Situată la aproximativ 70 km sud-vest de capitala Bulgariei, biserica mânăstirii Zemen este decorată cu picturi murale unice din secolul al XIV-lea.

Printre frescele care decorează biserica mânăstirii Zemen se numără și o scenă absolut unică a confecționării piroanelor pentru crucificarea lui Iisus Hristos, conform Administrației Regionale Pernik. Scena a fost pictată de un artist necunoscut în micuța biserică de formă cubică a mânăstirii, relatează Agerpres.

Biserica Mânăstirii Zemen este o relicvă valoroasă din vremurile medievale atât pentru Bulgaria cât și pentru întreaga Europă, fiind unul dintre puținele monumente dedicate credinței ce a rămas intact. Nu a fost distrusă niciodată.

Biserica Mânăstirii Zemen (© Todor Bozhinov / Wikimedia Commons)
Biserica Mânăstirii Zemen este decorată cu picturi murale unice (© Todor Bozhinov / Wikimedia Commons)

Valoroasele picturi murale, printre care se numără și potretele ctitorilor ce sunt asemănătoare celor din biserica Boyana, au fost restaurate în anii ’70.

Tot aici este pictată și populara scenă a Cinei cea de Taină într-o modalitate neîntâlnită în alte părți. Acest predecesor necunoscut al lui Leonardo da Vinci l-a prezentat pe Iisus Hristos de două ori: rupând pâinea și turnând vinul. Acest „Dublu Hrist” nu mai este reprezentat nicăieri, conform experților, iar acest lucru, pe lângă tehnica folosită, face ca aceste picturi murale să fie extrem de valoroase. De asemenea, această scenă este una dintre cele mai bine conservate picturi murale din sit.

În prezent biserica se află în starea în care a fost construită în secolul al XI-lea și respectiv decorată în secolul al XIV-lea. În 1966 a fost declarată monument al arhitecturii și artei bulgare, iar în 2004 mânăstirea Zemen a fost declarată muzeu național, aparținând de Muzeul Național de Istorie (al Bulgariei).

Biserica Mânăstirii Zemen (© Todor Bozhinov / Wikimedia Commons)
Biserica Mânăstirii Zemen (© Todor Bozhinov / Wikimedia Commons)