Deși azi numele său pare uitat, citind diverse biografii ale lui Jurij Vega am putea spune că, dacă el ar fi trăit în zilele noastre, cu siguranță ar fi fost unul dintre cei mai mari rivali sau colaboratori ai lui Bill Gates ori Steve Jobs. Ajuns baron pentru meritele sale deosebite, Jurij Vega încearcă în permanență să depășească limitele impuse de societate, de uzanțe, de regulile matematice învechite.

Baronul Jurij Bartolomej Vega s-a născut, la 23 Martie 1754, ca un simplu copil de fermier într-un sătuc la est de Ljubljana în cadrul unei minorități naționale, așa cum erau solvenii în acel moment, în Imperiul Habsburgic. Jurij provenea dintr-o familie numeroasă, iar părinții săi l-au susținut puțin timp la școală. Studiile le-a început la Moravče și de la început dascălii săi au observat o înclinație a tânărului către științele exacte. Totuși din 1767 a trebuit să își ia destinul în propriile mâini. Mama, rămasă singură, nu a mai dorit să-l lase la școală, iar adolescentul Jurij decide să intre în ciclul gimnazial la Școala Iezuită. Când aceasta este desființată de papa Clement al XIV-lea, profesorii îi recomandă să își continue studiile la liceul din Ljubljana, ceea ce a și făcut. În 1775 deja era inginer de navigație și încă unul dintre cei mai străluciți. O lista de întrebari a examenul său de final, tentamen philosophicum, s-a păstrat și poate fi văzută și azi  în Biblioteca Matematică din Ljubljana. Problemele acoperă o arie vastă: logică, algebră, metafizică, geometria, trigonometria, geodezie, stereometrie, geometria curbelor, balistică, fizică generală și specială.

Casa in care s-a nascut celebrul matematician

Anii din armata Imperiului Habsburgic

Dându-și seama că nu poate ajunge prea departe cu profesia sa, câțiva ani mai târziu, urmându-și pasiunea pentru matematică, JurijVega decide să se înroleze voluntar în armata imperială pentru a putea preda la Școala de Artilerie de la Viena. Se pare că în acest moment a decis ră renunțe la numele său original Veha și să semneze Vega.

După primul an de predat deja fusese promovat sublocotenent. El a fost un profesor și scriitor talentat, cu o mare abilitate pentru calculele matematice. A realizat rapid că predarea matematicii era foarte dificilă din cauza lipsei unor manuale bune. Din acest motiv a început să scrie. Primul volum de matematică apare chiar în 1782 și se va numi Vorlesungen über die Mathematik (Prelegeri de Matematică). Până la moartea sa bizară din 1802, vor apărea patru volume în cadrul acestei lucrări. Înainte să apară al doilea volum al acestei lucrări, Jurij Vega a publicat și prima cartea de tabele de logaritmi: Logarithmische, trigonometrische, und andere zum Gebrauche der Mathematik eingerichtete Tafeln und Formeln (1783). Aceste cărți de tabele de logaritmi  l-au făcut faimos pe matematicianul sloven până la apariția computerului.

Calcula logaritmi cu ghiulele deasupra capului șuierând

În anul 1787 Jurij Vega se căsătorește cu tânăra Josefa Swoboda, fiica unui nobil ceh. Continuă să fie preocupat de matermatică, de publicarea diverselor lucrări și de predarea științelor exacte. În anul următor îl întânim pe câmpul de luptă în contextul războiului dintre Imperiul Habsburgic și cel Otoman. El participă sub comanda feldmareșalului Ernst Gideon von Laudon (1717–1790) la asediul Belgradului. Bateriile de tunuri conduse de Jurij Vega au avut un aport decisiv în cucerirea acestei fortărețe controlată de Imperiul Otoman. Există o descriere a sa potrivit căreia matematicianul calcula logaritmii și traiectoria tunurilor sale cu ghiulele șuierând pe deasupra capului său.

Abilitatea sa remarcabilă de calcul i-a adus chiar un record mondial: calcularea valorii lui π cu 143 de zecimale. Se pare că doar 126 au fost corecte. Oricum acest record al său a durat mai bine de 50 de ani. A continuat să publice lucrări de matermatică, tabele de logaritmi și de asemenea să servească armata imperială pe câmpul de luptă. Între 1793-1797 a participat la mai multe confruntări între armatele coaliției europene și revoluționarii francezi, sub comanda generalului  Dagobert-Sigismond de Wurmser (1724–1797): Fort Louis, Mannheim, Mainz, Wiesbaden, Kehl și Dietz. În bătălia de la Mannheim din 1795 el a fost responsabil de introducerea unui nou tun a cărui rază de acțiune era cu mult mai mare decât a celorlalte modele folosite în acea perioadă.

În aceeași perioadă a publicat și Thesaurus logarithmorum completus, una din cărțile sale de tabele, rămasă de referință în istoria acestei discipline.

Anul 1800 este unul dintre cei mai grei pentru Jurij Vega. Soția sa moare subit, iar la câteva săptămâni și fiica sa, Maria Tereza, se stinge și ea. Rămas doar cu cei doi băieți, Jurij primește din partea împărătesei titlul de baron al Imperiului.

Ciudata moarte a unui mare învățat

Moarte sa este una suspetă și misterioasă. Pe data de 17 septembrie 1802 este declarat dispărut în misiune. Câteva zile mai târziu a fost trupul său a fost găsit în apele Dunării, la Nussdorf, lângă Viena. Cauza oficială a morții este una accidentală, dar au existat suspiciuni fie că s-ar fi sinucis, fie că a fost omorât. Cea mai cunoscută teorie este faptul că ar fi fost ucis de un morar pe când baronul ar fi dorit să negocieze cumpărarea unui cal. Din păcate această impoteză nu a fost verificată, totuși se spune că busola cu literele J.V., gravate pe ea ar fi fost găsită în moară, un an mai târziu.

Meritele deosebite ale matematicianului sloven au fost recunoscute deopotrivă în epocă, el fiind membru al Academiei de la Berlin, a celei de la Praga și a celei de la Erfurt, dar și ulterior. De exemplu asteroidul 14966, decoperit în 1997, a fost numit Jurij Vega în onoarea acestui mare matematician. Totuși în epoca vitezei și a computerilor care pot calcula mii de zecimale a valorii lui π, ar fi păcat să nu ne aminim de un om care și-a constuit onest și glorios destinul și care poate fi un model de pasiune și tenațitate pentru oricare dintre noi.