Gheizere fierbinți și cascade au modelat relieful și și-au lăsat amprenta asupra unui peisaj care îți aduce aminte de antica sagă a trecutului viking al Islandei. Cunoscută sub numele de Drumul Cercului (Hringvegur), deoarece înconjoară întreaga insulă, Autostrada 1 șerpuiește de-a lungul semețului țărm stâncos care domină Oceanul Atlantic, plecând de la Reykjavik ș îndreptându-se spre nord.

Apoi, drumul cotește brusc formând o linie ondulată de-a lungul fiorurilor, unde delfinii plonjează în apele reci ca gheața, și traversează întinderi de lavă pietrificată, tundre și cratere vulcanice.

Dacă vă abateți din drum, peisajul va deveni și mai spectaculos: izvoare fierbinți din care se ridică aburi, căldări de sulf care strălucesc în nuanțe de mov și galben; văi cu flori sălbatice; alce și rândunici arctice care se cuibăresc pe stânci; izvoare și cascade, printre care și cea mai mare cascadă din Europa, Gullfoss – Cascada Aurie – unde Râul Alb (Hvitá), alimentat de apă de ploaie și de gheața topită a ghețarilor, se prăvale printr-un canion adânc de 32 de metri.

În rest, oile pasc pe pajiști cu iarbă catifelată în jurul căsuțelor de țară cu acoperișuri roșii, ridicate la poalele munților cu piscuri acoperite de zăpadă. Puteți afla mai multe despre istoria Islandei mergând prin satele care recreează modul de viață al vikingilor sau al altor populații care au trăit aici, în diverse epoci. La Eiriksstadir, în est, vizitați casa lui Eric cel Roșu, explorator și erou de poveste.

Perioadă optimă de vizitare a acestei insule este din mai până în septembrie. Iarna, ziua este scurtă, deși aveți ocazia să vedeți aurora boreală (luminile nordului) pe cerul nopții.

Aveți nevoie măcar o săptămână ca să vizitați toate atracțiile de pe șoseaua de 1.448 km. În Islanda, vremea este întotdeauna imprevizibilă, așa că luați haine impermeabile chiar și vara.

Informații utile

Autostrada 1 este drumul principal din Islanda, asfaltat aproape în întregime. Drumul este, în general, bun, dar în partea de est sunt câteva porțiuni nepietruite, iar, pe timp de ploaie, aceste zone pot deveni periculoase. Pentru informații de ultimă oră privind starea drumurilor, accesați www.vegardein.is/english.

Atracții

Vizitați capitala Reykjavik și bucurați-vă de viața de noapte – una dintre cele mi animate și sofisticate din Europa.

Străbateți spectaculosul peisaj glaciar din jurul lacului Jökulsárlón din sud, unde cel mai mare ghețar al Europei, Vatnajökull, se frânge în gigantice bucăți turcoaz, care plutesc prin lagună.

Nu ratați lacul Myvtan din nord – un adevărat paradis al păsărilor, unde trăiește cea mai mare colonie de rațe din Europa.

Opriți-vă în diverse sate pescărești, precum Hùsavik, pentru a vedea balene.