Fie că sunteți pasionați de filmul istoric, de muzica cultă, de arta medievală, de teatrul stradal sau de reconstituirile istorice, în luna iulie a acestui an aveți de unde alege. Astfel, am realizat o listă a celor mai importante evenimente culturale și istorice care se desfășoară pe parcursul următoarelor săptămâni.

Luna reconstituirilor istorice – dacii, romanii și celții renasc în festivaluri

Dacă vă gândiți cum ar fi să călătoriți înapoi în timp până în perioada Antică și vreți să vă întâlniți cu legionarii și gladiatorii romani, cu pileații (tarabostes) și comații daci sau cu războinicii și druizii celți, puteți alege să vizitați unul dintre cele trei festivaluri de reconstituiri istorice ce se vor derula în următoarea perioadă: Dac Fest, Porolissum Fest și Celtic Transilvania. Alături de reconstituiri militare, membrii asociațiilor de profil propun turiștilor și o serie de activități specifice epocii – de la ateliere de inițiere în meșteșugurile antice, la repuneri în scenă a unor dansuri și ritualuri religioase, menite să redea de o manieră cât mai apropiată spiritul antichității.

Sursă foto: facebook – Festivalul Dac Fest

Ajuns la a zecea ediție, Festivalul Dac Fest „Sub Semnul Lupului” se va desfășura în perioada 12 -14 iulie 2019 pe platoul de la Măgura Uroiului din imediata vecinătate a orașului Simeria. Devenit deja o tradiție națională dar și internațională, evenimentul reunește numeroase asociații de reenactori pasionați de istorie antică, atât din țară cât și din străinătate precum: Terra Dacica Aeterna (care este și organizator); Legio I Italica – din Svishtov, Bulgaria; Legio V Macedonica – din St. Petersburg, Rusia; Asociația Culturală pentru Istorie Vie – din Alba Iulia, România; Asociația Romanitas – din Roma, Italia, etc.
Activitățile ce se vor desfășura pe parcursul celor trei zile cuprind demonstrații de lupte de gladiatori, reconstituiri ale confruntărilor între daci și romani, dar și reproduceri ale dansurilor și ritualurilor de nuntă sau de incinerare.
Mai trebuie spus că în cadrul ediției din acest an a festivalului va avea loc și un concurs de fotografie, deschis tuturor pasionaților de fotografie amatori sau profesioniști, concurs organizat de Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva și Asociația Terra Dacica Aeterna. Regulamentul se află pe pagina de facebook a festivalului Dac Fest.

Sursa foto: www.porolissumsalaj.ro

Tot în weekend-ul 12 -14 iulie va avea loc și cea de a noua ediție a Porolissum Fest, eveniment ce se va desfășura la Complexul Arheologic Porolissum, situat nu departe de orașul Zalău. În cadrul festivalului vor fi prezenți aproximativ 150 de reenactori din cadrul a nouă asociații de profil. Printre activitățile propuse de organizatori merită menționate: paradele legiunilor romane, ,,tradiționala” bătalie nocturnă cu săgeți și proiectile incendiare dintre barbari si romani, demonstrații de gătit după rețete antice, dar și o serie de concerte de muzică tradițională susținute de cei de la Trei Parale sau Symphress. De asemenea se vor organiza mai multe tombole cu premii constând în costume de reconstituire atât dacice cât și romane.
Ediția din acest an, intitulată „Urzeala Provinciei Dacia”, este dedicată împlinirii a 1.900 de ani de la prima reorganizare a Daciei Romane ( 119 d.Hr) sub împăratul roman Hadrian, ocazie cu care Porolissum devine un centru regional importan.

Un alt eveniment important în această perioadă este Festivalul Celtic Transilvania, ce se va desfășura în perioada 19 – 21 iulie 2019 la Băile Figa, orașul Beclean, Bistrița-Năsăud. Deși nu este un festival dedicat exclusiv reconstituirilor istorice, evenimentul încearcă să aducă în atenția publicului moștenirea celtică din Transilvania și în special a acelor comunități care în urmă cu aproximativ 2300 – 2500 de ani locuia în vecinătatea actualului oraș Beclean, perioada „La Téne” . De altfel, în zonă există mai multe situri arheologice datând din perioada celtică și ulterior dacică, din care cel mai important este cel de exploatare a sării de la Figa, care poate fi la rândul lui vizitat. Organizatorii și asociațiile de reenactori au pregătit diverse ateliere meșteșugărești, de la cele de prelucrare a fierului și confecționare a renumitelor cămăși de zale celtice, la cele dedicate prelucrării lemnului sau a țesăturilor.
Totuși, trebuie spus că acest festival este unul mixt, care combină activități dedicate reconstituirilor istorice cu concerte de muzică, folk, rock și metal, dar și cu evenimente dedicate motocicliștilor.

Gărâna Jazz Festival și EUROPAfest Summer Edition ( Summer Music Academy Sinaia) două repere pentru melomani

Iubitorii de muzică cultă nu vor fi dezamăgiți de ceea ce le poate oferi luna iulie. Într-o perioadă în care majoritatea concertelor „mainstream” s-au mutat pe litoral, jazz-ul, blues-ul și muzica clasică părăsesc sălile de concerte și își dau întâlnire la munte.

Sursă foto: arhiva adevărul.ro – Gărâna Jazz Festival 2017

Începând cu 11 iulie și până duminică 14 iulie 2019, în localitatea Gărâna (Caraș-Severin),la marginea Parcului Național Semenic, pădurea va răsuna în ritm de saxofon, trompetă, chitară și pian, pentru că aici va avea loc cea de-a 23-a ediție a Gărâna Jazz Festival – unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din România și din Europa. În total, pe cele trei scene ale festivalului vor concerta nu mai puțin de 60 de artiști din toată lumea, inclusiv România, și vor fi prezentate unele dintre cele mai noi proiecte și compoziții din jazzul mondial. Dintre artiștii invitați în acest an merită să îi amintim pe:
Jan Garbarek Group feat. Trilok Gurtu – artist care revine pe scena acestui festival după o pauză de 12 ani într-o formulă nouă (alături de percuționistul indian Trilok Gurtu,compozitorul german Rainer Brüninghaus și chitaristul brazilian Yuri Daniel)
– claviaturistului Raul Kusak
Horea Crișovan & JazzyBIT
Giovanni Guidi, pe care publicul festivalului l-a putut asculta cu prilejul concertului Enrico Rava- Tomasz Stańko Quintet din 2017
– Contrabasistul Lars Danielsson și trompetistul Paolo Fresu care vor prezenta Summerwind, primul lor proiect în comun ce aduce împreună două dintre cele mai cunoscute figuri ale muzicii jazz din prezent.
Sorin Zlat Quartet
– quartetul berlinez Philm
Bobby Previte’s Classic Bump Band 20 Year Reunion Tour feat. Ray Anderson, Marty Ehrlich, Wayne Horvitz, Jerome Harris
Alături de muzică, acest festival promite și o serie de alte evenimente culturale, precum expoziții fotografice și picturale (Richard Wayne – Jazz Portraits, Valeriu Sepi – Șarpele casei, respectiv, Cocoșii Negri). Biletele la festival pot fi achiziționate fie online pe www.garana-jazz.ro/bilete, fie la fața locului, la punctul de acces în Poiana Lupului, de joi, începând cu ora 16.00, în trei variante: bilet de o zi, la prețul de 85 lei; abonament pentru trei zile, la prețul de 240 lei, și abonament pentru întreaga perioadă a festivalului, la prețul de 300 de lei.

Sursa foto:www.jmevents.ro

După succesul EUROPAfest – jazz, blues, pop și clasic, ce se desfășoară anual în luna mai la București și Sibiu, cei de la jmEvents și Jeunesses & Dinu Lipatti au decis să organizeze o ediție de vară a cunoscutului proiect. Astfel, în parteneriat cu Primăria Sinaia, Muzeul Peleș și Hotelul Mara, a luat naștere în urmă cu câțiva ani EUROPAfest Summer Edition eveniment ce va avea loc în perioada 18 – 30 iulie 2019 la Sinaia.
După cum precizează cei de la www.radioromaniacultural.ro „În cadrul festivalului un loc aparte îl ocupă Summer Music Academy Sinaia, program de studii muzicale avansate și performanță. Între profesorii invitați în cadrul academiei se numără Remus Azoiței / UK, produs de renume al școlii românești de vioară, unul dintre cei mai apreciați artiști ai timpurilor noastre, activând în prezent în elita muzicii londoneze, profesor la Royal Academy of Music în Londra. Din 2019, s-a alăturat echipei de profesori Freddy Kafka, un nume cu rezonanță în aria educației muzicale și a managementului artistic din Germania. Acesta conduce una dintre cele mai apreciate școli de muzică private, cu sediul in Stuttgart, pentru pian, keyboard, chitară, flaut, oboi, clarinet, saxofon și fagot. Pe lângă cursurile de instrument Freddy Kafka le va oferi îndrumare si mentorship tinerilor participanți.”
Concertele vor avea loc la Castelul Peleș, în fața Casinoului din Sinaia, dar și la Hotel Mara. Accesul la concerte se face pe bază de invitații, dar se acordă și intrare liberă în limita locurilor disponibile. Așa că dacă vă gândiți la un drum la munte fiți pregătiți nu doar pentru o simfonie a naturii ci și pentru una a celor mai tinere talente din muzica clasică.

La București, teatrul coboară în stradă

B-FIT in the Street! este denumirea Festivalului Internațional de Teatru de Stradă București ce se va derula perioada 12-14 iulie, în mai multe zone din Capitală: Piața Universității, Piața George Enescu, Piața Revoluției,  Piațeta Teatrului Odeon, Calea Victoriei și Centrul Istoric – Piața Sfântul Anton, Piața Roma, strada Franceză, strada Lipscani, strada Gabroveni.
Evenimentul reunește peste 200 de artiști din Franța, România, Italia, Olanda, Marea Britanie, Spania, Germania și Belgia și include în program, spectacole premiate, companii de teatru de stradă aflate pentru prima dată la București și reprezentații în premieră de free-running.
Organizatorii, Primăria Capitalei prin ARCUB, promit un festival complex din care nu vor lipsi performance-ul stradal, spectacolele de acrobație și jonglerie sau spectacolele pe bicicletă și catalige. Un loc aparte îl ocupă însă
Zéro Degré din Franța, un spectacol care aduce pentru prima dată în agenda festivalului de la București o reprezentație de freerunning. Derivat din mișcarea acrobatică „parkour”, tehnica free-running este arta deplasării fluide în mediul urban, în care acoperișurile, balcoanele și alte limitări aparente devin parte din traseu. Numiți „geniile aerului”, free-runner-ii din spectacolul Zéro Degré vor face publicul să ridice privirea și să descopere orașul la înălțime. Artiștii francezi vor alerga, urca și sări pe o distanță de jumătate de kilometru pe Calea Victoriei, urmărind un traseu gândit în funcție de particularitățile arhitecturii locale. Spectacolul este prezentat cu sprijinul Sezonului România – Franța.
Mai multe informații și detalii privind agenda festivalului găsiți pe www. arcub.ro

Filmul și Istoria își dau întâlnire la Buzău și Râșnov

Între 7 iulie și 13 iulie, orașul Buzău găzduiește a patra ediție a festivalului internațional de film Buzz – un festival dedicat filmului european. Anul acesta vor intra în competiție aproximativ 30 de filme atât lungmetraje și scurtmetraje cât și filme documentare. Printre proiecțiile care rulează la Teatrul George Ciprian și la Muzeul Județean de Istorie Buzău, se regăsesc și producții cu caracter istoric, precum:
ReGeneration, 2018, în regia lui Kapetanovic, un documentar care vorbește despre rănile războiului din fosta Iugoslavie dar și despre visele și speranțele tinerei generații din Bosnia-Herțegovina
Omul Roșu, 2018, în regia lui Mugur Vărzariu, film care aduce în prim plan nostalgia comunismului, din perspectiva unui fost canoist de performanță și ulterior taximetrist care susține, cu o convingere de nezdruncinat, că revoluția din decembrie 1989 a fost o uriașă greșeală
Celula, 2017, în regia lui Paul Holbrook, un scurt metraj britanic ce surprinde o poveste inedită trăită de un dezertor într-una dintre închisorile naziste
Moromeții și Moromeții 2, 1987 și 2018, ambele în regia lui Stere Gulea, reprezintă ecranizările capodoperei literare lui Marin Preda, care prezintă un fin tablou social al transformărilor din mediul rural românesc din prima parte și de la mijlocul secolului trecut.

Sursa foto: http://www.ffir.ro/

Totuși evenimentul care a făcut an de an cunoscut publicului larg filmul istoric, este Festivalul de Film și Istorii Râșnov. Ajuns la a 11-a ediție, acesta se va desfășura în perioada 19 – 28 iulie 2019. Cu un program destul de încărcat, evenimentul se anunță a fi din ce în ce mai complex, alături de cele 40 de proiecții de film documentar și artistic cu temă istorică, urmând să se desfășoare și concerte, prelegeri, școli de vară, dezbaterii și expoziții.
De altfel încă de la apariția lui, Festivalul de la Râșnov se prezintă ca un element unic pe piața culturală românească, fiind singurul din țara noastră care încearcă să aducă împreună reprezentanți ai mediului academic, ai celui cinematografic, ai celui artistic, alături de public pentru promovarea și cunoașterea istoriei.
Producțiile cinematografice din acest an acoperă o gamă largă de subiecte: de la Marea Unire văzută din perspectiva Reginei Maria ( filmul Maria, Inima României, la istorie medicală ( producțiile 100 de ani de medicină modernă în capitala României unite; 120 BPM; Afganistan, moștenirea medicilor francezi, etc), la trecutul comunist (Jurnalul Familiei -escu, Mormântul Uniunii Sovietice, etc) sau la aselenizare (Primul om pe Lună, În umbra Lunii, etc).
Așa că, dacă sunteți pasionați de film și de istorie nu trebuie să ratați acest festival despre care veți găsi mai multe detalii pe site-ul oficial: www.ffir.ro/

La final de lună Sighișoara este în căutarea „Misterului Medieval”


Având ca temă „Misterul Medieval”, Festivalul Sighișoara Medievală își propune să ducă mai departe renumele de „cel mai vechi festival medieval din România” prin spectacole, muzică și imagini, care să se bucure de autenticitatea perioadei declarate și să permită turiștilor să realizeze o călătorie în timp către perioada de glorie a vechii cetăți.
Conform unui comunicat al organizatorilor „ Importanţa acestei manifestări constă în puntea de comunicare realizată prin intermediul artei, cu ajutorul genurilor specifice Epocii Medievale. Astfel, pe parcursul celor trei zile, participanții se vor putea bucura de muzică și dansuri medievale, ordine militare de reconstituire medievală și grupuri de jonglerii medievale, spectacol de reconstituire medievală cu cai, teatru medieval și teatru interactiv pentru copii, ateliere de artă și manufactură medievală, jonglerii cu steaguri, tabăra cavalerilor, curtea comedianților, conferințe, expoziții și video-mapping.
Noutatea din acest an este transpunerea scenică a unui mister medieval din patrimoniul universal în cadrul unui spectacol itinerant derulat în mai multe episoade.”
Perioada de desfășurare a Festivalului Sighișoara Medievală este 26 – 28 Iulie 2019.

Surse photo: www.ffir.ro , www. arcub.ro , ww.jmevents.ro , www.porolissumsalaj.ro , pagina de facebook a Festivalului Dac Fest