândire patriarhal și sistemul juridic disfuncțional.

Malaezia

Malaezia este una dintre acele țări din sud-estul Asiei, cu plaje minunate și o viață de noapte palpitantă! Pentru turiști, Malaezia poate fi într-adevăr o destinație extraordinară. Din păcate, este, de asemenea, un stat autoritar pentru rezidenții săi musulmani, cu legi prea restrictive de care majoritatea dintre noi nici măcar nu au auzit. În zonele musulmane, dacă ai lipsit de trei ori la rând de la rugăciunea de Vineri, poți ajunge la închisoare timp de șase luni.

Consumul de alcool este pedepsit folosind o varietate de metode, în funcție de gravitatea infracțiunii, pe care doar presupunem că este gradul ebrietate al persoanei respective. În Malaysia au încă bătaia cu toiagul (bastonul) ca pedeapsă și, în mod surprinzător, multe dintre victimele acestor corecții ajung să fie femei (două femei au fost bătute pentru că s-au plimbat singure cu mașina în 2018).

Republica Federală Brazilia

Când o persoană obișnuită se gândește la Brazilia, își imaginează autobuze de carnaval și festivaluri pe plajă toată noaptea. Totuși cei care au avut legături cu această țară, în afara de rezidenți, știu că este una dintre cele mai afectate de criminalitate din lume. Multe dintre localitățile sale apar pe lista celor mai violente orașe. Există, de asemenea, o problemă larg răspândită a criminalității împotriva femeilor.

Nu vorbim doar despre violența în familie și despre viol – deși există și astfel de forme de violențe – ci despre crimele directe în plină zi. Potrivit unui raport al Guardian, patru femei erau ucise în fiecare zi în 2019 la momentul raportului. Sistemul juridic lax și lipsa de reacție în multe cazuri din partea autorităților locale, dar și mentalitatea îngreunează și mai mult victimele.

Regatul Arabiei Saudite

Arabia Saudită este unul dintre statele „exemplare” în ceea ce privește reprimarea drepturile femeilor. Dacă ar exista un „hall of fame” (loc de onoare) pentru a nu permite femeilor să facă ceea ce vor, Arabia Saudită ar avea o secțiune specială dedicată. În timp ce apar unele știri (cum ar fi femeile care au „voie” să conducă) care indică schimbarea, atitudinea generală față de femei în monarhia religioasă rămâne represivă.

În timp ce multe dintre legile mai regresive – cum ar fi femeile cu vârsta peste 21 de ani care nu au voie să părăsească casa neînsoțite de un bărbat – au fost abolite, bărbații au încă multe căi legale pentru a face oricum tot ce vor. Femeile au încă o mică acțiune în ochii legii și trebuie să treacă peste o mulțime de obstacole pentru a-și face auzite cazurile. Este posibil ca violența sexuală din țară să nu rămână nepedepsită, dar victimele pot fi doar acuzate de adulter conform legii islamice și trimise la … sabie. Da, la sabia literală, deoarece decapitarea rămâne cea mai populară metodă de execuție din țara cu cea mai mare rată de execuții din lume.

Somalia

Somalia este una dintre acele țări despre care rareori auzim. În mijlocul unui război civil aflat în desfășurare începând cu (cel puțin) anii 80, trece prin fiecare criză a drepturilor omului imaginabilă. De la focare de boli răspândite, la violențe de război, sau până la pirați, există pur și simplu prea multe de care să ținem evidență.

A spune că condițiile din Somalia sunt similare cu Povestea slujitoarei ar fi o subevaluare, deoarece este probabil mult mai rau. Este una dintre țările în care se practică MGF (mutilarea genitală feminină) – sau circumcizia feminine. Există multe amenințări de violență sexuală în multe părți ale țării. Dacă acest lucru nu era suficient, moartea prin lapidare cu pietre a fost o posibilitate până recent. Situația este înrăutățită și de conflictul în curs, deoarece nu există o autoritate centrală în multe părți ale țării.

Afganistan

Afganistanul este un câmp de luptă pentru multe războaie, multe dintre ele lipsite de sens pentru societatea afgană, tribalistă, cu clanuri separate, cărora le place să se autoguverneze. S-au făcut multe lucruri și încercări de unificare. Multe dintre regiunile sale – în special cele din sud – sunt încă sub controlul talibanilor. Afganistanul a văzut, de asemenea, unele dintre cele mai autorizate guverne din istoria recentă, cum ar fi atunci când talibanii au guvernat aproape toată țara între 1996 – 2001.

Decapitările și lapidările publice erau obișnuite, iar femeile trebuiau să respecte un cod strict de conduită în public, precum și vieți private. Nu erau doar femei au fost vizate; ci libertățile de bază au fost restrânse pentru aproape toată lumea. Deși cea mai mare parte a acestor legi au dispărut acum – deoarece Afganistanul are un guvern central în funcțiune – conflictul este încă în curs în multe dintre regiunile sale, iar violența sexuală în multe dintre aceste zone rămâne larg răspândită. Talibanii dețin încă un anumit teritoriu și luptă activ împotriva guvernului, astfel încât oricând anii 1996-2001 se pot întoarce oricand.

Republica Sudan

Sudan a fost, până de curând, condus de Omar al-Bashir – un conducător autoritar care a fost la putere aproape 30 de ani. Încrezător în violență, guvernarea lui Bashir a fost marcată de represalii împotriva oponenților politici și religioși, violuri în masă și jefuirea zonelor civile de către armată. Regimul său a fost răsturna printr-o mare rebeliune care a avut sprijinul armatei. Totuși lucrurile nu au fost mai bune pentru oameni.

În timp ce situația a fost mult mai gravă în timpul guvernării lui Bashir – femeile puteau fi duse la poliție dacă cineva le-ar găsi hainele prea atrăgătoare – violența sexuală este încă obișnuită în multe părți ale țării. Violul este adesea folosit ca instrument de suprimare a populațiilor locale, iar violența se înrăutățește. Există, desigur, și obiceiul de a fi ucis cu pietre pentru adulter.

Deși există un guvern militar, care este acuzat de încălcări ale drepturilor omului proprii, acesta nu deține prea multă influență în zone întinse ale țării. Sudanul se află încă în plin conflict, deoarece multe părți ale țării sunt deținute de mulți actori diferiți.